Ako nájsť správnu veľkosť lyžiarok a dĺžku lyží

25. januára 2019
Ako nájsť správnu veľkosť lyžiarok a dĺžku lyží. Foto: Shutterstock

Výber nového lyžiarskeho výstroja je radosť, najmä dnes, keď je široká ponuka mnohých výrobcov veľmi lákavá. Ako si vybrať vyhovujúci výstroj?

Ujasnite si, čo je vhodné

Nezáleží na tom, či ste skúsený lyžiar alebo začiatočník, či lyžujete často alebo dvakrát do roka, v akom teréne a aká je vaša fyzická kondícia. Na čom pri výbere lyží a lyžiarok skutočne záleží, je dokázať si toto všetko úprimne priznať. Svoje reálne schopnosti a možnosti. A nielen sebe, ale aj predavačovi.

Ak sa preceníte, je možné, že vo výstroji pre pokročilých sa budete trápiť a naopak, ak ste dobrý lyžiar a zvolíte si hobby výstroj, bude vás to na svahu limitovať.

Ak lyžujete trikrát do roka, vysokú investíciu do výstroja časom možno oľutujete, ak lyžujete často, možno dodatočne zistíte, že ste si mohli priplatiť trochu viac.

Ak túžite lyžovať v prašane, ale reálne vždy skončíte na zjazdovke, široké lyže vám budú nanič. Ak chcete rezať krátke oblúky ako Zuzulová na slalomovej trati, no neviete spraviť ani jeden carvingový oblúk, budete sa na slalomkách trápiť.

Koniec koncov, ak lyžujete šmýkaným oblúkom a nie carvingovým, môžete mať takmer akúkoľvek lyžu nižšej až strednej kategórie a rozdiel pravdepodobne nespoznáte. Preto si pred kúpou najprv ujasnite, čo je pre vás vhodné.

Od čoho závisí dĺžka lyže

Pamätáte sa na kupovanie lyží v 90. rokoch, keď sa centimetre pripočítavali a neskôr po nástupe carvingu sa zase odpočítavali?

Dnes si dĺžku volíte podľa typu lyže, primerane výške, schopnostiam a štýlu jazdy.

Dĺžka lyží nezávisí len od vašej výšky a hmotnosti, ale aj lyžiarskych schopností. Foto: Shutterstock
Dĺžka lyží nezávisí len od vašej výšky a hmotnosti, ale aj lyžiarskych schopností. Foto: Shutterstock

Ak nepredpokladáme, že si chcete kúpiť špecifickú športovú lyžu, akou je slalomka a taká na obrovský slalom alebo freeridovú do hlbokého snehu či freestylovú na skákanie v parku, platí nasledujúce.

Pre lyže určené najširšej skupine užívateľov, tie štandardné na zjazdovku a hybridy zvané allmountain, určené začiatočníkom alebo pokročilým, volíte dĺžku takto: od výšky svojej postavy odpočítajte 5 až 20 centimetrov podľa toho, aký ste lyžiar a koľko sa pre konkrétny model, o ktorý máte záujem, a jeho parametre (tvrdosti a točivosti) odporúča.

Nižší a ľahší človek by mal mať lyže mäkšie a kratšie a naopak, vyšší a ťažší človek dlhšie a tvrdšie. Avšak výber lyží ovplyvňujú, opäť to zopakujeme, najmä vaše lyžiarske schopnosti a štýl.

Uvedomte si, že čím je lyža dlhšia a tvrdšia, tým je rýchlejšia, ale ťažšie sa ovláda a naopak, mäkká kratšia sa ľahko ovláda, no nepodrží vo vyššej rýchlosti.

Najväčšiu chybu pri výbere lyží robia ženy, ak si vyberajú podľa farby, a muži zase, ak chcú len najlepšiu výbavu bez ohľadu na svoje schopnosti. Vyberajte podľa štýlu jazdenia a schopností.

Dilemy a nešťastné kompromisy

Lyžiarky určené na zjazdové lyžovanie sú hádam najdôležitejšou súčasťou výstroja, pretože tvoria „komponent“, ktorý komunikuje medzi lyžiarom/telom a lyžou/snehom a naopak. Chôdza v nej je len vynútená funkcia navyše. Áno, niektoré modely sa snažia spríjemniť a umožniť aj chôdzu, no nemalo by to byť pri výbere smerodajné.

Pri výbere lyžiarky niekedy funkčnosť ustúpi pohodliu a naopak, pohodlie funkčnosti, to však závisí od toho, či ste nenáročný, stredný alebo náročný používateľ v závislosti od svojej lyžiarskej zručnosti.

Každá skupina však môže spraviť nešťastný kompromis a následne ľutovať. Prečo?

Zdanlivo najlepšie sú na tom pri výbere nenároční hobby lyžiari, volia mäkké topánky, pohodlné, relatívne teplé a pre iné beztak nemajú porovnanie.

Škoda, pretože práve hobby lyžiari si kupujú lyžiarky funkčne slabšie, ktoré im bránia v zlepšovaní, pretože funkčnosť vymenia za pohodlie často vo vysokej miere, a to najmä ženy.

Ani dobrí lyžiari s určitými ambíciami, ktorí ich síce nepreháňajú, no chcú kompromis medzi pohodlím a výkonom, to nemajú jednoduché. Často volia lyžiarku, v predajni síce zdanlivo vhodnú, ale po pár dňoch jazdenia zistia, že príliš veľkú, príliš mäkkú alebo naopak tvrdú.

Vynikajúci lyžiar, ako inak, tiež nemá vyhraté. Ponuka top modelov je často v kamenných predajniach obmedzená, cena vysoká a počiatočný nesúlad medzi nohou a skeletom spôsobí kompromis, ktorý sa časom ukáže ako zlá voľba. Lyžiarka je veľká, čo mrzí už len pre obetované financie. Čiže ako správne vybrať veľkosť?

Dôležité je usadenie päty

Veľkosť lyžiarky musí odrážať reálnu dĺžku vašej nohy, preto si dajte v obchode nohu odmerať. A nielen jednu, ale rovno obidve, pretože odrazová noha býva zvyčajne o pár milimetrov väčšia alebo sa niekomu môže stať, že meranie odhalí aj väčší rozdiel, napríklad, ak mal jednu nohu zlomenú ako dieťa.

Len čo sa dozviete údaj o dĺžke svojho chodidla, na civilné číslovanie zabudnite. Lyžiarky sa číslujú, okrem iného, v takzvanom mondopoint, ktorý vychádza z dĺžky chodidla v milimetroch, v rozpätí po päť (napr. 260, 265, 270 atď.).

Zvoľte si podľa nameranej dĺžky chodidla a skúste. Pokiaľ sa vám zdá, že sú lyžiarky po obutí úžasne pohodlné, nekupujte ich. Taký pocit máte mať v teniskách alebo papučiach. Pýtajte si o jednu veľkosť menšie, až kým sa vám bude po obutí lyžiarok palec vpredu jemne dotýkať vnútornej výstelky.

Ak sú vám lyžiarky úžasne pohodlné, pýtajte si menšie, až kým sa vám bude po obutí lyžiarok palec vpredu jemne dotýkať vnútornej výstelky. Foto: Shutterstock
Ak sú vám lyžiarky úžasne pohodlné, pýtajte si menšie, až kým sa vám bude po obutí lyžiarok palec vpredu jemne dotýkať vnútornej výstelky. Foto: Shutterstock

Pozor, lyžiarky si skúšajte tak, že si po obutí oboch zapnite všetky klipsne a postavte sa s kolenami mierne pokrčenými. Až vtedy sa vám totiž päta usadí v lyžiarke správne – dozadu.

Ak máte v takejto polohe už v predajni pred palcom miesto a lyžiarky si napriek tomu kúpite, bude vám v nich noha „plávať“. Už počas prvých 10 dní lyžovania sa totiž vnútorná pena zmenší asi o jednu tretinu, takže topánka vám bude väčšia a voľnejšia.Keď v takejto v oblúku pokrčíte kolená, päta sa vám zodvihne, vy pre udržanie stability„zatnete“ prsty na nohách, a tak sa do nej nebudete môcť poriadne oprieť a ovládať lyžu.

Čo si všímať pri skúšaní

Lyžiarky si skúšajte v takých ponožkách, aké chcete nosiť na svah. Hlavne noste len jedny tenšie, hrubé pletené s nórskym vzorom si nechajte na večer pri kozube.

Ak je vám na chodidlá zima, zle sa vám prekrvujú nohy a ponožka vás proti tomu neochráni.

Zásadu žiadny pohyb päty sme si už opísali, ďalej si všímajte, či máte možnosť miernej pohyblivosti prstov, a oblasť členka. Chodidlo by sa vám nemalo zdvíhať. Klipsne by ste mali zapnúť tak, aby ste mali obomi smermi ešte rezervu, nie na doraz. Po zajazdení sa totiž stáva, že lyžiarky si budete uťahovať viac ako v predajni.

Pri kupovaní lyžiarok je ideálne, ak ich máte na nohách aspoň 10 minút. Prispôsobia sa vašej nohe, a ak ani potom nevznikla žiadna bolesť, sú pre vás dobré. Ak však dĺžka sedí, no vy cítite tlak a bolesť, treba si skúsiť iný model.

Skúšanie je najlepší spôsob, ako si vybrať tie správne. Netreba sa ponáhľať, v obchode môžete stráviť toľko času, koľko potrebujete.

Rôzne firmy ponúkajú papuče tvarovateľné na mieru, no bývajú drahšie. Problém nôh do „O“ alebo „X“ pomáha riešiť funkcia „canting“. Nebojte sa pýtať, môžete tak nájsť lyžiarky a lyže, ktoré vyhovujú vašim požiadavkám.

Pomer ceny a úžitku

Hovorí sa, že lacné lyže sú väčšinou horšie a drahé lepšie, ale nemusí to vždy byť tak.

Ak chcete dobrú lyžu, nemusíte kupovať hneď ten najdrahší moderný výstroj. Jazdené lyže vás môžu vyjsť oveľa lacnejšie a nemusia byť vôbec „archívne“.

Zatiaľ čo nové lyže vyššej strednej triedy stoja 500 €, rovnakú triedu, len dvojročný model, kúpite aj za polovicu. Dáte si spraviť dobrý servis a máte veľa muziky za málo peňazí.

Niekedy môže byť na škodu, ak si kupujete najnovší model kvôli tomu, aby ste ním vzbudili obdiv, a lyže a lyžiarky neprispôsobíte svojej lyžiarskej technike a zručnosti. Vyberajte si taký výstroj, ktorý najlepšie zodpovedá vašim schopnostiam a štýlu.

Text: Valéria N.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu