Ako vybrať deťom lyžiarsku výbavu

6. decembra 2018
Ako vybrať deťom lyžiarsku výbavu. Foto: Shutterstock

Deti si vedia lyžovanie užiť oveľa viac ako ktorýkoľvek dospelý. Nezáleží im na tom, či majú takú alebo onakú značku lyží, ich jediný cieľ je dostať sa dolu z kopca čo najrýchlejšie. Výber jednotlivých častí výstroja a zaistenie ich komfortu však ostáva na nás.

Každý z nás chce pre svoje deti len to najlepšie a v lyžovaní či cyklistike to v aktívne žijúcej rodine platí dvojnásobne.

Aby sa naše dieťa stalo skvelým lyžiarom a zamilovalo si tento šport tak, ako ho milujete vy, musí mať z neho predovšetkým radosť. Toto je to jediné „prikázanie“, na ktoré netreba zabúdať. Potom to už pôjde všetko hladko.

Ak sa bude dieťa na svahu smiať, bude mať z pohybu radosť a spúšťanie dolu svahom bude chápať ako hru – máte vyhraté aj vy.

Vtedy bude aj pre vás zimná dovolenka či deň strávený na svahu príjemne prežitý čas s plnohodnotným športovým partnerom a nielen motanie sa po rovnom zjazdovke a počúvanie nárekov o tom, čo všetko sa malému nepáči.


Výber z týchto dvoch scenárov máte v rukách jedine vy a dokážete ho ovplyvniť nielen štýlom výučby jazdenia, ale predovšetkým výberom správnej lyžiarskej výbavy a, samozrejme, aj oblečenia.

Toto všetko ovplyvní, či bude pre dieťa lyžovanie komfortné a príjemné alebo v opačnom prípade neznesiteľné.

Pri deťoch treba trochu zabudnúť na ich úsudok a nepodriadiť výber proseniu o „tie krásne ružové“, pretože sa im páčia. Samozrejme, aj dizajn hrá rolu, ale expert na funkčnosť ste tu predovšetkým vy.

Lyže ako pre skokana

Najčastejšie sa opakujúcou chybou pri výbere lyží je nesprávne zvolená veľkosť – v tomto prípade dĺžka. Ak vám doma nerastie nový kráľ skokanských mostíkov, lyža by nemala byť vyššia, ako je samotné dieťa.

U začiatočníkov a mierne pokročilých, špeciálne pri deťoch, kupujeme lyže kratšie. Ideálne je, ak špička lyže siaha maximálne pod bradu dieťaťa. V žiadnom prípade neodporúčame kupovať lyže dlhšie, preto ani nerozmýšľajte o tom, že by mali vydržať až tri sezóny. Takto dosiahnete akurát to, že sa na nich bude dieťa pomalšie učiť, pretože krátke oblúky sa mu budú robiť správnou technikou len veľmi ťažko.

Lyže kupujeme deťom kratšie. Ideálne je, ak špička lyže siaha maximálne pod bradu dieťaťa. Foto: Shutterstock
Lyže kupujeme deťom kratšie. Ideálne je, ak špička lyže siaha maximálne pod bradu dieťaťa. Foto: Shutterstock

Pri lyžiach platí pravidlo, že čím je lyža tvrdšia a dlhšia, tým je na snehu síce stabilnejšia vo vyšších rýchlostiach, no ťažšie sa ovláda. Platí to aj naopak. Čím je lyža kratšia a mäkšia, tým je na snehu viac ovládateľná, a presne to deti
potrebujú. Keď sa naučia jazdiť kontrolovane a zvládnu aj vyššiu rýchlosť, povedzme vo veku 8 až 10 rokov, môžete si dovoliť postaviť ich aj na lyže v dĺžke výšky dieťaťa.

Záruka radostného jazdenia

Počuli ste už, že by sa deti sťažovali na šírku lyže alebo nesprávnu voľbu polomeru ich otáčania? Nie. Deti sa najčastejšie sťažujú na to, že ich bolia nohy, tlačí lyžiarka alebo im je v nich zima.

U detí viac ako u dospelých platí tvrdenie, že na akékoľvek lyže si dokážu s trochou šikovnosti zvyknúť, ale ak majú nevhodné lyžiarky, jazdenie je pre ne utrpenie.

Detská noha síce rastie rýchlo, no pre spokojnosť z jazdy, a o to predovšetkým ide, by nemala lyžiarka presiahnuť detské chodidlo viac ako o centimeter. Je zbytočné obúvať viacero hrubých ponožiek alebo inak lyžiarku vypchávať.

Ak chodidlo v topánke nedrží, tak sa lyža nedá dobre ovládať a tiež hrozia otlaky spôsobené šmýkaním sa nožičky v topánke.

Ak chodidlo v topánke nedrží, tak sa lyža nedá dobre ovládať a tiež hrozia otlaky spôsobené šmýkaním sa nožičky v topánke. Foto: Shutterstock
Ak chodidlo v topánke nedrží, tak sa lyža nedá dobre ovládať a tiež hrozia otlaky spôsobené šmýkaním sa nožičky v topánke. Foto: Shutterstock

Lyžiarky sú najdôležitejším článkom celého detského výstroja, pretože zabezpečujú pohodlie na svahu. Kupujeme si ich síce na krátky čas, no napriek tomu by sme mali ich výberu venovať náležitú pozornosť, pretože môžu dokonca ohroziť zdravie našich detí.

Lyžiarky určené povedzme šesťročným deťom nemôžu dobre padnúť štvorročnému. Sú väčšie, širšie, vyššie a tvrdšie.

Ak je topánka príliš veľká a noha sa v nej posúva, môže to nežiaducim spôsobom zaťažovať detské kĺby. Najčastejšie sa tak deje v súvislosti s namáhaním postranných väzov v kolene.

Aby teda lyžiarka urobila dobrú službu a bola ako komfortná, tak aj bezpečná, musí byť predovšetkým vybraná správna veľkosť. Ani vy by ste sa necítili pohodlne v lyžiarkach o dve čísla väčších, tak prečo to očakávate od detí?

Rozum v hrsti, hlava v prilbe

Povinné nosenie lyžiarskej prilby do 15 rokov je od tejto zimy dané zákonom o horskej službe. Každý zodpovedný rodič však vie, že ak nechcete deťom dopriať komfort nemocničného lôžka, prilba je nevyhnutná. Nielenže chráni hlavu dieťaťa pri páde počas jazdy, ale aj pred neohľaduplnými pohybmi, a teda údermi lyží a palíc ostatných lyžiarov či už na zjazdovke, alebo v rade na vlek.

Kúpiť o kúsok väčšiu prilbu, do ktorej dorastú, sa nemusí vyplatiť. Voľná helma pri páde nedokáže efektívne zabrániť vážnemu úrazu hlavy.

Detské helmy sa pre zvýšenie bezpečnosti vyrábajú aj s pevným skeletom v oblasti uší. Prilbu skúšajte v predajni spolu s kuklou aj bez nej. Vyberte si pár modelov v rôznom veľkostnom rozpätí s doťahovacím mechanizmom a dbajte na to, aby deťom nepadala z hlavy, ale aby nebola ani príliš tesná. Nezabúdajte na zladenie spolu s okuliarmi. Nemyslíme farebné, ale tvarové.

Okuliare musia dobre sedieť na helme, preto by mala mať úchyt na ich popruh v zadnej časti aj na tvári dieťaťa. Pena okolo rámu by mala doliehať na tvár po celom jej obvode.

Voľte okuliare s kvalitným UV filtrom, detské oči potrebujú na snehu rovnakú ochranu ako oči rodičov.

Opomínaný bezpečnostný prvok

Chránič chrbta je bezpečnostný prvok, ktorý je u detí veľmi často opomínaný. Dospelému lyžiarovi môže eliminovať zranenie chrbta aj ruksak. Na zjazdovke sú nám však batohy väčšinou na príťaž a deti ich rozhodne nenosia, preto sa oplatí porozhliadať po dobrom chrániči.

Okrem ochranného mechanizmu ho tiež neprefúkne vietor, čo je jeho ďalšia výhoda. Mali by ho nosiť všetky deti, ktoré už nejazdia v bezpečne oplotenej lyžiarskej škôlke, ale pohybujú sa na zjazdovke medzi ostatnými lyžiarmi.

Tu sa dostávame k dôvodu, prečo je na zjazdovke žiaduci. Po bežnom páde sa dieťaťu nemusí na zjazdovke nič stať, vstane, opráši zo seba sneh a lyžuje ďalej. Nešťastie sa môže pritrafiť, ak do malého lyžiara ležiaceho na svahu nabúra lyžou iný lyžiar, ktorý nestihne včas zareagovať na prekážku na svahu – vaše dieťa. Detské chrániče, takzvané korytnačky, sa vyrábajú z mäkkých, no bezpečných materiálov, preto sa nemusíte báť, že obmedzujú v pohybe.

Pri kúpe skúste požiadať dieťa, aby sa prehlo dopredu, na strany a dozadu. Všímajte si, či je chránič bezpečne spojený s telom a enormne neodstáva. Bedrový pás musí držať pevne, aby sa náhodou nestalo, že vám pri nehode skĺzne alebo, naopak, vyhrnie sa smerom k hlave.

Ako vyzerá v praxi snaha ušetriť, ktorá ovplyvňuje komfort našich detí?

My si kúpime presne padnúce lyže a deťom neúmerne dlhé

Ak si pre seba kúpite lyže dlhé 170 cm napriek tomu, že meriate ledva 160 cm, je to vaša voľba. Dieťa je však proti vášmu rozhodnutiu o jeho lyžiach bezbranné a na jeho technike i vzťahu k lyžovaniu môže zlý výber lyží zanechať trvalé následky.

My máme komfort hneď, deťom ho doprajeme, keď vyrastú. Foto: Shutterstock
My máme komfort hneď, deťom ho doprajeme, keď vyrastú. Foto: Shutterstock

Väčšina detí by lyžovala oveľa lepšie, no neumožňuje im to váš výber ich vybavenia. Áno, môžete si povedať, že aj vy ste sa pred 30 rokmi učili na dlhých lyžiach po staršom súrodencovi a ste tu, ale prečo by ste toto mali uplatňovať aj na svojich deťoch, keď sú dnes podstatne dostupnejšie správne lyže?

Netrestajte svoje deti nákupom nových lyží podľa starých pravidiel. Dieťa potrebuje krátke lyže preto, aby s nimi nemuselo bojovať a nenútili ho ku šmýkaniu oblúkov alebo jazde šúsom. Čím kratšie lyže na nohách má, tým menší majú rádius a tým menší oblúk sú schopné „vykrojiť“.

Nie je teda z hľadiska bezpečnosti a ich lyžiarskeho progresu výhodou, keď dokáže zísť zjazdovku v krátkych oblúkoch pri nižšej rýchlosti, než aby jazdilo rovno z kopca dole?

My máme komfort hneď, deťom ho doprajeme, keď vyrastú

Deti rastú veľmi rýchlo, čo nám na jednej strane robí radosť, no na drahej strane je to enormná prekážka pri výbere správnej športovej výbavy.

Pri lyžiarskom vybavení je tento problém, vzhľadom na to, že ide o sezónny šport, ešte výraznejší. Lyžovanie nie je lacná záľuba a snahe ušetriť rozumie predsa každý. Šetriť na detskom komforte sa však nevypláca a v konečnom dôsledku na to aj tak „doplatíte“. Uveďme si ako príklad lyžiarky.

Vy ako rodič lyžujete každú zimu v takých, ktoré sú vám veľkostne absolútne vyhovujúce. Prečo by ste si predsa mali kúpiť také, ktoré vám nepadnú na nohu a nebudete sa v nich cítiť komfortne?

Pri štandardnom vzorci nákupu detských lyžiarok sa môže stať, že vaše dieťa lyžuje prvú zimu síce v nových, ale veľmi veľkých lyžiarkach, no druhú zimu mu už tieto môžu byť malé. Vy by ste sa išli dobrovoľne lyžovať v lyžiarkach o číslo či dve väčších? Nie? Tak prečo očakávate od detí, že budú 15 rokov čakať na dobre padnúci výstroj, keď „konečne“ prestanú rásť.

Pohodu robia detaily, na ktoré zabúdame

Deti potrebujú pohodu a viac im netreba. Už taká snaha obliecť im každý prst do správnej časti rukavice môže znamenať fiasko. Palčiaky si často dokážu obliecť aj samy a majú v nich aj lepší tepelný komfort.

V prípade, že majú vysokú manžetu ukončenú sťahovaním, nenapadá im do nich sneh ani pri celodennej aktivite na svahu. Tiež im zaobstarajte multifunkčnú šatku v tvare tuby.

Osem najväčších chýb pri výbere lyžiarskeho výstroja pre deti

  1. Výber príliš dlhých lyží, ktoré dieťa nedokáže ovládať.
  2. Šetríme na lyžiarkach, ktoré dieťaťu neposkytujú tepelný ani jazdný komfort.
  3. Veľká prilba nasadená na hrubej čiapke neposkytne ochranu hlavy.
  4. Príliš malé okuliare neposkytnú deťom dostatočné zorné pole.
  5. Hrubý šál oblečený namiesto tenkej teplej šatky znemožní rotáciu hlavy.
  6. Neracionálny prístup k vrstveniu oblečenia pod vetrovkou.
  7. Obúvame viac ponožiek, aby sme vyplnili veľkú lyžiarku.
  8. Malým deťom obliekame prstové rukavice, ktoré nenahradia teplo v palčiakoch.


Text: Valéria N.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu