Must have: jesenná cyklovýbava

28. septembra 2018
BBB Wintershoot Nideggen. Foto: Michiel Rotgans

Jeseň je pre mnohých cyklistov obľúbeným ročným obdobím, najmä pre tých, ktorí majú radi riadnu cyklomakačku, po ktorej ostanú aj viditeľné stopy. Lebo s jesennými mesiacmi sa spája sychravé obdobie, dažde, mláky… Na čo by sme nemali zabudnúť?

Čo by sme počas najbližšieho obdobia určite nemali zabudnúť predtým, než vysadneme na bike?

Ochrana pred vodou a blatom

Nie každý model bicykla je predávaný spolu s blatníkmi. Počas leta neboli až tak potrebné, no s pribudnutými zožltnutými listami priamo úmerne pribúda aj dažďa a blata. Ak stále bicyklujte je najvyšší čas na montáž blatníkov, ktoré zabránia fŕkajúcemu blatu a vode.

Blatníky BBB - ochrana pred blatom
Blatníky BBB – ochrana pred blatom

Výhodou toho, že cyklistike prepadlo množstvo ľudí, je to, že na trhu nájdete rôzne verzie podľa vašich potrieb – či už to je sada blatníkov, alebo samostatne predný a zadný extra široký blatník, ktorý váš chrbát viac ochráni pred špinou.

Blatník na bicykel BBB
Blatník na bicykel BBB

Hlavne v suchu

Možno sa to stalo aj vám, že vás dážď a najmä premočené oblečenie odradilo od pokračovania v cyklotrase. V jeseni musíte rátať s väčšou pravdepodobnosťou zmoknutia. Nepremokavé cyklistické kúsky by teda mali jednoznačne byť must have súčasťou vašej výbavy.


Základom je nepremokavá vrchná vrstva, veď predsa nechcete bicyklovať v igelitovom pršiplášti. Keďže v jeseni ešte môžeme očakávať babie leto, oplatí sa mať aj niečo nepremokavé, v čom nám zas nebude príliš horúco, napríklad dres s krátkym rukávom, ktorý je vode aj vetru odolný, navyše jeho zadný diel je predĺžený pre ochranu pred striekajúcou vodou od kolesa.

Vode a vetruodolný dres Castelli
Vode a vetruodolný dres Castelli

S postupným ochladzovaním vrstvia oblečenie všetci,  aj cyklisti. Nestačí jedna vrchná nepremokavá 3-sezónna bunda, pod ňu určite patrí cyklistické funkčné tričko.

V prípade, ak máte obľúbené cyklistické oblečenie a držíte sa ho zubami-nechtami, zaraďte aspoň k veciam, ktoré so sebou nosíte v cyklistickom batohu, niečo nepremokavé, čo môžete v prípade potreby vytiahnuť, malou inšpiráciou môže byť ľahká vodeodolná 3-sezónna pánska bunda.

Jesenná výbava na bicykel BBB. Foto: Michiel Rotgans
Jesenná výbava na bicykel BBB. Foto: Michiel Rotgans

Ak ste počas leta nevyužívali cyklistické rukavice, pretože vám na ne bolo príliš horúco, jeseň je tým ideálnym počasím k tomu, aby ste ich opäť zaradili do vašej výbavy. Rovnako nezabúdajte nosiť so sebou dostatok tekutín a nejakú pochutinu, keďže organizmus sa aj počas jesene vie stále vyčerpať.

BBB cyklistické rukavice. Foto: Michiel Rotgans
BBB cyklistické rukavice. Foto: Michiel Rotgans

Povinnosť a dobré videnie

Na záver len pripomíname, že povinnou výbavou všetkých cyklo nadšencov je prilba. Pod ňu si v prípade sychravejších teplotných podmienok pokojne vezmite aj špeciálnu termo čiapku pod prilbu. Veľkým pomocníkom v teréne môžu byť aj športové okuliare. Oči cyklistov chránia pri jazde pred hmyzom, kamienkami, dažďom aj blatom.


Foto: Michiel Rotgans

1/1
Zavrieť reklamu