Rakúske lyžiarske stredisko Semmering – pre celú rodinu a najbližšie k Bratislave

3. januára 2019
Lyžiarske stredisko Semmering. Foto: Shutterstock

Hodinu od Viedne leží prírodný klenot Semmering, obklopený jedinečnou panorámou Viedenských Álp. Tento prázdninový a športový región ponúka každému zo svojich hostí prázdninové potešenie plné zimných radovánok v prekrásnom prostredí.

Lyžiarske stredisko Semmering sa začalo budovať už pred 150 rokmi ako jeden z najdôležitejších turistických rezortov v monarchii a dodnes je jednou z najznámejších a najnavštevovanejších oblastí východného Rakúska.

Jeho jedinečná letná aj zimná klíma, rovnako ako aj špeciálny vysokohorský vzduch na ozdravovacie kúry a pobyty boli pre tento cieľ ideálne. Veľké hotely, ako je Panhans a Südbahnhotel, sa po roku 1900 počítali k najvýznamnejším v stredoeurópskom hotelierstve.

Lyžiarske stredisko Semmering má jedinečnú klímu. Foto: Shutterstock
Lyžiarske stredisko Semmering má jedinečnú klímu. Foto: Shutterstock

Už na prelome storočia bol Semmering vyhláseným centrom zimných športov. Viedenská spoločnosť objavila Semmering v roku 1905 a cesta vlakom pozdĺž strmých skalných stien cez viadukty a galérie bola pre ňu rovnako ako
luxusné hotely veľkolepým zážitkom.

Do Semmeringu sa dá dostať aj vlakom. Foto: Shutterstock
Do Semmeringu sa dá dostať aj vlakom. Foto: Shutterstock

V roku 1908 sa arcivojvoda Karol František Jozef ako cisár Karol, posledný rakúsky cisár, učil, ako „riadiť lyže“ na lúke Panhans-Wiese.

Rozmanité zážitky na snehu

Dnes vám ideálne pripravené zjazdovky a najdlhšie nočné lyžovanie v Rakúsku v Semmeringu ponúkajú všetky typy terénov: svahy pre začiatočníkov, freeride, športové jazdy na zjazdovkách Svetového pohára, snowboard park a lyžiarsku školu.

Lyžiarska škola v stredisku Semmering. Foto: Shutterstock
Lyžiarska škola v stredisku Semmering. Foto: Shutterstock

Aj svetoznáme lyžiarske pretekárky Dolného Rakúska a plno zahraničných hviezd sa priamo v Semmeringu každé dva roky zúčastní na pretekoch Svetového pohára FIS. Moderné zasnežovacie zariadenia zaručujú, že zjazdovky Zauberbergu budú kompletne odeté v bielom plášti a umožnia lyžovanie minimálne do začiatku apríla.

Na ideálne podmienky sa môžu tešiť aj všetci športoví nadšenci, ktorí dávajú prednosť bežkovaniu či nordic walkingu na snežniciach.

Jedinečnú sánkarskú zábavu ponúka cez deň aj noc 3 km dlhá, osvetlená a perfektne pripravená sánkarská dráha.

Špeciálne a vtipne riešená jazda na tradičných sánkach je jedinečným potešením a krásnym zimným zážitkom pre celú rodinu a všetkých milovníkov zimných športov.

Rakúske stredisko Semmering. Foto: Shutterstock
Rakúske stredisko Semmering. Foto: Shutterstock

Aj romantické prechádzky krajinou a cukrovo-ľadové lesy sľubujú jedinečné zimné zážitky.

Kulinárske zážitky a zábava

Semmering ponúka aj širokú škálu kulinárskych možností. Tradičné vysokohorské chaty ako napríklad Panorama Restaurant Liechtensteinhaus s výdatnými regionálnymi špecialitami priamo na lyžiarskych svahoch.

Práve tu stojí za to vyskúšať si typicky rakúske „Hütten-Hüpfen“, ktoré priťahujú svojou mimoriadnou atmosférou, pohodlím a domácou pohostinnosťou. Vynikajúca gurmánska kuchyňa a zdravá výživa doplňujú širokú škálu ponuky tradičnej rakúskej kuchyne.

Po dni plnom športu a zážitkov na snehu ponúkajú naše hotely a chaty útulnú atmosféru zimných večerov. Stretnutia pri spoločenských hrách, curlingu alebo rodinný relax vo wellnessoch. Romantické duše si prídu na svoje aj počas sánkovania či prechádzok pod hviezdami, alebo pri objímaní sa v nočnom záprahu pod hrubými prikrývkami.

Nočné sovy zažijú pravý „party-feeling“ v Aprés Ski Locations Zauberbar, Hirsch’n Alm und Paraplü, kde fi čí zábava až do skorých ranných hodín.

Lyžiarske stredisko Zauberberg Semmering Hirschenkogel

  • 13 km nočných zjazdoviek
  • 14 km denných zjazdoviek
  • 3 km dobrodružnej sánkarskej dráhy počas dňa aj v noci
  • jediná zjazdovka Svetového pohára v Dolnom Rakúsku
  • najdlhšia rodinná zjazdovka Familienabfahrt
  • najstrmší svah Osthang
  • TOP snehové pokrytie na zjazdovkách, ktoré zabezpečuje 66 snehových diel
  • Split-Park s 15 prekážkami a skokmi
  • preteky Svetového pohára FIS World Cup Ladies
Krásne výhľady a skveleé svahy. Foto: Shutterstock
Krásne výhľady a skveleé svahy. Foto: Shutterstock

Ubytovanie a reštaurácie: čo vám Zauberberg ponúka?

Panhans Holding Group pracuje na koncepte trvalo udržateľného cestovného ruchu pre celý región Semmering a buduje si pozíciu silného partnera v oblasti turizmu, voľného času, eventov, hotelierstva a gastronónie.

Grandhotel Panhans**** 113 izieb, 10 zasadacích miestností, 2 reštaurácie, kaviareň, vináreň, tanečný bar a viac ako 1 000 m² VitalClub plus krytý bazén.
www.panhans.at 

Sporthotel Semmering*** 95 izieb, rozmanité konferenčné miestnosti a zariadenia voľného času plus športový areál (krytý bazén, sauna, bowling)
www.sporthotel-semmering.at

Kurhotel Dr. Stühlinger SPA hotel s dlhoročnou tradíciou a exkluzívnou ponukou vlastných kozmetických a kúpeľných procedúr.
www.stuehlinger.at

Bergrestaurant Liechtensteinhaus sa nachádza v nadmorskej výške 1 350 m n. m. na vrchole Zauberbergu, hneď vedľa hornej stanice lanovky. Dvesto miest v samoobslužnom priestore, 100 miest v novopostavenej panoramatickej reštaurácii s veľkou slnečnou terasou, so znamenitou kuchyňou a s krytým out-door barom „Paraplü“.

Ring Hotel Semmering, Hirsch’n Alm a Zauberbar a ďalšie gastronomické zariadenia.

Kontakt

Bergbahnen Semmering Hirschenkogel/
Panhans Hotelmanagement
Carolusstraße 3 – 2 680 Semmering
www.semmering.com

Ako sa sem dopraviť?

Lyžiarske stredisko Semmering, známe aj ako Zauberberg, sa nachádza len 150 km od Bratislavy. Ak neplánujete výlet autom, v hlavnej sezóne zabezpečuje firma Nitrabus dopravu do Semmeringu autobusmi z Bratislavy, Nitry a Trnavy až 5x do týždňa.
www.nitrabus.sk


Text: Semmering
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu