Prečo piť čistú vodu?

3. októbra 2018
Voda. Foto: Shutterstock

Nezáleží len na tom, či pijeme dosť. Rovnako podstatné je aj to, akú vodu pijeme. Naše telo sa skladá až zo 70 % z vody, a preto je jej kvalita naozaj dôležitá.

Všetci vieme, že vodu piť treba, a cez leto jej treba ešte o niečo viac. Nie kávu, sladené nápoje ani pivo, ale čistú vodu.

Ak nepijeme dosť, sme dehydrovaní, pričom príznakom tohto stavu nemusí byť iba smäd. Naše telo nám o tom dá vedieť prostredníctvom únavy, tmavého nepriesvitného moču, tráviacich problémov ako pálenie záhy alebo zápcha, infekcie močových ciest, predčasného starnutia, priberania a iných ochorení.

Ťažkých kovov sa len tak ľahko nezbavíte

Možno budete prekvapení, že na výber máme viac možností ako iba vodu z kohútika a z fľaše.

Aj keď napiť sa z obyčajnej vody z kohútika je veľmi pohodlné, pretože k nám prichádza potrubím sama až do kuchyne, väčšinou je znečistená aj množstvom kontaminantov, ktoré môžu mať vplyv na naše zdravie. Často sa v nej nachádzajú nebezpečné ťažké kovy, ktoré sa v tele usádzajú, a potom poškodzujú orgány a tkanivá. Mnohé sú rakovinotvorné, môžu byť príčinou tvorby bradavíc (arzén), kumulovať sa do Alzheimerovej choroby (hliník), alebo oslabovať imunitu a zuby (paradoxne fluorid).

Spomeňme si ešte chlór, ktorý sa pridáva do vody na dezinfekciu. Nie je to práve najzdravší prvok, ale je stále lepší ako vedľajšie produkty, ktoré vznikajú po jeho dezinfekcii. Tie sú totiž karcinogénne a spájajú sa s problémami pečene, obličiek a nervového systému.

Naozaj neužívate žiadne lieky?

V našich vodných zdrojoch však končia aj lieky, a to nielen vtedy, keď ich užijeme, ale aj keď ich vyhodíme. Ľudské bunky vystavené hoci aj malému množstvu liekov nerastú normálne a vo vode, ktorú pijeme, sa môžu ľubovoľne nevhodne kombinovať.

Ak zrovna nežijete pri horskom prameni, najlepšou voľbou bude filtrácia vašej vody. Foto: Shutterstock
Ak zrovna nežijete pri horskom prameni, najlepšou voľbou bude filtrácia vašej vody. Foto: Shutterstock

Ak teraz premýšľate nad pitím balenej vody, mali by ste vedieť, že niektoré sú stáčané priamo z kohútika a bez ďalšej filtrácie. Plastové fľaše navyše môžu raritne obsahovať bisfenol A (BPA), ktorý je syntetickým disruptorom hormónov.

Okrem mnohých zdravotných rizík má balená voda v plastových fľašiach, samozrejme, aj devastačné účinky na ekosystém. Aké sú teda možnosti?

Výhodnou a ekologickou voľbou domácností sú vodné filtre, ktoré čistia vodu z vodovodu. Tie zoženiete v podobe reverznej osmózy, iónového alebo uhlíkového filtru. Extra čistú vodu získate použitím destilátoru.

Pre a proti destilovanej vody

Destilovaná voda je čistá voda, ktorá vznikla varením a odparovaním od svojich rozpustených minerálov. Názory odborníkov na ňu sú však rôzne.

Ph čistej destilovanej vody je kyslejšie a niektorí tvrdia, že aby sa voda zasa dostala do rovnováhy, viaže na seba minerály z tela. Pravdou je, že rovnako na seba viaže aj toxíny a odvádza ich z tela von. Rovnováha minerálov v tele je dôležitá, pretože inak začínajú vznikať spazmy, šklbania a kŕče.

Voda však nemá byť naším hlavným zdrojom minerálov. Tým by mala byť naša strava. A viete prečo?

Aby sme získali dostatok minerálov z vody, museli by sme jej denne vypiť aspoň za plnú vaňu.

Minerály vo vode sú navyše v anorganickej (neživej) forme, čo nie je vždy ideálne. V takej podobe môžeme prijímať len niektoré prvky ako sodík a chlór zo soli, ale mnohé minerály sú pre nás výhodnejšie v podobe organických látok. V takej forme sa nachádzajú v rastlinných a živočíšnych tkanivách. Práve rastliny čarujú a menia anorganické minerály z pôdy na organické látky, a preto aj ľudské telo dokáže získať najviac minerálov z rastlinnej potravy.

Zaujímavosťou je, že ľudia, ktorí sa dožívajú najdlhšieho veku, pijú vodu s menším obsahom minerálov. Foto: Shutterstock
Zaujímavosťou je, že ľudia, ktorí sa dožívajú najdlhšieho veku, pijú vodu s menším obsahom minerálov. Foto: Shutterstock

Čo sa však týka vody, čím vyšší je obsah minerálov vo vode, tým menšia je účinnosť, akou voda prenáša organické minerály do tkanív. Zaujímavosťou je, že ľudia, ktorí sa v rôznych oblastiach na svete (nazývaných blue zones) dožívajú najdlhšieho veku, pijú vodu s menším obsahom minerálov, najmä s nízkym obsahom vápnika.

Voda aj na dlhšie trate

Záver teda znie, že pokiaľ nám do domácnosti netečie kvalitná voda z overeného horského prameňa a záleží nám na našom zdraví, mali by sme si vodu prichádzajúcu do domácnosti čistiť.

Jednou z najlepších pomôcok je destilátor. Destilovanú vodu môžeme všetci piť kratšie časové obdobie, počas ktorého nám bude z tela odplavovať toxíny. Piť ju však môžeme i dlhodobo, ak je naša strava dostatočne bohatá na minerály.

Text: Martina Strihová
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu