Ste pripravený na cyklosezónu?

BBB ZomershootVogezen. Foto: Michiel Rotgans

Sezóna sa rozbieha so zvyšujúcimi sa teplotami a intenzitou slnečných lúčov. Niektorí využívame bicykel dennodenne ako dopravný prostriedok do práce, iní si jazdu na ňom užívame ako voľnočasovú aktivitu.

Základnú výbavu by sme však mali mať všetci, tak sa teda pozrime na to, čo do nej patrí.

Správne vrstvené oblečenie

Jazda na bicykli zahreje rýchlo, potom máme tendenciu odkladať jednotlivé vrstvy, až kým nás neprefúkne a od bicyklovania si chtiac-nechtiac dáme na istý čas pauzu. Základnú vrstvu cyklooblečenia tvorí funkčné tričko. Ideálnou strednou vrstvou na jar je dres s dlhým rukávom, ktorý chráni pred vetrom aj dažďom a zároveň prevzdušňuje.

Trojsezónny pánsky dres Castelli
Trojsezónny pánsky dres Castelli

Ako nepremokavá ochranná vrchná vrstva vám poslúži 3-sezónna bunda. Dbajte pri jej výbere na možnosť ľahkého a efektívneho uskladnenia, aby ste si ju mohli vziať so sebou na každý jazdu. Pri cyklistických nohaviciach sa sústreďte na strečové vklady a vložku v oblasti rozkroku.

Pri rannej jazde do práce sa cyklistický dress code veľmi nespĺňa, pre pocit tepla odporúčame aspoň multifunkčný termo nákrčník.

Povinné svetlá

Mať bicykel s dostatočným svetlom je prospešné pre vás aj pre ostatných cyklistov či vodičov áut. Podľa zákona má byť bicykel vybavený vpredu bielym svetlom a vzadu červeným svetlom. Samozrejme, je dôležité, aby boli svetlá upevnené bez možnosti zmeny polohy.

Predné a zadné svetlo BBB bls studcombo
Predné a zadné svetlo BBB bls studcombo

Súčasťou výbavy sú aj odrazové svetlá, ktoré môžu byť kombinované so svietidlami. Na bicykli by ste ich však mali mať po jednom aj na oboch kolesách, pedáloch či oblečení.

Cyklistická prilba

Prilba je samozrejmosťou pri cyklovýletoch mimo miest či obcí pre všetkých dospelých cyklistov a cyklistky, keďže aj tento predpis je ukotvený v cestnom zákone. U cyklistov pod 15 rokov je prilba povinná aj pri jazde po meste. Moderné prilby sú pritom ľahké, komfortné, s vetracími otvormi a nastaviteľnými popruhmi, aby problém s ich nosením nemal nik, keďže ich účelom je chrániť hlavu cyklistu.

Cyklistické rukavice

Cyklistické rukavice chránia ruky pred zranením a zároveň vďaka nim držíte riadidlá pevne v rukách aj v prípade, ak sa vám potí ruka, pretože rukavice majú lepšie priľnavosť. Moderné cyklistické rukavice sú navyše vybavené aj gélovými výplňami, ktoré zabraňujú tŕpnutiu dlane a nekomfortnému pocitu počas jazdy.

Pánske cyklistocké rukavice Castelli Rosso Corsa
Pánske cyklistocké rukavice Castelli Rosso Corsa

Bezpečnostná zámka

Potreba kvalitnej zámky na bicykel je vyššia pri využívaní bicykla v meste, no zíde sa každému. Na trhu je viacero typov, ktoré sú odlišné cenou, bezpečnosťou aj systémom uzamykania. Najčastejším typom je káblová zámka, ktorá sa však odporúča len ako druhý doplnkový bezpečnostný prvok. Odolnejším typom je U-zámka či skladacia zámka.

 

Smartfón poruke

Počas jazdy je potrebné venovať všetku svoju pozornosť riadeniu bicykla, pritom si však radi sledujeme náš výkon, prípadne sme radi „na telefóne”, ak by sa niečo súrne vyskytlo. Jazda na bicykli však môže byť pre smartfón náročná, preto sa oplatí mať naň puzdro s držiakom, vďaka ktorému bude mobil chránený pred vodou a zároveň naň budete vidieť.

Ciclosport
Ciclosport

Ak zas túžite po optimálnom prístroji pre vašu športovú aktivitu, odporúčame cyklo komputer s 15 cyklistickými funkciami a 13 funkciami výškomeru.

Servis a pumpa

Medzi základné vybavenie patrí určite aj multiklúč, ktorý sa zíde nielen na dlhých horských trasách, ale občas aj pri mestskej jazde. Malý kľúč s 12 funkciami nezaberie veľa miesta.

K servisnému náradiu, ktoré sa vždy hodí mať po ruke, patrí aj kompaktná pumpa.

 

Štýlová dvojbrašna na nosič bicykla s úzkym profilom Basil Portland Slimfit Doublebag
Štýlová dvojbrašna na nosič bicykla s úzkym profilom Basil Portland Slimfit Doublebag

Pitný režim a úložný priestor

Neodmysliteľnou súčasťou každého bicykla by mal byť aj košík na fľašu, aby si mohol každý biker pravidelne a jednoducho dopĺňať tekutiny.

Pri každodennej jazde do práce a z práce, rovnako ako pri niekoľkohodinovej jazde, sa oplatí využiť bicykel a jeho možnosti úložného priestoru naplno. Namiesto ruksaku, pod ktorým sa na chrbte spotíte viac, stavte na cyklo príslušenstvo, akým je napríklad dvojbrašňa alebo predný nosič, na ktorý s popruhmi upevníte aj poriadne ťažký náklad. Minimalistom zas postačí kapsička na hornú rámovú trubku.


Bicykel je skvelý dopravný prostriedok, ktorý vás vie dostať, kam potrebujete a zároveň sa na ňom viete zabaviť pri zjazďovaní náročných trás. Základná výbava slúži na to, aby vám v prípade ťažkostí pomohla, preto ju netreba podceňovať. Vyhnete sa tak nepríjemnostiam a negatívnym skúsenostiam, ktoré by vás mohli od bikovania odradiť.

1/1
Zavrieť reklamu