Ako cvičiť brucho: 3 mýty o brušných svaloch

28. októbra 2018
3 mýty o brušných svaloch. Foto: Shutterstock

V záľahe informácií, ktoré na nás na každom kroku číhajú, sa dá ľahko stratiť. Aby ste netápali v tme, odhaľujeme vám tri najčastejšie mýty.

Mýtus 1:

Cvičenia s vysokým počtom opakovaní stimulujú rast brušných svalov

Realita

Nezáleží na tom, koľko opakovaní budete robiť. Ak budete cvičiť stále tie isté cvičenia, vaše telo si na ne zvykne, upadne do stereotypu a vy sa už nebudete zlepšovať. Zintenzívnite svoje cvičenia tým, že zaradíte náročnejšie variácie cvičení. Prípadne zaraďte aj činky. Nebojte sa toho železa!

Keď pre vás cvičenia začnú byť jednoduché, je najvyšší čas na novú výzvu. Iba tak budete stále napredovať. Je však, samozrejme, nutné dodať aj to, že ťažko sa dostanete k vyrysovaným brušákom bez vyváženej a dobre naplánovanej stravy.

Mýtus 2:

Cvičenie brušných svalov si vyžaduje veľa pohybov

Realita

Najlepšie sú cvičenia, ktoré si vyžadujú spevnené telo. Keď ohýbate chrbát počas ľah-sedov, riskujete jeho poranenie.

Preto sú oveľa lepšie cvičenia, pri ktorých budete spevnení. Pri nich zapájate celý stred tela, a tak budujete pevný základ, na ktorom môžete ďalej stavať. Vaše telo tak bude pevné a dopomôže vám to aj k dobrej technike pri vykonávaní iných cvikov.

Zároveň si zlepšíte aj držanie tela, a prispejete tak k rozvoju celkovej zdatnosti.
Spomeňte si na nás, keď budete niesť ťažký kufor.

Keď ohýbate chrbát počas ľah-sedov, riskujete jeho poranenie. Foto: Shutterstock
Keď ohýbate chrbát počas ľah-sedov, riskujete jeho poranenie. Foto: Shutterstock

Mýtus 3:

Rotačné cvičenia sú najlepšie na vybudovanie šikmých brušných svalov

Realita 

Hlavným problémom rotačných cvičení je, že v niektorých prípadoch môžu ublížiť vašej chrbtici. Navyše, na vyformovanie šikmých brušných svalov len rotačné cvičenia nestačia. Samozrejme, môžu pomôcť, ale k pekne
vytvarovanému telu sa dostanete aj bez nich.

Radšej sa zamerajte na široko-spektrálne cvičenia, ako napríklad drepy a mŕtvy ťah. Budú to práve šikmé brušné svaly, ktoré budú pri týchto cvikoch držať váš chrbát vystretý. Veľmi dôležité je, aby ste dbali na dobrú techniku prevedenia jednotlivých cvikov.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu