Funkčné potraviny vám dodajú presne to, čo potrebujete

6. februára 2019
Šalát s orieškovým maslom Foto: Shutterstock

Funkčné potraviny sú potraviny, ktorými dosiahnete presne to, čo chcete: výborne fungovať! Sú to potraviny, ktoré vám dodajú energiu a živiny, pomôžu vám dosahovať dobrý výkon, ale aj dobre zregenerovať.

Funkčné potraviny sú funkčné aj v tom, že ich nemusíte zjesť veľa, pretože sú prirodzene koncentrované.

Takže čo človek potrebuje, aby dobre fungoval?

Ako sa neodrovnať hneď ráno

Veľa ľudí si neuvedomuje, ako svoju energiu ničí hneď ráno nesprávnymi raňajkami.

Ak sa vám stalo, že sa doobeda cítite ospalo a neviete sa koncentrovať na prácu či učenie, pravdepodobne ste tiež zjedli niečo, čo vám k tomu pocitu pomohlo. A nezáleží na tom, že to predsa raňajkuje každý. Všeobecné zvyky nemusia byť zdravé ani správne. Skúste si odteraz všímať, ako sa po jedle cítite.

Namiesto raňajok si vyskúšajte dať iba kvalitnú kávu, ktorú obohatíte o lyžičku masla a kokosového MCT oleja. Foto: Shutterstock
Namiesto raňajok si vyskúšajte dať iba kvalitnú kávu, ktorú obohatíte o lyžičku masla a kokosového MCT oleja. Foto: Shutterstock

Namiesto raňajok si vyskúšajte dať iba kvalitnú kávu, ktorú obohatíte o lyžičku masla a kokosového MCT oleja, ktoré vám dodajú tú správnu energiu a pocit sýtosti. Vo vašom výkone a sústredení pocítite extrémny rozdiel.

Káva s MCT olejom a maslom – funkčný nápoj, ktorý stimuluje mozog, koncentráciu, pamäť a zlepšuje reakčný čas a dodá vám pocit sýtosti.

Výživa pre kĺby a kosti

Ak žijete aktívne a športujete, určite budete súhlasiť v tom, že telu treba dopĺňať jeho zásoby, aby sa po tréningoch mohlo dobre regenerovať. Ak nám niečo v organizme začína chýbať, nepociťujeme to okamžite, ale nedovoľme, aby to zašlo až tam, odkiaľ niet cesty späť.

Polievka s kolagénom. Foto: Powerlogy
Polievka s kolagénom. Foto: Powerlogy

Nie nadarmo sa hovorí, že športovci by mali dopĺňať bielkoviny. Proteín, ktorý sa v našom tele vyskytuje v najväčšom množstve, sa nazýva kolagén. Je veľmi dôležitý pre svaly, kosti, vlasy, ale aj hlavné orgány, ako srdce, pečeň, či pľúca.

Ak by sme vám povedali, jedzte kvalitné vývary, tlačenku, chrupavky a mäso na kostiach, asi by ste to nerobili. Poradíme vám niečo jednoduchšie a funkčnejšie: nájdite si skutočne kvalitný kolagén. Najmä ak ste aktívni športovci či bežci.

Vyživíte si tak kosti, kĺby a chrupavky, ale pridá vám to aj na kráse. Hydratuje totiž pokožku, zabraňuje tvorbe vrások a zlepšuje pružnosť pokožky, ale aj spevňuje a vyživuje vlasy.

Zdravé tuky

Jesť klasickú mastnú stravu zdravé nie je. Tuky sú však životne dôležité a áno, existujú aj tie zdravé: semienka, orechy, avokádo, ghee maslo

Na zdravé tuky sú koncentrované orieškové maslá. Pozor, musíte však dbať na ich kvalitu. Arašidové maslo, ktoré sa dá kúpiť bežne v supermarkete, pochádza pravdepodobne z nekvalitných arašidov, môže obsahovať plesne, a navyše je priemyselne spracované a „vylepšené“ o cukor alebo glukózový sirup a palmový olej.

Kešu maslo je jednoducho mňam. Foto: Powerlogy
Kešu maslo je jednoducho mňam. Foto: Powerlogy

Pravé orechové maslá sú gurmánskym zážitkom. Nájdete ich v obchodoch so zdravou výživou alebo na internete.

Čokoláda

Máte chuť na čokoládu? Využite ju ako funkčnú potravinu.

Dobré vlastnosti čokolády však nájdete iba v tej kvalitnej horkej. No je ich tam veľa, oplatí sa to. Kakao totiž obsahuje mega dávku antioxidantov, minerálov, ale aj zdravých povzbudzujúcich látok, po ktorých sa jednoducho cítime spokojne.

Power Chocolate. Foto: Powerlogy
Power Chocolate. Foto: Powerlogy

Preto si odteraz čokoládu nemusíte odopierať, len prejdite k zdravšej variante. Nebojte sa, ak vám zatiaľ horká čokoláda nechutila, veľmi rýchlo si zvyknete.


Foto: Shutterstock, Powerlogy

1/1
Zavrieť reklamu