Jar a leto na Záhorí

Záhorie.

Ak už vo vzduchu cítite jar a na nose vás šteklia slnečné lúče, je ten správny čas vyraziť na potulky po Slovensku. Tieto mesiace sú ako stvorené na objavovanie Záhoria. Že neviete, kde začať?

Začnite v skalických vinohradoch

Kedy sa tam vybrať: kedykoľvek od mája

Vyberte sa na prechádzku po skalických vinohradoch. Ochutnajte jedinečné špeciality – skalický rubín alebo skalický trdelník, ktorý vám u rodiny Havlíkú umožnia upiecť.

Jedinečná dobrota - skalický trdelník.
Jedinečná dobrota – skalický trdelník.

V skalických vinohradoch sa nachádza aj 18-jamkové golfové ihrisko, kde si okrem golfu môžete zacvičiť v letných mesiacoch jogu pri západe slnka alebo si zahrať footgolf.

Dávate prednosť vodnej turistike? V tom prípade sa zastavte pri Baťovom kanále, ktorý sa v tridsiatych rokoch minulého storočia využíval na zavlažovanie. Dnes si môžete požičať loďku a plaviť sa zo Skalice 60 kilometrov.

Je to výborný relax pre náročných i menej náročných, pre rodiny i pre jednotlivcov. Na celom toku je niekoľko prístavov a prístavísk, ktoré slúžia ako zázemie pre turistov a zároveň ponúkajú turistické služby.


Vodu si užijete aj na ďalších dvoch miestach – v rekreačno-turistickej oblasti Zlatnícka Dolina len 7 kilometrov od Skalice na úpätí Bielych Karpát a v časti Adamov, v jednom z najkrajších miest na Záhorí známom ako Gbely.

Cez Zlatnícku dolinu vedie niekoľko cyklotrás a chodníčkov, objavíte tu lanovú dráhu a spomínané kúpalisko.

V Adamove pri rieke Morave sú hneď dve upravené štrkoviská – Adamovské jazerá, ktoré sú určené nielen na kúpanie. Sú hniezdiskom mnohých vzácnych vodných druhov vtákov, ktoré môžete sledovať z drevenej rozhľadne.

Cyklotrasa s názvom Skalická vinárska cesta vedie aj skalickými vinohradmi. Odtiaľ je to len na skok do Holíča, kde sa ocitnete pred bránami letného cisárskeho sídla Márie Terézie, ktoré kúpil jej manžel František Lotrinský.

Infocesta Záhorie
Infocesta Záhorie

Na zámku sa konajú historické podujatia – asi najznámejším je najväčší rytiersky festival na Slovensku, Rotenstein, ktorý sa koná koncom mája. Na zámku sa môžete počlnkovať alebo sa poprechádzať po rozľahlej bylinkovej záhrade.

Neďaleko Holíča si František Lotrinský vybudoval krásny žrebčín, ktorý tam nájdete aj dnes, doplnený o múzeum.

Okolie Senice zo zeme i z neba

Kedy sa tam vybrať: kedykoľvek od marca

Chcete zažiť niečo nevšedné? Objednajte si vyhliadkový let alebo zoskok padákom na letisku v Senici. Tieto zážitky dodajú jarným prechádzkam po hubárskom raji tú správnu šťavu.

Na tomto mieste objavíte najväčší a najoceňovanejší golfový rezort na Slovensku, Penati golf rezort. Jeho okolie je obľúbeným miestom na cyklovýlety okrajom vojenských lesov smerom k rieke Morava alebo na Cerovú k hradu Korlátko.

Na Záhorí nájdete perfektné golfové ihriská.
Na Záhorí nájdete perfektné golfové ihriská.

Obzrieť by ste si mali aj Škodáčkov mlyn v Čáčove. Tri podlažia aj suterén sú plné zaujímavých pôvodných mlynárskych nástrojov a sú doplnené o tematické výstavy.

Škodáčkov mlyn, Čáčov-Senica. Foto: (c)Marek Štítny
Škodáčkov mlyn, Čáčov-Senica. Foto: (c)Marek Štítny

Ak bez dvoch kolies na jar nevystrčíte nos z domu, okolie Senice si zamilujete. Cez rekreačnú oblasť Kunovská priehrada vedie cyklotrasa – zo Senice smerom na Sobotište, napr. k útulovni na Uchánku, na Kút alebo na  zrúcaninu hradu Branč.

Hrad Korlátko (Cerovský hrad)
Hrad Korlátko (Cerovský hrad)

V blízkosti Senice sa nachádza aj obec Hlboké, v ktorej na vás dýchne kus slovenskej histórie. Preslávil ju Jozef Miloslav Hurban a v dedine nájdete aj faru s pamätnou izbou.

Okúpať sa môžete v prírodných jazerách v rekreačnej oblasti Gazárka Šaštín-Stráže alebo v senickom Kunove. Šaštín je národným pútnym miestom a povinnou zastávkou, ak milujete sakrálne stavby.

Cyklotrasa Kunov
Cyklotrasa Kunov

Malé Karpaty

Kedy sa tam vybrať: kedykoľvek od apríla

Cyklovlakom Záhoráčik sa dostanete na výlet do Malých Karpát. Trasa vedie od Vysokej pri Morave do Plaveckého Podhradia. Cyklovlak premáva od apríla do novembra počas víkendov a sviatkov.

Cyklovlakom Záhoráčik sa dostanete na výlet do Malých Karpát. 
Cyklovlakom Záhoráčik sa dostanete na výlet do Malých Karpát.

A kam ďalej? Čo tak k Plaveckému hradu cez borovicové lesy bicyklom aj pešo? Alebo máte chuť trochu si zaplávať? Žiadny problém.

V Kuchyni si oddýchnete pri priehrade, kde si môžete vyskúšať paddleboarding alebo si v kempingu a autokempingu Karpaty hneď vedľa priehrady vyskúšať lukostreľbu.

Vodná plocha sa pred vami otvorí aj v Malých Levároch, v rekreačnej časti Rudava, kde vám vstupnou bránou bude levanduľové pole.


Ale poporiadku, teraz poďme do Lozorna. Je to výborné východiskové miesto na turistiku po Malých Karpatoch.

Nadchne vás tu aj unikátna dedinka remesiel Abeland, kde každú sobotu gazdujú deti i rodičia a vždy sa naučia niečo nové z kováčstva, rezbárstva, pečenia, pestovania a spracovania byliniek. Deti poteší aj množstvo zvierat.

Rohožník vás zasa očarí nádhernými rybníkmi, obec Prievaly malým remeselným pivovarom Sandorf a pivnými kúpeľmi s wellnessom a thajskými masážami ako stvorenými na relax. To je pekný koniec akejkoľvek vychádzky či výletu na bicykli.

Záhorácke "zelí"
Záhorácke “zelí”

Apropo, pivo, tým môžete uhasiť smäd po dobrom výlete aj v Stupave, ktorá je známa najmä svojím „zelím“.

„Čo sa vám ako prvé vybaví, keď začujete slovo Záhorie? Nám trdlo, golf a jedinečné nárečie.”

Viac nájdete na www.regionzahorie.sk

1/1
Zavrieť reklamu