Zoznámte sa s Katarínou Veľkou na Bratislavskom hrade.

29. októbra 2018
Katarína II.

Napriek tomu, že jesenné a zimné počasie nie je veľmi prívetivé pre spoznávacie výlety, ten na Bratislavský hrad si urobiť môžete a užijete si veľkolepý návrat do minulosti.

SNM – Historické múzeum v spolupráci so Štátnym múzeom Peterhof prenieslo takmer celý Peterhof práve na Bratislavský hrad.

Vzácne exponáty, niektoré dokonca prvýkrát, opustili priestory Peterhofu a môžete ich vidieť do konca marca na výstave Zlatý vek Peterhofu – od Petra I. po Katarínu II. Výstava predstavuje život na cárskom dvore v Peterhofe, ktorý začal budovať Peter I. a pôsobili na ňom mnohí významní ruskí panovníci. Medzi nimi aj legendárna Katarína II., už za svojho života nazývaná Katarína Veľká.


Na Bratislavskom hrade spoznáte ich životné príbehy. Do doby ruských cárov a panovníčok sa prenesiete prostredníctvom originálnych odevov panovníkov, uvidíte ako vyzeral porcelán z ďalekého orientu, obrazy a ďalšie osobné predmety vládcov.

Unikátom medzi vystavenými predmetmi je trón Petra II., ktorý bol doteraz vystavený mimo Ruska iba v USA. Za pozornosť stojí taktiež soška obľubeného psa Kataríny II. – malého talianského chrtíka, ktorého si dala zvečniť po jeho smrti.


Máloktorí panovníci sa zapísali do dejín Ruska tak ako Peter I. Veľký a Katarína II. Veľká. Ruský imperátor Peter I. svojou politikou otvoril Rusko Európe. Jeho najväčším dielom bolo založenie nového hlavného mesta St. Petersburgu, ktoré sa stalo oknom do Európy, živým kotlom miešania ruskej a západoeurópskej kultúry.

V okolí nového hlavného mesta vyrástli mnohé paláce a jedným z nich bol aj Peterhof. Na politiku Petra Veľkého nadviazala aj Katarína Veľká a symbolicky to potvrdzuje aj nápis na pomníku Petra I. v St. Petersburgu, ktorý svojmu predchodcovi venovala: Petrovi I. Katarína II.

Výstava na Bratislavskom hrade je pre verejnosť sprístupnená do 31. 3. 2019. Lístky je možné zakúpiť cez Predpredaj.sk alebo v pokladni múzea.

1/1
Zavrieť reklamu