Behom po Slovensku: spoznajte tie najkrajšie trasy

Kde behať na Slovensku. Foto: Shutterstock

Príroda, jazerá, hory, vôňa lesa aj ruch veľkomesta. Behanie vie ponúknuť mnoho scenérií, pri ktorých si bežec vychutná aj strmé stúpania alebo intervalový tréning s pulzom 180 úderov za minútu. Slovensko je vďaka svojej rozmanitosti pre bežcov ideálnym tréningovým štadiónom.

Behať môžete takmer kdekoľvek. Neobmedzujte sa teda nudnými trasami, ktoré poznáte naspamäť, a nasledujte nás v tomto článku na tri bežecké výlety po Slovensku.

1. Obdivujte jazerá

Trasy tohto bežeckého výletu sú vhodné aj pre začiatočníka. Vedú okolo vodných plôch. Rovné, krátke, pohodové, takmer bez prevýšenia. Jazerá či priehrady, od ktorých sa odráža okolitý reliéf ako od krištáľového zrkadla, sú ideálnym miestom na oddych a vychutnávanie prírodných krás.

Rybník Košiare

Náročnosť: Nízka

Okruh popri rybníku Košiare v Rajeckej doline tvorí okrem hladkého asfaltu aj o niečo členitejšia lesná cesta.

Najlepšie je vyštartovať už v obci Rajec a k nádrži si odbehnúť približne jeden kilometer. Odtiaľ sa vám už pobeží lepšie. Voda spoločne s horami v pozadí odláka myseľ od akejkoľvek bolesti či vyčerpania.

Bežci tu tiež často natrafia na lesnú zver. Zhruba po piatich kilometroch popri rybníku sa dostanete k dedine Šuja a dolu kopcom zbehnete späť do Rajca.

Trasa má pohodových 8 kilometrov a čaká na vás prevýšenie len okolo 20 metrov.

Druhou, dlhšou alternatívou je obehnúť rybník Košiare celý.

Vodné dielo v Žiline

Zabehajte si popri vodnom diele v Žiline.
Zabehajte si popri vodnom diele v Žiline.

Tento okruh je skutočná oddychovka. Má 8,5 kilometra a prevýšenie len 10 metrov. Navyše, celý vedie po asfaltovom chodníku.

Pre náročnejších bežcov sa však dá absolvovať aj trasa okolo celej hrádze. Tá môže mať až 25 kilometrov. Podobný zážitok v inom kúte Slovenska, na Kysuciach, ponúka trasa okolo Vodného diela Nová Bystrica pri rovnomennej obci.

Čo si na bežecký výlet zbaliť?

GPS

Či už v telefóne alebo v hodinkách. Ak chcete dobehnúť do cieľa, najprv musíte vedieť, kadiaľ ísť.

Teplé oblečenie

Počasie sa môže zmeniť z minúty na minútu, najmä ak beháte v horách. Nech je preto akokoľvek teplo, vždy so sebou majte aj teplejšie oblečenie, ideálne z nepremokavého alebo termo materiálu.

Náhradné ponožky

Tie sa obzvlášť zídu, ak váš výlet vyjde na daždivý deň. Samozrejmosťou sú potom aj náhradné tenisky

Dostatok pitného režimu

Ten je počas behu nesmierne dôležitý. Nemusí to však byť nevyhnutne len čistá voda. Keď už pobežíte hľadať netradičné miesta, vezmite si k tomu aj netradičný nápoj. Skúste napríklad nealkoholický Zlatý Bažant Radler o,o %.

Nová príchuť Radleru Grapefruit & Rozmarín
Nová príchuť Radleru Grapefruit & Rozmarín

Vyskúšajte novú príchuť Grapefruit & Rozmarín alebo si do vaku pribaľte osvedčenú citrónovú klasiku v uzatvárateľnej pollitrovej fľaši. Je bohatý na antioxidanty, má nízky obsah sodíka a, naopak, viac draslíka. Navyše
štvorica prírodných cukrov – fruktóza, glukóza, sacharóza a maltóza – vám dodá rýchlu energiu.

2. Spoznajte slovenské lesy

Beh medzi zeleňou nie je len krásny a upokojujúci. Má tiež až prekvapivo pozitívny vplyv na naše zdravie. Môže napríklad znížiť riziko vzniku cukrovky II. typu, srdcovo-cievnych ochorení, vyrovnávať krvný tlak či zlepšovať kvalitu spánku.

Manínec pri Považskej Bystrici

Náročnosť: Stredná

Manínec - mestské ulice, kopce, lúky aj lesy.
Manínec – mestské ulice, kopce, lúky aj lesy.

Na tejto trase uvidíte naozaj všetko. Mestské ulice, kopce, lúky aj lesy. Začína sa priamo v Považskej Bystrici, z ktorej sa dostanete do prírody.

Tam vás čaká poriadny zaberák: 300 metrov do strmého kopca. Nasleduje poľná cesta, kde sa môžete odreagovať pohľadom na kaplnky. Ďalej pokračujete na lúku, ktorá vás zavedie k zbehu ku záhradkárskej osade. Tam sa napojíte na turistický chodník so žltou turistickou značkou a bežíte až pod vrch Manínec.

Čaká vás však ešte 400-metrový výbeh až na jeho vrchol, kde si vyzdvihnete svoju odmenu: krásny výhľad na celé okolie. Uvidíte Považskú Bystricu aj celé Strážovské vrchy.

Trasa má prevýšenie 300 metrov, jej dĺžka je 7 kilometrov a zaberie vám zhruba 40 minút.

Pokiaľ vás výhľad z vrcholu Manínca inšpiruje či dobije energiou, môžete v behu pokračovať aj na neďaleký Veľký Manín. Trasu si tak predĺžite zhruba o dva kilometre a sťažíte o prevýšenie 600 metrov.

Kysuce a Bystrická cyklomagistrála

Náročnosť: Stredná

Cyklotrasa v Starej Bystrici
Cyklotrasa v Starej Bystrici

Cyklistická trasa vznikla v roku 2011 a pre región Bystrickej doliny predstavuje miesto, kde si môžu športovci oddýchnuť.

V lete tam okrem cyklistov stretnete ľudí na kolieskových korčuliach, v zime zasa bežkárov, no celoročne je cyklomagistrála takisto útočiskom pre bežcov.

Udržiavaná asfaltová cesta vedie mimo hlavných komunikácií, cez lesy, popri riekach a pohoriach.

Prírodu si užijete skutočne naplno, keďže trasa je dlhá viac ako 20 kilometrov. Spája obce Krásno nad Kysucou a Nová Bystrica, no vedie tiež cez Zborov nad Bystricou, Novú Bystricu, Klubinu a Radôstku. Prevýšenie je 341 metrov.

Turistický tip

Zabehnite sa pozrieť do obce Stará Bystrica. Majú tam totiž najväčšiu drevenú sochu na svete. Ide o Starobystrický orloj, jeden z najmladších a dokonca vraj najpresnejších orlojov vôbec.

Bežecké aplikácie, kde nájdete mapy trás od ostatných bežcov:

Trate môžete tiež pridávať. Všetky sú dostupné pre operačné systémy iOS aj Android.

  • Strava
  • MapMyRun
  • Endomondo
  • Relive
  • Sportstracker
  • Mapy.cz

3. Vybehnite až na vrcholy hôr

Táto časť je určená odhodlancom s dobrou kondičkou, ktorí už majú pár kilometrov v nohách. Pred vami sú vrcholy hôr, na ktorých sa poriadne zapotíte. Námaha však bude stáť za to.

Horské trasy vás často donútia balansovať na nerovnom povrchu, posilňujete svaly v dolnej aj hornej časti tela. Navyše trénujete rovné držanie tela a získavate kontrolu nad každým svojím krokom.

Hrebeň Kremnických vrchov

Náročnosť: Vysoká

Trasa začína v obci Kordíky.
Trasa začína v obci Kordíky.

Trasa vás zavedie do okolia Banskej Bystrice. Začína sa v obci Kordíky. Ďalej pobežíte smerom nadol. Dostanete sa na lesnú cestu a k žltej turistickej značke. Tu to začne byť o niečo náročnejšie.

Prudké stúpanie vás dostane až na hrebeň, odkiaľ prejdete na červenú turistickú značku. Za odmenu vám cestu spestria krásne výhľady, drevené altánky, konská farma či jeden z najväčších skokanských mostíkov typu K-120 na svete – Dukla pri lyžiarskom stredisku Králiky.

Celý tento bežecký zážitok má 26,5 kilometra a prevýšenie dosahuje až 560 metrov.

Tatranské sedlá

Náročnosť: Extrémne vysoká

Tatranské sedlá patria medzi tie najnáročnejšie výzvy na Slovensku
Tatranské sedlá patria medzi tie najnáročnejšie výzvy na Slovensku

Nemohol by to byť beh po Slovensku, keby v ňom chýbali Vysoké Tatry. No trať, ktorú sme pre vás vybrali, je skúškou len pre tých skutočne trénovaných.

Prebehnete totiž štyrmi najvyššími dostupnými tatranskými sedlami – Poľský hrebeň, Prielom, Priečne sedlo a Sedielko. Trasa dlhá 27,2 kilometra s prevýšením 2 280 metrov sa začína v Starom Smokovci a končí v Tatranskej Javorine.

Okrem krás tatranskej prírody vás približne v polovici trasy poteší aj Zbojnícka chata, kde si môžete urobiť dlhšiu prestávku a doplniť zásoby vody či jedla.

Pokiaľ by pre vás ani táto trasa nebola dosť, alternatívou je vybehnúť z Poľského hrebeňa ešte na Východnú Vysokú.

Dodatočný tip: beh pre milovníkov histórie

Pustý hrad pri Zvolene

Náročnosť: Vysoká

Pustý hrad vo Zvolene
Pustý hrad vo Zvolene

Nenechajte sa oklamať dĺžkou tejto trasy. Má síce len 6 kilometrov, no čaká na vás náročný kopcovitý terén s prevýšením 300 metrov.

Začnite ideálne pri zimnom štadióne vo Zvolene, pokračujte popri rieke Hron až k prameňu Červený medokýš. O 1,5 kilometra ďalej stačí odbočiť doľava a ocitnete sa pred Pustým hradom, zrúcaninou z 13. storočia.

Rozlohou ide o jeden z najväčších hradov v strednej Európe. A to nie je to jediné lákadlo. Poteší aj výhľad na Zvolen, Banskú Bystricu a pokiaľ vám bude priať počasie, dokonca na Poľany.

Od hradu potom bežte už len lesným chodníkom späť k zimnému štadiónu, odkiaľ ste vyštartovali.


Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu