Včelí peľ – najúplnejšia potravina z prírody

11. novembra 2018
Včelie produkty. Foto: Shutterstock

Včely žijú na Zemi už vyše 150 miliónov rokov a produkujú jedinú potravinu, ktorá sa nikdy nepokazí. Počuli ste však aj o včeľom peli? Je tou najúplnejšou potravinou z prírody.

Včelí peľ je najbohatším zdrojom vitamínov nachádzajúci sa v prírode v jednej potravine. Dokonca, aj ak by včelí peľ nemal žiadnu inú životne dôležitú zložku, samotný obsah rutínu by bol dostatočným dôvodom užívať aspoň čajovú lyžičku denne pre posilnenie ciev. Viac známymi včelími produktmi sú však med a propolis. Predstavme si teda všetko po poriadku.

Liečivý med a propolis

Med sa vyrába z nektáru, ktorý si včely uchlipkávajú z kvitnúcich kvetov. Je univerzálny liek, sladidlo a zdroj živín.
Vo svojej organickej, divokej, surovej a nefiltrovanej podobe bohatý na minerály, antioxidanty, probiotiká, enzýmy a je jednou z potravín s najvyššími vibráciami na planéte.

Med je takisto extrémne liečivá potravina, ktorá poskytuje ľahko stráviteľné a lahodné formy cukru (energie) pre naše telo. Lieči množstvo chorôb vrátane hnačky, vredov, infekcií, syndrómu dráždivého čreva (IBS), gastrointestinálnych ťažkostí, rakoviny a stafylokokových infekcií.

Med lieči aj infekčné choroby zapríčinené baktériami a môže sa používať na hojenie rán. Liečivé účinky medu sú spôsobené jeho antibakteriálnymi a vlhkosť zadržiavajúcimi vlastnosťami. Vedľajšie účinky nemá žiadne.

Med je extrémne liečivá potravina. Foto: Shutterstock
Med je extrémne liečivá potravina. Foto: Shutterstock

Propolis doslovne znamená „pre mesto“ a je to ochranca úľa. Propolis je vosková, vysoko liečivá, imunitu podporujúca a antibakteriálna látka, zozbieraná a vyrobená včelami, s dlhou históriou bylinného a alchymického využitia. 

Podporte poctivých včelárov

Je dôležité uvedomiť si, že so včelami, od ktorých sa zberajú neorganické a nedivoké medy a peľ (hlavne, ak nie sú surové), firemní výrobcovia často neľudsky zaobchádzajú. To zahŕňa kŕmenie včiel kukuričným sirupom s vysokým obsahom fruktózy (radšej, ako by včelám nechali skonzumovať porciu ich vlastného medu), vydymovanie úľov, postrekovanie rastlín/stromov, z ktorých včely zbierajú peľ, toxickými pesticídmi na báze nikotínu a množstvo iných nekalých praktík.

Je dôležité podporovať tých chovateľov včiel, ktorí k svojim včelám pristupujú vľúdne a láskyplne používaním organických metód včelárstva. Včela vyrobí 1,2 gramu medu za život, ktorý trvá od 3 do 6 týždňov.

Na výrobu polkilového pohára medu navštívia 2 milióny kvetov a môže opeľovať rýchlosťou 30 kvetov za minútu.

Včely medonosné sú jediným hmyzom, ktorí vyrába jedlo pre ľudí.

Včelí peľ je superpotravina 

Včelí peľ je zásaditá potravina považovaná za jednu z najúplnejších potravín nachádzajúcich sa v prírode. Obsahom vitamínu B9 a všetkých 22 esenciálnych aminokyselín je vynikajúco chutným a vysoko energetickým zdrojom kompletnej bielkoviny.

Za včelie produkty radšej priplaťte. Foto: Shutterstock
Za včelie produkty radšej priplaťte. Foto: Shutterstock

Výhody včelieho peľu

  • Vysoká hladina antioxidantov, ktorá zvyšuje dlhovekosť neutralizovaním voľných radikálov.
  • Potenciálne afrodiziakálne a plodnosť zlepšujúce vlastnosti. Peľ môže zmenšiť problémy s prostatou, pretože omladzuje pohlavné orgány vďaka jeho obsahu rozmnožovacích látok. Špeciálne, ak sa užíva spolu s riasou kelp, môže zvýšiť hladiny hormónov a sexuálnu silu. 
  • Peľ znižuje produkciu histamínu, a tak neutralizuje množstvo alergií. 
  • Výnimočná prítomnosť vitamínov B v peli pôsobí proti stresu, zvyšuje dlhovekosť, pomáha čistiť akné a podporuje zvrátenie starnutia a tvorby vrások.
  • Pomáha zmierniť symptómy cukrovky 2. typu. 
  • Častice včelieho peľu sa rýchlo a ľahko absorbujú, pretože prechádzajú zo žalúdka priamo do krvného obehu. V rámci dvoch hodín po zjedení sa včelí peľ našiel v krvi, mozgovomiešnej tekutine a v moči.

Koľko toho máme zjesť

Med sa zvyčajne neodporúča pre deti do jedného roka, kvôli veľmi zriedkavému fenoménu, keď môže byť med kontaminovaný botulizmom. Vynikajúce zdravotné účinky majú domáce medy od poctivých včelárov z čistého prostredia a známe kvalitné medy, napríklad z Nového Zélandu. Tri polievkové lyžice na lačný žalúdok sú dávkou, ktorú by si aspoň raz denne mali dávať ľudia proti vredom.

Peľ sa môže zmiešať spolu s medom (alebo materskou kašičkou) a konzumovať ako maškrta, alebo pridať do smoothie. Pre deti nad 5 rokov a dospelých sa odporúča začať s jednou lyžicou denne. Niektorí ľudia, ktorí začnú konzumovať peľ, môžu zo začiatku pociťovať laxatívne účinky, alebo veľmi zriedkavo môžu mať alergické reakcie. Pre tých sa odporúča začať so 1/4 ČL denne.

Tip Vitariána

Podporte včielky, komerčný chov ich ničí. Lacný med a peľ môže pochádzať od včiel kŕmených antibiotikami a cukrom alebo chovaných v znečistenom prostredí. Správni včelári by mali časť medu a peľu nechávať včelám, ktoré si z nich robia vlastné zásoby na zimu.

Lacný med môže byť aj kombináciou cukru a sirupu, je tepelne upravený, alebo obsahuje vysoký podiel vody, a preto sa môže pokaziť.

Preto si za včelie produkty radšej priplaťte. Je to dôležité hlavne kvôli včelám, ktoré majú obrovskú zásluhu na tom, že tu máme ovocie, zeleninu a ostatnú potravu, pretože nám opeľujú rastliny.


Text: Vitarian.sk
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu