5 návykov pre silné zdravie a lepší výkon podľa Dušana Plichtu

Meditácia vám pomôže vidieť veci jasnejšie a upokojiť sa. Foto: Shutterstock

Ešte ste nikdy nerozmýšľali nad meditáciou či metódou Wima Hofa? Dovolíte si občas vycestovať, spoznávať svet a rozširovať si obzory? A čo cvičenie a strava, iba o tom viete, alebo to aj robíte? 5 vecí, ktoré sa oplatí v novom roku začať aplikovať.

1. Meditácia

Meditovať sa dá rôznymi spôsobmi. Môžete trénovať „sústredenosť“, môžete trénovať štádium pokoja  alebo môžete trénovať pozorovanie. Výborná je aj meditácia na „čistenie“ emócií a tréningu mysle pre videnie pozitívnej reality a možností tohto sveta.

Prečo?

Meditácia vám pomôže vidieť veci jasnejšie a upokojiť sa. Začnete menej prokrastinovať a viac tvoriť. Budete menej prežívať stres, lepšie sa dokážete sústrediť a lepšie zvládať vlastné emócie. Získate nadhľad a prestanete brať veci tak osobne a vážne. Tak sa stanete aj lepším partnerom a rodičom pre vaše deti.

Meditácia vám pomôže vidieť veci jasnejšie a upokojiť sa. Foto: Shutterstock
Meditácia vám pomôže vidieť veci jasnejšie a upokojiť sa. Foto: Shutterstock

Ako začať?

Možo sa vám to na prvý pohľad zdá zbytočná strata času, ale meditácia nie je žiadne Woo Doo. Je to dokonca vedecky podložený tréning mysle a v podstate všetkých buniek v tele.

Predstavte si, že získate schopnosť večer po náročnom dni „prečistiť a predýchať“ vaše emócie a namiesto nespavosti a ďalšieho stresu si ľahnete, vyspíte sa a ráno sa zobudíte s jasným riešením. 15 minút časovej investície s veľmi dobrou návratnosťou.

2. Metóda Wima Hofa

Metóda Wima Hofa je viac ako len otužovanie. Ak vás zaujíma, ako a prečo sa tomu začať venovať, tu si môžete prečítať kompletný článok s inštruktorom Martinom Thámom.

Nie je to len o studenej vode. Ja to aj o dýchaní a rozpohybovaní sa. Dá sa ísť do studenej vody v napätí, ale tu ide o to uvoľniť sa.

Ak takéto cvičenie použijete hneď ráno, stačí vám nato 15 minút, ostatné stresy dňa budete zvládať už omnoho ľahšie. Je to vynikajúca technika pre manažement stresu a koncentrácie, ktorá je v súčasnom svete dôležitejšia ako nejaký manažment času.

Metóda Wima Hofa nie je len o studenej vode. Ja to aj o dýchaní a rozpohybovaní sa. Foto: Shutterstock
Metóda Wima Hofa nie je len o studenej vode. Ja to aj o dýchaní a rozpohybovaní sa. Foto: Shutterstock

Ako začať?

Tu by sme vám odporučili najmä dať tomu šancu na kurze. Ísť tam s otvorenou mysľou a potom to začať skúšať doma. Ľadová sprcha ráno je ideálna vec.

Tam kde je strach, tam je cesta.

Dôležité je vytvoriť si zvyk a keď pôjdete na kurz, tak si zažijete pocit prepísania mentálneho vzorca, kedy sa už viac ako milión ľudí svete presvedčilo, že ten ľad je viac dobrý a zdravý ako zlý a nebezpečný.

3. Čiastočné hladovanie a načasovanie príjmu sacharidov

Špecifické časovanie a výber zloženia jedla vám pomôže v tom, že nezaťažíte žalúdok trávením, čím získate nadpriemernú motiváciu, schopnosť sústredenia a chuť do roboty alebo iných aktivít.

Veľa ľudí si len nevhodným režimom a jedlom výrazne znižuje produktivitu. A keď sa na hladovanie necítite úplne na 100%, vyskúšajte kávu s maslom a MCT.

Ako začať?

Otestujte si to. Dajte si 3 testovacie dni – pondelok, utorok a stredu. Ráno začnite len kávu s maslom a MCT  alebo ak nepijete kávu, tak kakao s maslom a mct či zelený alebo čierny čaj s maslom a MCT. Ak nemôžete maslo, dajte si tam Ghee, je to ešte lepšie. Ak ste vegán, použite kakaové maslo a MCT. A poriadne to pomixujte ručným mixérom ako shake.

4. Efektívny tréning

Dušan Plichta na svojich kurzoch vraví, kto nemá čas na pohyb, nemá čas na plnohodnotný život. Zároveň to však netreba preceňovať, ani tomu nevenovať príliš veľa času, pretože platí, že niekedy je menej viac. Pri pohybe a cvičení tiež záleží na kvalite.

Pri pohybe a cvičení záleží na kvalite. Foto: Shutterstock
Pri pohybe a cvičení záleží na kvalite. Foto: Shutterstock

Každý z nás má či už častejšie alebo raz za čas málo času. Práve preto je také dôležité využiť čas na tréning čo najefektívnejšie. A nielen tréning tela, ale aj mysle.

Šport je tou látkou, ktorá vám okrem kondície prináša aj radosť zo života a jasný nadhľad. A stráca sa len vtedy, keď sa pozabudnete a nemáte na pohyb v živote čas.

Ako efektívne trénovať?

Vyberte si šport, ktorý máte radi a dokáže vás ráno vytiahnuť z postele. A aj keď by vás šport nebavil, tak je tu cesta minimálnej efektívnej dávky, a to je dvakrát do týždňa 30 minút sústredeného správneho tréningu a ste vybavený. Treba však ísť na hranu kondície a zamakať kratšie, ale za to intenzívne.

5. Cestujte a spoznávajte svet

Keď je toho veľa, treba jednoducho von z kolotoča. Alebo to treba robiť pravidelne a brať vystúpenie z rutiny ako získanie nového pohľadu na vec.

Cestovaním získate nový pohľad na veci. Foto: Shutterstock
Cestovaním získate nový pohľad na veci. Foto: Shutterstock

Máte pocit, že svet sa bez vás nezaobíde? Realita je často iná. Skúšajte, čo sa stane, ak necháte týždeň ísť firmu samochodom. Ak budete jeden deň úplne offline, pôjdete medzi nových ľudí…

Viac užitočných rád nájdete na www.dusanplichta.com

1/1
Zavrieť reklamu