7 unikátov Nitrianskeho kraja, ktoré určite nepoznáte

5. decembra 2018
Najvýznamnejším nálezom v Nitrianskom Hrádku je „slovenská Helena“. Foto: Shutterstock

Spoznajte Nitriansky kraj, budete prekvapení jeho rozmanitosťou a pokladmi. Tajomná história, voda zo slovenského „Mŕtveho mora“, cyklovýlety, či podmanivosť chuti vína je pre neho príznačná.

5Tipy na (cyklo)výlet

1 Termálne kúpalisko Podhájska

Voda zo slovenského „Mŕtveho mora“ v Podhájskej je známa široko-ďaleko. Nachádza sa na juhu Slovenska. Je unikátom s blahodarnými účinkami na celý ľudský organizmus.

Pol milióna ľudí ročne navštívi kúpalisko, a tak je najnavštevovanejšou atrakciou Nitrianskeho samosprávneho kraja. Pýchou areálu je celoročne fungujúce wellness centrum Aquamarín s deviatimi bazénmi a vitálnym svetom. Teplota vody dosahuje 39 stupňov.

2 Trávnica – obec kaštieľov

V Trávnici sa prejdite tematickým chodníkom zameraným na historické, prírodné a súčasné zaujímavosti obce. Medzi ne nepochybne patria štyri kaštiele, parky, dva rybníky a ďalšie pozoruhodnosti ako veterná studňa a kamenný kríž.

3 Čarovné miesto kŕkajúcich žiab

Kúsok od obce Dolný Ohaj sú dve chránené územia s charakterom prírodných pamiatok – Potok Chrenovka a Meander Chrenovky. Koncerty vážnej hudby sa tu konajú každý večer.

Ak si chcete atmosféru vychutnať, pohybujte sa v oblasti naozaj opatrne a potichu. Inak by sa Vám mohlo stať, že vyrušíte sólistov alebo sa ocitnete priamo na javisku.

4 Archeopark

Obec Nitriansky Hrádok sa pýši lokalitou patriacou k najväčším a najbohatším archeologickým náleziskám strednej Európy. Označujú ju ako slovenská Trója. 

Najvýznamnejším nálezom slovenskej Tróje je „slovenská Helena“. Jej sochu nájdete v centre obce. Skôr si ju však pamätáte zo slovenskej dvojkorunovej mince.

5 Pútnické miesto Studnička

Pri svojich potulkách po širšom okolí Požitavia určite nevynechajte Studničku pri obci Pozba. Je to zaujímavé pútnické miesto a krásne miesto pre odpočinok pri dlhšej túre alebo cykloturistike, kde sa môžete osviežiť vodou z prameňa, ktorá už vyliečila mnoho ľudí.

6 Veľké Lovce

Pod kláštorom Mariánska čelaď (Máriačalád), pôvodne z 15. storočia, je dodnes zachovaná bohatá sieť únikových chodieb, ktorá bola využívaná počas vojen s Turkami.

Pred desaťročiami zachránená socha Panny Márie z priečelia kláštorného kostola stojí v obci Veľké Lovce a raz by sa mohla vrátiť na pôvodné miesto.

7 Chránené vtáčie územie

Medzi obcami Žitavce a Veľká Maňa nájdete územie zachovalých mokrých lúk, močiarov a pasienkov. Najúchvatnejšie vtáčie divadlo je tu na jar a na jeseň počas obdobia migrácie. Vtedy sa tu zastavujú kŕdle severských husí, kačíc, žeriavov, bocianov či bahniakov na svojej dlhej ceste.

Nad lúkami vyspevujú škovránky, trasochvosty žlté či strnádky. Po prelete kane močiarnej nad lúkami sa ozývajú a varujú cíbiky a čoraz vzácnejšie kalužiaky červenonohé. Večer sa z močiarov a lúk ozýva svišťavým hlasom tajomne žijúci chriašť bodkovaný.

Navštívte na svojich potulkách Žitavský luh, neopúšťajte vyznačenú trasu pohybu a bez rušenia uvidíte všetko, čo územie ponúka.

Spravte si cyklovýlet

Cyklistické trasy mikroregiónu Termál ležia medzi riekami Žitava a Hron. Hlavným magnetom je najnavštevovanejšie termálne kúpalisko v Podhájskej.

Po prevažne rovinatej krajine bicykel chodí takmer sám. Trasu možno začať v ľubovoľnom mieste, keďže tvorí okruh. Celková dĺžka je 55,6 km a prechádza desiatimi obcami Združenia Termál.

Tip redakcie:

Ak plánujete stráviť dovolenku v menšom zariadení, máte možnosť ubytovať sa v jednom z dvadsiatich certifikovaných ubytovacích zariadení na vidieku, čo sú malokapacitné zariadenia, ktoré sa môžu pýšiť značkou kvality Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Certifikované ubytovanie na vidieku:

Cieľom certifikácie ubytovacích zariadení na vidieku je zlepšiť kvalitu poskytovaných služieb. Výhoda pre klientov je jasná – vďaka certifikácii budú vedieť, že miesto, ktoré si vybrali pre svoj pobyt, prešlo prísnym hodnotením, ktoré garantuje kvalitu. Zariadenia ponúkajú rôzne aktivity ako jazdu na koni, poľovačku alebo relax pri vode. 

www.ubytovanienavidieku.sk

Certifikované ubytovania v okruhu cyklotrasy: Ranč Trilobit, Penzión Lagáň, Zariadenie Liska, Slnenčné apartmány, Penzión Prima, Penzión Pulse, Apartmánový dom Red, Privát Arcadia.


Viac info na www.regionnitra.sk

Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu