Zdravé varenie v 7 krokoch. Ako si zariadiť a používať modernú kuchyňu.

24. novembra 2018
Zdravé varenie v 7 krokoch. Ako používať modernú kuchyňu. Foto: Shutterstock

Spôsob prípravy jedla má významný vplyv na zdravie človeka. Pomocou moderných technológií vieme variť veľmi rýchlo a jednoducho. Stačí si len osvojiť zopár užitočných pravidiel.

1 Zachovajte vitamíny v zelenine

Príprava pokrmov v pare je najzdravším spôsobom varenia. Zelenina si zachová vitamíny, minerály a prirodzenú farbu. S najnovšími technológiami stačí iba 0,5 dl vody na prípravu 1 kila zeleniny.

Ak máte radi zapečené jedlá, oceníte, že pri pečení na pare nie je potrebný žiaden tuk. Takto pripravené jedlo nevlhne, zachováva si živiny, je šťavnaté a plné chuti.


Kombinácia pary a nízkych teplôt vám umožní pripravovať pokrmy vo vákuových vreckách, čím dosiahnete lahodnú krehkosť mäsa.

Dobrá rada: Aby ste ušetrili čas a energiu, nedopĺňajte počas pečenia do parnej rúry vodu. Na celý priebeh varenia vám vystačí jeden plný zásobník.

2 Vyrobte si zdravý jogurt

Konzumácia jogurtov je jednoduchá cesta k zdravému stravovaniu. Ak chcete zaručene zdravý jogurt, vyrobte si ho doma z čerstvých surovín. 

V súčasnosti sú na trhu dostupné rúry s funkciou, ktorá vám umožní pripraviť si jogurt v pohodlí domova za pár hodín.

Automatické nastavenie teploty a času prípravy poskytne vhodné podmienky, v ktorých sa poctivý domáci jogurt vytvorí približne za 3 hodiny.

Ak chcete zaručene zdravý jogurt, vyrobte si ho doma z čerstvých surovín. Foto: Shutterstock
Ak chcete zaručene zdravý jogurt, vyrobte si ho doma z čerstvých surovín. Foto: Shutterstock

Dobrá rada: Pokiaľ máte radi ochutené jogurty, do mlieka si môžete pridať prírodný trstinový cukor. Zdravou alternatívou je aj med, prípadne čerstvé ovocie či oriešky. Jogurt vám krásne rozvonia napríklad škorica.

3 Pozor na dobu prípravy

Rozvarené jedlo stráca farbu, vôňu, tvar a čo je najdôležitejšie aj vitamíny. Nechať jedlo na sporáku bez dozoru nie je preto ideálny nápad. Okrem katastrofálnych následkov v podobe nechceného požiaru, škodíte aj svojmu žalúdku.

Aby ste sa stali majstrom v kuchyni nepotrebujete drahé kurzy varenia, stačí vám iba spotrebič, ktorý bude myslieť za vás. Senzorová technológia vie automaticky znížiť teplotu po bode varu a udržuje ju stálu počas celej dĺžky varenia. Po dosiahnutí časového limitu sa varný panel automaticky vypne, takže vám už z hrnca nikdy nevykypí.

Varenie na indukčných doskách je rýchlejšie. Foto: Shutterstock
Varenie na indukčných doskách je rýchlejšie. Foto: Shutterstock

Dobrá rada: Jedlo pripravujte na indukčných doskách. Je to dvakrát rýchlejšie ako na plynových, navyše úspornejšie a bezpečnejšie. Indukčná doska totiž zahrieva iba dno nádoby. Zvyšný povrch zostáva chladný a bezpečný na dotyk. Takéto varné dosky sú ideálne najmä v rodinách s malými deťmi či domácimi zvieratami, kde je bezpečnosť prioritou. 

4 Naprogramujte si dokonale šťavnaté mäso

Varenie je pomerne zložitý proces. Ak chcete vytvoriť dokonalé jedlo, musíte mať trpezlivosť na jeho prípravu.

Najnovším trendom pri jedlách z mäsa je pomalé pečenie. Klasická doba pri takomto pečení môže presiahnuť aj 6 hodín. 

Pomalé pečenie mäsa pri nižších teplotách zaručí kvalitu jeho chuti. Mäso a ryba sú potom dokonale mäkké a pritom šťavnaté a plné živín. Pri pečení veľkých kusov, ako je napríklad moriak, môžete využiť termosondu, ktorá meria teplotu vo vnútri mäsa. Predídete tak konzumácii nedopečených pokrmov, ktoré môžu spôsobiť problémy so žalúdkom.

Dobrá rada: Naprogramujte si pečenie na noc. Nedeľný obed tak môžete mať hotový bez zbytočného stresu a straty času. Zostane vám tak cez víkend viac času na rodinu.

5 Pri varení používajte digestor

Pri varení sa odporúča zapnúť digestor a otvoriť okná, aby sa odvetrala nahromadená vlhkosť, ale aj prípadné pachy a ďalšie nečistoty z kuchyne. Pri výbere digestora sa treba pozerať nielen na estetiku, ale aj na jednoduchosť údržby, prípadne hlučnosť. Moderné digestory nasávajú vzduch rovnomerne po celom povrchu. Špeciálna pena vo filtroch odstraňuje až 98 % všetkých tukov a nečistôt.

Digestor pravidelne čistite, raz za mesiac môžete aj v umývačke riadu. Foto: Shutterstock
Digestor pravidelne čistite, raz za mesiac môžete aj v umývačke riadu. Foto: Shutterstock

Dobrá rada: Digestor pravidelne čistite. Najskôr sa zamerajte na kovový filter, ktorý zachytáva mastnotu. Ten možno jednoducho vybrať a umyť, minimálne jedenkrát mesačne. Použite na to bežné čistiace prostriedky, alebo si to uľahčite a umyte ho v umývačke riadu. Vtedy zvoľte krátky umývací cyklus s nízkou teplotou.

6 Stavte na pestrosť len v jednej rúre

Nadrozmerné rúry udávajú trendy vo varení. Dnes už nie je žiadna rarita mať doma rúru s objemom 75 l. Pomocou nej si môžete pripraviť naraz širokú škálu pokrmov. 

Pečenie na viacerých úrovniach je teraz možné bez miešania vôní a chutí. Na obed tak môžete mať niekoľko druhov zdravých pokrmov. Na každom plechu si napríklad upečiete iný druh zeleniny. Vďaka veľkému objemu rúry je zaručený dokonalý prehľad o každom jedle, ktoré pečiete.

Dobrá rada: Ak sa chcete stravovať zdravo aj počas zimy, nezabudnite si v lete nasušiť ovocie, zeleninu či bylinky. Najrýchlejšie sa vám to podarí pomocou vašej rúry. Aby ste ušetrili čas a energiu, môžete takisto využiť sušenie na piatich plochách súčasne. 

7 Spotrebiče udržujte čisté

Po každom varení skontrolujte, či rúra zostala čistá. Zbytočné hromadenie nečistôt je nepriateľom zdravého varenia. V súčasnosti vám upratovanie po varení už nemusí zabrať toľko času ako predtým. Moderné rúry sa vedia vyčistiť celkom samé pomocou extrémneho tepla do 500 °C.

Podľa intenzity čistenia to rúre zaberie od 90 do 150 minút, počas ktorých sa môžete venovať inej aktivite. Na záver stačí už len utrieť zvyšky nečistôt bez potreby použitia čistiaceho prostriedku.

Pri údržbe moderných rúr pomáha aj katalytické čistenie. Pri teplote nad 200 °C začnú panely automaticky priťahovať nečistoty, tuk sa spáli a zanechá rúru úplne čistú.

Dobrá rada: Rúru na pečenie môžete vyčistiť aj pomocou šikovného triku. Nalejte pol litra vody do plechu na pečenie a uložte ho na spodok rúry. Po 30-tich minútach len handrou utriete naparené zvyšky mastnoty z povrchu rúry a plechu.


Text: Jana Neuszerová
Foto: Gorenje

1/1
Zavrieť reklamu