Burgenland: vitajte v eldoráde cyklistov

16. apríla 2019
Csaterberg bicyklovanie. Foto: Burgenland Tourismus, Peter Burgstaller

Burgenland – krajina slnka – ponúka športovcom cyklistiku plnú pôžitkov na 2 500 kilometroch atraktívnych cyklotrás. Rozmanitá krajina, zriedkavé druhy zvierat a rastlín, vynikajúce kultúrne podujatia a excelentná gastronómia vás budú sprevádzať po celej ceste.

Stúpania tu takmer nenájdete a mierna klíma umožňuje skoro celoročne výlety a túry na bicykli. Vitajte v Burgenlande – eldoráde cyklistov!

Cyklotrasa pri Neziderskom jazere (B10)

Cyklotrasa pri Neziderskom jazere („Neusiedler See-Radweg“) patrí v Rakúsku ku klasike. Preskúmate na nej Národný park Neziderské jazero-Seewinkel, ktorý je srdcom regiónu Svetového dedičstva UNESCO.

Cyklotrasa je dlhá 125 km, z toho 40 km vedie cez Maďarsko. Na trati so štrkovým alebo asfaltovým povrchom nenájdete takmer žiadne výrazné stúpania a oplatí sa ju absolvovať najmä na jar a na jeseň.

Zdatnejší cyklisti zvládnu obísť jazero za jeden deň, no rodiny s deťmi si zvyčajne doprajú dva až tri dni – alebo si okruh skrátia plavbou na kompe z Illmitzu do Mörbischu a vrátia sa tak na začiatok trasy.

Odpočinok pri jazere po bicyklovaní. Foto: Burgenland Tourismus, Peter Burgstaller
Odpočinok pri jazere po bicyklovaní. Foto: Burgenland Tourismus, Peter Burgstaller

Všeobecný nemecký cykloklub (ADFC) udelil tejto cyklotrase okolo najväčšieho stepného jazera v strednej Európe už trikrát za sebou najvyššie hodnotenie v podobe piatich hviezdičiek – naposledy v roku 2018 (s platnosťou do roku 2021).

Už aj v minulosti však ADFC potvrdil najvyššiu atraktivitu celého cyklistického regiónu – Cyklotrasa pri Neziderskom jazere je napokon východiskovým bodom pre ďalších 40 tematických cyklotrás v regióne Svetového dedičstva. Jeho krásy môžete objavovať po celej ich dĺžke 1 000 kilometrov.

Kultúra na každom kroku

Pri celej cyklotrase nájdete veľa miest na odpočinok so zaujímavým dizajnom, kde sa pred vetrom a slnkom môžete skryť vďaka štýlovým clonám alebo kupolovitým strechám z trstiny.

Odpočívadlá ponúkajú rovnako dobrý výhľad ako mnohé vyhliadkové veže, odkiaľ sa vám naskytne fenomenálny pohľad na jazero a krásnu prírodu v maďarskej časti Veľkej dunajskej kotliny – svoj domov tu má 350 druhov vtákov, maďarský stepný dobytok i mangalice.

Cyklotrasa B10 totiž vedie cez Národný park i cez Prírodný park Neziderské jazero – Litavské vrchy.

S kultúrou sa pri jazere stretnete na každom kroku. Navštívte napríklad mestečko Rust, mesto bocianov, kde sa v malebnom historickom centre nakrúcal televízny seriál „Kráľ vinárov“, alebo Mörbisch, mesto Jazerných hudobných slávností, s nádhernými starými uličkami.

Kitesurfer na Neziderskom jazere. Foto: Burgenland-Tourismus, Peter Burgstaller
Kitesurfer na Neziderskom jazere. Foto: Burgenland-Tourismus, Peter Burgstaller

Nachádza sa tu aj historický hraničný prechod do Maďarska, ktorý ako prvý používali obyvatelia bývalej NDR v roku 1989 pri úteku na západ.

Dnes je prechod súčasťou diaľkovej cyklotrasy s názvom „Cesta Železnej opony“, ktorá tiež vedie cez tento región. Prejdete po nej cez malebné uličky s vínnymi pivnicami, budete obdivovať maják a veterný mlyn v Podersdorfe až sa napokon cez hraničný prechod v Pamhagene (nezabudnite si cestovný doklad!) dostanete do Fertödu a na zámok Esterházy, ktorý je považovaný za maďarský Versailles.

Večerný sundowner pri jazere

Mnohé z ponúk Cyklotrasy pri Neziderskom jazere môžete využiť bezplatne alebo s výraznou zľavou vďaka turistickej karte „Neusiedler See Card“.

Kartu získajú hostia, ktorí prenocujú v jednom zo 760 partnerských zariadení v regióne. Karta platí na kúpaliskách, v múzeách, pri exkurziách v Národnom parku i v rezorte St. Martins Therme a predstavuje skvelú príležitosť ako si výlet na bicykli predĺžiť na krátku dovolenku.

Summer Island, St. Martins Therme Lodge. Foto: Peter Rigaud
Summer Island, St. Martins Therme Lodge. Foto: Peter Rigaud

Deň plný zážitkov, ktoré získate na dvoch kolesách, môžete večer zakončiť v útulnej reštaurácii s mladým vínom alebo pri nápoji „sundowner“ v jednom z legendárnych podnikov s výhľadom na jazero, ako je „Mole West“ (Neusiedl), „Fritz“ (Weiden), „Katamaran“ (Rust) alebo „Seewirt Karner“ (Podersdorf).

Cyklotrasu pri Neziderskom jazere vyhľadávajú najmä milovníci prírody a pripájajú sa z nej na cyklotrasu „Lackenradweg“, ktorá z B10 odbočuje v lokalite Seewinkel.

Lackenradweg vedie centrálnou časťou Národného parku popri 40 plytkých slaných jazerách (nem. „Lacken“), ako sú „Zicksee“ a „Lange Lacke“. Môžete tu obdivovať rarity, ako je astrička panónska či pozorovať posledné biele somáre z vyhliadkovej veže v lokalite Sandeck.

Ak chcete získať viac poznatkov o fascinujúcej prírode v regióne Svetového dedičstva, navštívte informačné centrum Národného parku v Illmitz, kde sa konajú výstavy, prednášky, exkurzie a workshopy.

Najväčšie prírodné javisko v Európe

Rovnako ako „Lackenradweg“ je obľúbená aj Cyklotrasa kvitnúcich čerešní („Kirschblütenradweg“) (B12) na úbočí Litavských vrchov, ktorá vedie paralelne s brehom jazera a patrí k sieti trás okolo jazera. Táto cyklotrasa je frekventovaná najmä na jar, kedy tisíce čerešňových kvetov zahalia krajinu do ružovo-bielych šiat.

Milovníci kultúry môžu z B10 odbočiť aj na Festivalovú cyklotrasu („Festivalradweg“), aby navštívili najväčšie prírodné javisko v Európe v rímskom kameňolome St. Margarethen či jazerné javisko v Mörbischi alebo využili ponuku kultúrnych podujatí hlavného krajinského mesta Eisenstadt na zámku Esterházy, v Haydnovom mauzóleu či v Rakúskom židovskom múzeu.

Festival pri jazere v dedinke Mörbisch
Festival pri jazere v dedinke Mörbisch

Rajská cyklotrasa – kráľovstvo pre e-bicykle

Zatiaľ čo v severnom Burgenlande je absolútnou hviezdou Cyklotrasa pri Neziderskom jazere, kraľuje v južnom Burgenlande klasickým i elektrickým bicyklom „Rajská cyklotrasa“ („Paradiesroute“).

Táto priebežne značená okružná cyklotrasa plná pôžitkov existuje od roku 2015, je dlhá 260 km a môžete si na nej užívať prírodu, víno a kultúru mimo bežného turistického ruchu. Šesť celodenných etáp cez jemne zvlnenú krajinu, čarovné riečne luhy a staré dedinky ponúka návštevníkom všetko, čo musia v južnom Burgenlande bezpodmienečne vidieť, zažiť a ochutnať.

Rajská cyklotrasa vás povedie naprieč troma prírodnými parkami, cez vinohrady a idylické ulice s vínnymi pivničkami, popri mohutných hradoch, rozprávkových zámkoch, ako aj ocenených reštauráciách, tradičných hostincoch i viechach.

Na všetkých miestach na vás už čakajú partnerské podniky Rajskej cyklotrasy a výrobcovia skvelých špecialít, ktorí vám ponúknu len tie pôvodné a ozajstné regionálne lahôdky.

Rozmanitosť a pohoda

Táto pohodová okružná trasa, ktorá na krátkom úseku vedie aj cez maďarské štátne územie, sa celkom podriaďuje predstavám o nenáročnej cyklistike.

Na prepravu batožiny z jedného cieľa etapy do druhého si môžete vybrať jedného z mnohých poskytovateľov tejto služby. Hlavne však celú Rajskú cyklotrasu prejdete na e-bicykli.

Celá jej trasa robí česť južnému Burgenlandu ako kráľovstvu elektrických bicyklov: návštevníkom totiž ponúka nielen hustú sieť dobíjacích staníc, ale aj výlety so sprievodcom, atraktívne dovolenkové balíky a zájazdy pre milovníkov klasických i elektrických bicyklov.

Cyklistov na Rajskej cyklotrase nadchýna jej impozantná rozmanitosť. Jej trasa vás zavedie do Prírodného parku Geschriebenstein-Irottkö, Prírodného parku Raab-Orség-Goricko na hraniciach troch štátov i do Prírodného parku Weinidylle; prechádzať budete aj cez nivy riek Raab a Lafnitz, ktoré sa svojimi meandrami plnými života vpísali do jednej z posledných prírodných riečnych krajín; a napokon vás celkom očaria malebné dedinky so starými mlynmi, horúce pramene termálneho kúpaliska i tônisté prírodné miesta na kúpanie v jazerách, lesoch a riekach.

Dlhší čas určite strávite v romantickom Jennersdorfe, v obchodoch v Oberwarte a Pinkafelde či v príjemnej atmosfére Rechnitzu.

Güssing láka návštevníkov svojím impozantným hradom a hradným múzeom, kde môžete obdivovať aj portréty od Lucasa Cranacha staršieho.

Dedinka Bad Tatztmannsdorf si vás získa kúpeľným rezortom AVITA Therme či exkluzívnym liečebným a kúpeľným domom Reduce.

Na bicykli za pôžitkami a umením

Rajská cyklotrasa má pre športovcov pripravenú aj bohatú kultúrnu ponuku: po ceste môžu navštíviť „hrad mieru“ Schlaining či vodný zámok Eberau a Burgau, ktorý patril grófovi Batthyánymu.

St. Martin an der Raab je známy rímskymi vykopávkami – a ako Markt Neuhodis – i svojím parkom so zaujímavými sochami. Neumarkt an der Raab preslávila umelecká dedinka ďaleko za hranicami južného Burgenlandu.

Mnohých cyklistov však nadchýnajú sochy, ktoré špeciálne pre túto cyklotrasu vytvoril burgenlandský umelec Andreas Lehner a ktoré znázorňujú umelecké, náboženské a filozofické aspekty predstavy o raji. Patria k nim napríklad „Samoľúby obor“, špeciálny „Strom poznania“, kde si môžete posedieť, i „Brána do raja“.

Stlačením tlačidla rozozvučíte vyše štvormetrovú kyticu kvetov, budete obdivovať barokové anjelské krídlo, ktoré sa vznáša sedem metrov nad zemou, a rozosmeje vás márnomyseľná paródia na „Raj pracujúcich“.

K tomu, že pôžitky majú na Rajskej cyklotrase naozaj veľký význam, prispievajú aj partnerské podniky, reštaurácie a penzióny.

Srdcia všetkých milovníkov vín určite poteší pestrá ponuka tohto lahodného moku. V dedine Deutsch Schützen-Eisenberg si môžete posedieť pri Frankovke modrej v mnohých viechach i oblastnej vinotéke. V Moschendorfe, v lokalite Weinidylle, si ako správni znalci nenechajte ujsť návštevu miestnej vinotéky a vinárskeho múzea.

Legendárnymi sa tiež stali vínne pivnice v Heiligenbrunne, ktorý je baštou tradičného prírodného vína „Uhudler“. V 120 pivniciach zo 17. a 18. storočia, ktoré sú čiastočne pokryté slamou, sa môžete tešiť na nefalšovanú romantiku.

Viac info: www.austria.info

Foto: Burgenland Tourismus, Peter Burgstaller; Peter Rigaud

1/1
Zavrieť reklamu