Je kokosový olej pre nás zdravý alebo škodlivý?

21. októbra 2018
Kokosový olej. Foto: Shutterstock

Stretávame sa s rôznymi názormi na kokosový olej. Jedny ho uznávajú, druhí vravia, že je skôr škodlivý. Kde je pravda? Je možné, že v niektorých situáciách nám môže škodiť a v iných prospievať?

Kedy môže byť kokosový olej rizikový:

  • Zoxidovaný kokosový olej alebo olej nízkej kvality je rovnako nezdravý tak isto ako iné nekvalitné oleje, napríklad nekvalitný olivový olej.
  • Kokosový olej nie je zdravý, ak skombinujeme veľkú dávku oleja s veľkou dávkou sacharidov, teda:
  • Ak jeme prevažne sacharidovú stravu, veľa obilnín, kaší a podobne, vždy musíme dávať pozor na množstvo saturovaných tukov a ich konzumáciu s koncentrovanejšími sacharidmi. Ak teda napríklad v koláčoch nahradíme kokosový olej za maslo, ale cukru a múky dáme rovnako, nie je to zdravé.
Ak jeme prevažne sacharidovú stravu, veľa obilnín, kaší, nemali by sme k tomu kombinovať veľa tukov. Foto: Shutterstock
Ak jeme prevažne sacharidovú stravu, veľa obilnín, kaší, nemali by sme k tomu kombinovať veľa tukov. Foto: Shutterstock
  • Ak by sme do kávy primiešali kokosový olej spolu s cukrom a mliekom, tak to tiež nie je zdravé.
  • Ak si pripravujeme wok plný kokosového oleja a zjeme k tomu veľa ryže alebo rezancov, tiež to nie je zdravé.
  • Ak zjeme viac ako 100 – 150 ml kokosového oleja denne, tak to tiež nie je zdravé… veľká dávka je jed.
  • Kombinácia koncentrovaných sacharidov a saturovaných tukov by mala byť v zmysle pravidla 80/20, skrátka pozor na množstvo sacharidov (pečivo, ryža, múka, rezance, zemiaky a podobne).

Kedy je kokosový olej užitočná, chutná a funkčná zložka:

  • Ak je to kvalitný BIO panenský kokosový olej s vysokým obsahom MCT tukov.
  • Ak ho konzumujeme v dobrej kombinácii – v Low carb a Keto jedlách – a pomáha nám k dobrému lipidovému profilu.
  • Pri varení a pečení alebo aj pri príprave woku, pričom používame adekvátne množstvo. Stále to je najľahší tuk na trávenie z rôznych možností.
  • Podobne pri príprave domácich koláčov s kontrolou pomeru oleja a množstva cukru a kvalitnej múky alebo ideálne aj bez múky.
  • Kokosový olej pôsobí antibakteriálne a antivirálne. Na rozdiel od toho sú informácie o exogénne prijímanom cholesterole ako príčine kardiovaskulárnych chorôb už vyvrátené. Podobne sú dnes už vyvrátené aj tvrdenia, že saturované tuky sú zlé a spôsobujú srdcovo-cievne ochorenia a cukrovku.
Do kávy si môžete pridávať kokosový olej, ale ešte lepší je MCT olej. Nekombinujte to však s cukrom a mliekom. Foto: Shutterstock
Do kávy si môžete pridávať kokosový olej, ale ešte lepší je MCT olej. Nekombinujte to však s cukrom a mliekom. Foto: Shutterstock

To najlepšie z kokosového oleja – MCT

Ak máte stále obavy z kokosového oleja, tak si ho kupovať nemusíte, vo výžive vám chýbať nemusí. Môžu vám však chýbať  MCT tuky, ktoré sú veľmi prospešné a naozaj sa metabolizujú veľmi rýchlo bez zaťaženia trávenia a pankreasu, priamo v pečeni.

Hlavným rozdielom medzi MCT olejom a klasickým kokosovým olejom je zloženie mastných kyselín. MCT olej obsahuje z 99% zloženia iba najľahšie stráviteľné MCT mastné kyseliny C6, C8 a C10 a neobsahuje skoro žiadnu kyselinu laurovú C12, ktorá sa v tele nespráva úplne ako MCT.

Rovnakým princípom zlepšenia funkčnosti a pomerov mastných kyselín podlieha aj Power COCO-OIL, kde nájdete až 50% čistého MCT Oleja v kombinácii s Extra panenským kokosovým olejom.

Pohľad Dušana Plichtu na Low-Carb a Keto

Predstavte si oficiálne zdravého človeka, bez špecifických porúch metabolizmu, vo veku 18-40 rokov, ktorého ciele sú silné zdravie (Biomarkeri v optimálnych hodnotách), aktívny životný štýl a vysoké nasadenie v práci, štúdiu alebo výchove detí či podpore rodiny. Vysoké nároky na manažement stresu, sústredenia a celodennej energie s extra záujmom postupne posúvať vlastné limity v športe, alebo v tvorbe a učení.

Práve individualizovaný low-carb prístup v zmysle 80/20 s aplikáciou cyklickej ketózy pre tréning a kondíciu metabolizmu a podporu mentálneho výkonu je aj v rámci zdravia optimálne riešenie. Ak viac športujete, o to viac dobrých sacharidov môžete pridávať a uberáť si z tukov.

Káva s MCT olejom. Foto: Powerlogy
Káva s MCT olejom. Foto: Powerlogy

Keď potrebujete viac mentálne pracovať, nedať sa limitovať hladom ako základným stresorom a zvládať stresory, tak práve Low Carb a správne tuky slúžia veľmi dobre. Rovnako ak pri tréningu športovom je cieľom zlepšovať a trénovať metabolizmus na lepšiu schopnosť využívať tuky ako zdroj energie.

Ak treba rýchlejšie regenerovať alebo ste horšie spali, tak si pokojne zvoľte sacharidy. Hlavne nič neberte ako dogmu, že len celý život každý deň treba byť low carb.


Viac k týmto témam nájdete na blogu: www.dusanplichta.com

1/1
Zavrieť reklamu