Rozhýb sa! Vyskúšali sme tréning v Skill labe v Nitre

2. októbra 2018
Na tréningu Rozhýb sa! v Nitre. Foto: Miro Pochyba

Zdravé a pevné telo a k tomu ako bonus krásna postava? Nájde sa niekto, kto by to nechcel? Nič však nie je zadarmo. Ak nepatríte k tým, ktorí si len vyložia nohy na stôl doma pred telkou, poďte s nami vyskúšať workout Rozhýb sa! do Skill labu v Nitre.

Gymnastika je šport, ktorý všestranne rozvíja pohybové schopnosti. Existuje ale gymnastika pre dospelých? Áno! Na workoutoch Rozhýb sa!

Na tréningu si zlepšíte pohyblivosť a svalom dodáte silu vďaka cvikom, ktoré zahŕňajú prvky klasickej a silovej gymnastiky.

Nezáleží na tom, koľko máte rokov. Cvičiť môže prísť každý – od pätnástich až kým mu to jeho telo dovolí.

Ako vyzeral tréning

Len tretí cvik a už ma pália nohy! Zahriali sme sa rôznymi druhmi zvieracej chôdze. Tieto cviky však nie sú len pre deti. Sú veľmi účinné a dajú poriadne zabrať.

V Skill labe sa pracuje s vlastným telom, hoci občas sa na tréningoch používajú menšie záťaže. Aj keď nejde o žiadne extrémne váhy, aj väčšina kulturistov by mala na tréningu čo robiť. Na rozdiel od posilňovania sa totiž nezapájajú len izolované svaly alebo svalové skupiny, ale makať musí celé telo.

Trénerka nás celú hodinu napráva a opravuje, aby sme si nesprávnym cvičením nezaťažili kĺby. Inak by sme možno raz museli s cvičením nedobrovoľne prestať, a to možno práve vtedy, keď nás to naozaj začne baviť. Preto v Skill labe funguje prístup v duchu hesla „radšej menej, postupne, ale správne“.

Tip na cvik – žabie skoky

Je to výborný cvik na posilnenie stehien, ale pracujú pri ňom aj ruky. Skúste preskákať 50 metrov dopredu ako žaba tak, že začnete aj skončíte v hlbokom drepe s rukami na zemi. Ruky dajte pred seba a skočte k nim. Potom si skákanie zopakujte aj dozadu. Dá to celkom zabrať!

Žabie skoky. Foto: Miro Pochyba
Žabie skoky. Foto: Miro Pochyba

Poďme na to!

Zahriatie, rozcvička a poďme na spevňovanie telesného jadra, teda stredu tela, ktoré tvoria najmä brušné svaly.

Existuje niekoľko veľmi účinných pohybov, ktoré ho precvičia lepšie a za oveľa kratší čas, ako keby sme sa trápili s brušákmi. Po chvíľke nevládzem, a tak mi trénerka ukáže aj ľahšiu variantu, pri ktorej sa však tiež musím riadne snažiť.

Potom nasleduje kruhový tréning. Dôraz sa kladie na prevedenie cvikov – napríklad hlboké drepy s výskokom s odrazom zo špičiek. Na „kruháči“ boli cviky snáď na všetky svaly! Ako vám to môžem povedať hneď po prvom raze? Pretože som ich tam až veľmi dobre precítila.

Ale nebojte sa, tréning nie je určený iba pre profesionálov. Práve naopak, rozhýbe aj takých ako ja, teda ľudí, ktorí si od cvičenia dopriali dlhšiu pauzu.

Som si istá, že keby sme si takýto tréning dopriali trikrát do týždňa, určite by sme po pol roku vyzerali a cítili sa úplne inak.

Zdravie celej rodiny

Nie, nemyslíme tým, že okolo vás budú na tréningu pobehovať vaše aj cudzie deti. Počas nášho cvičenia prebiehal paralelne vo vedľajšej časti aj detský tréning s iným profesionálnym trénerom. Takže výhovorky typu „kvôli deťom
nemôžem“ neobstoja.

Deti môžete zaviesť na tréning a hneď vedľa si zacvičiť kvalitný workout. Žiadne zbytočne čakanie pred dverami krúžkov! Konečne máte aj vy vytúžený čas a priestor na cvičenie a celá rodinka tak bude fit!

V jednej miestnosti majú tréning deti, v druhej dospelí. Foto: Miro Pochyba
V jednej miestnosti majú tréning deti, v druhej dospelí. Foto: Miro Pochyba

Nie je to len o tele

Skill lab je miesto, kde rozvíjate svoje schopnosti. Nie však len tie fyzické, teda pohybové zručnosti, ale keďže v našom tele všetko so všetkým súvisí, pracujete aj na svojej mentálnej stránke. Ako môžu tieto tréningy ovplyvniť aj iné oblasti života?

Predstavte si, že by ste trénovali ohybnosť a akrobaciu. Vnieslo by vám to do života aj väčšiu flexibilitu, svižnosť myslenia a schopnosť rozhodovania. Ak by ste trénovali silu, ľahšie by ste prekonávali prekážky.

No a najlepšie na tom je to, že na jednom tréningu Rozhýb sa! rozvíjate hneď niekoľko rôznych pohybových schopností, čo pomôže aj vašej hlave.

Tip pre zdravie:

V Skill labe si môžete vyskúšať aj zdravú stoličku NESEDA, ktorú navrhli zakladatelia Skill labu Vlado Zlatoš a Tina Turnerová. Ak máte zamestnanie, v ktorom presedíte dlhé hodiny, môžete na nej obmieňať 5 až 6 prirodzených polôh.

Prečo prísť na tréning

Zvyčajne ľudia prídu na prvé tréningy preto, lebo chcú zhodiť a hľadajú stratenú kondičku. Vyhľadávajú ich však aj tí, ktorí hľadajú možnosti, ako sa ešte zlepšiť, hľadajú niečo ťažšie a zaujímavejšie.

Pre mnohých ľudí je cvičenie v skupine motivujúce, pretože ich dokáže vyburcovať k lepším výkonom. Navyše cviky sa pravidelne obmieňajú, a vždy tak narazíte na niečo nové a zaujímavé.

Monika Veršová – trénerka Rozhýb sa!

Už v trinástich začala Monika chodiť na parkour tréningy k Vladovi Zlatošovi. Dnes sa vám jej schopnosti môžu
zdať neuveriteľné.

Trénerka Monika Verešová. Foto: Miro Pochyba
Trénerka Monika Verešová. Foto: Miro Pochyba

Tréningy boli zamerané najmä na gymnastiku a akrobaciu. Neskôr na univerzite vyštudovala telesnú výchovu a šport. Odjakživa ju fascinovalo, čo všetko jej telo dokáže zvládnuť a naučiť sa. Dnes má 27 rokov a robí trénerku v nitrianskom Skill labe.


Text: Martina Strihová
Foto: Miro Pochyba

1/1
Zavrieť reklamu