Lahodná hustá a krémová cviklová polievka s olivovým olejom, ktorú si zamilujete

11. marca 2019
Cviklový krém. Foto: Shutterstock

Nie je to síce moderné, ale niekedy sa hovorilo, že polievka je základ. Dať si do žalúdka niečo teplé sa vám vyplatí. A táto cviklová polievka je fantastická.

Táto hustá cviklová polievka je lahodná a ak si do nej pridáte kvalitný čerstvý syr a olivový olej, tak si na nej aj pochutnáte, aj vás zasýti.

Ingrediencie:

  • cibuľa, cesnak
  • cvikla
  • zemiaky
  • petržlen
  • kvalitný olivový olej
  • čerstvý kozí/ovčí syr alebo bryndza
  • petržlenová vňať

Postup:

  1. Na oleji a troche masla (pre chuť) dozlatista osmažíme cibuľku a cesnak.
  2. Potom pridáme na drobno nakrájanú cviklu, zemiaky a petržlen.
  3. Dokoreníme, posolíme, kto má rád štipľavé, môže si pridať čili a zázvor.
  4. Zalejeme teplou vodou a varíme, kým zelenina nezmäkne, približne 15-20 minút.
  5. Všetko rozmixujeme a servírujeme.
  6. Toto dodá polievke šmrnc: pri servírovaní na tanier si pridajte kúsky čerstvého kozieho alebo ovčieho syra. Jemne ho osoľte himalájskou soľou, čiernym korením, posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a polejte dookola výberovým olivovým olejom z odrody Hojiblanca od rodinnej firmy Deortegas priamo zo Španielska. 

Cvikla, bryndza a biele ovčie, kozie syry sa k sebe neskutočne hodia!

Extra tipy a triky pre ďalšie experimentovanie:

K takejto polievke vám ani chlieb nebude treba, ale ak ste predsa len veľmi chleboví, vyskúšajte kváskový chlieb, a keď nemáte čerstvý kozí či ovčí syr, natrite si kváskový chlieb bryndzou alebo ho len vymáčajte v olivovom oleji. Tu vám naozaj odporúčame investovať do výberových olivových olejov. Na takých nemusíte variť, aby ste si jedlo zbytočne nepredražovali, ale na dokončovanie a pre chlieb a zažijete naozajstný gastro orgazmus.

Náš tip je špeciálny olivový olej od rodiny Ortegas so špičkovou kvalitou, vďaka ktorej získali už niekoľko prestížnych cien.

Vaše reakcie
Najnovšie vydanie

RELAX 6/2019

Objednať
Relax na Facebooku