Lyžovačka bez zbytočných nehôd

8. novembra 2019
Nehoda na svahu. Foto: Shutterstock

Ako sa dobre pripraviť na zimné športy? Čím sa riadiť, aby sme si lyžovanie nepokazili nehodami, a čo robiť, ak sa aj nejaká prihodí? Poradí nám horský vodca z Vysokých Tatier Jaroslav Michalko.

Zimná sezóna je časom, keď si na svoje prídu lyžiari, snowboardisti či skialpinisti. Zimné športy prinášajú oddych, relax, zábavu dospelým i deťom. Stáva sa však, že sa premenia na nepríjemnosť, ak dôjde k úrazom.

V zimnej sezóne 2014/2015 sa v Tatrách stalo spolu 373 úrazov, teda priemerne viac ako dva denne. Z toho stredne ťažkých úrazov bolo 149 a ťažkých 78. V porovnaní s predchádzajúcou sezónou bol počet zásahov podľa Tatranskej horskej služby o 28 % vyšší. S riskantnejším správaním na svahu rastie aj počet úrazov, a preto je dobré vedieť, čo je ich najčastejšou príčinou.

Čo spôsobuje nehody na svahu 

Tatranský horský vodca Jaroslav Michalko hovorí, že „najčastejšou príčinou úrazov bývajú nehody, ale aj nedostatočná pripravenosť či neskontrolovaný výstroj, ale aj požívanie alkoholu na svahu pred lyžovaním alebo počas neho“, a dodáva: „Často sa nám stávajú príhody, že po posilnení alkoholom mladí stratia svojho kamaráta, ktorý zapadol v snehu, alebo stratia lyže či snowboard, ktoré im ušli, a tak ich hľadáme v doline. Alebo skupiny lyžiarov spúšťame po jednom dole lanovkou, lebo sa neudržia na nohách, niežeby si ešte zvládli nasadiť lyže.“

Alkohol na svah nepatrí. Foto: Shutterstock
Alkohol na svah nepatrí. Foto: Shutterstock

Popri príhodách s dobrým koncom sa však stáva aj dosť nehôd s tragickými následkami. Nemali by sme zabúdať, že sneh a ľad sú živly, ktoré nevieme ovládať. „Mojím odporúčaním je dobre sa na lyžovačku pripraviť, nepreceniť svoje schopnosti a vybrať si trasu, ktorú zvládneme.

Pred prvým spustením by som odporučil lyžiarom aspoň niekoľko minút zahriať celé telo niekoľkými cvikmi. Zahriate by nemalo byť v žiadnom prípade prostredníctvom alkoholu, ktorý na lyžiarske svahy nepatrí,“ hovorí J. Michalko.

Alkohol na svah nepatrí

Samozrejme, je potrebné dopĺňať tekutiny, ale nie v podobe alkoholu, ktorý spôsobuje otupenie zmyslov a znižuje koncentráciu a koordináciu pohybu. Podporuje riskantné jazdenie po svahu a tým nadmerné riziko úrazu.

„Pri veľkej zime rýchlejšie vznikajú omrzliny, pretože alkohol viaže na seba vodu a rozťahuje cievy, čím z organizmu pod jeho vplyvom uniká viac tepla než z tela triezveho človeka. Opitý človek má omámené zmysly a často mrznutie ani nevníma. Radšej tvrdý alkohol a pivo vymeňte za čaj alebo nealkoholické pivo, napríklad Birell, ktoré obsahuje aj minerály a vitamíny. Tie je vždy po fyzickom výkone potrebné doplniť spolu s tekutinami. Aj bez alkoholu je možné užiť si lyžovačku, sánkovačku či snoubording naplno,“ vysvetľuje J. Michalko.


Text: Jaroslav Michalko
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu