Vyladené raňajky plné chutí

20. mája 2019
Granola Powerlogy

Prístup k prvému jedlu dňa sa dá postupne vylepšiť aj bez toho, aby utrpela jeho chuť. Raňajky majú totiž vplyv na to, ako sa cítime, a koľko máme zvyšok dňa energie.

Niekedy je v tom už guláš – čo je skutočne zdravé a čo je najlepšie na raňajky? Mnohí sa nedokážu zorientovať, a tak sa radšej vzdajú zodpovednosti. Upadnú do naučenej konvencie a tradície a popierajú svoju unikátnosť. Ale hoci každý z nás je trochu iný, na niečom sa predsa len zhodne väčšina odborníkov.

01 Vyraďte spracované a nekvalitné potraviny s éčkami, konzervantmi a skrytým cukrom

To všetko obsahuje bežne dostupné dopekané pečivo, rôzne zdravo sa tváriace müsli, guľôčky a detské cereálie.

02 Zbavte sa rýchlych a koncentrovaných cukrov

Možno si to ani neuvedomujete, ale vo vašich raňajkách sa môžu skrývať cukry a koncentrovaná fruktóza. Typickým príkladom sú talianske raňajky: cappuccino, croissant, džem a pomarančový džús.

Power granola vám pomôže zbaviť sa cukrov.
Power granola vám pomôže zbaviť sa cukrov.

03 Klaďte dôraz na vybrané zdravé tuky

Na tom sa zhodnú všetci odborníci – orechy a semená zlepšujú výživovú hodnotu raňajok. Preto sú stále populárnejšie naše orechové maslá a nugát.

04 Nepodceňujte svoje intolerancie

Lepok, laktóza, kaseín či histamín vás ráno môžu „rozbiť“ alebo prehĺbiť vaše problémy s imunitou alebo podráždeným črevom. V takom prípade sa odporúča vylučovacia diéta aspoň na tri týždne a postupné overovanie konkrétnej problematickej potraviny v malých množstvách.

05 Zbavte sa stresu všetko dobre požujte

Nehltajte raňajky, keď sa ponáhľate do práce. Ak nemáte čas a jedlu nevenujete pozornosť, potom radšej nejedzte a čiastočne hladujte.

Tip na raňajky: zdravé müsli

Cereálie, kaše a müsli často vnímame ako najzdravšie raňajky pre dospelých aj deti. Vo väčšine spracovaných komerčných produktov však narazíte na palmový olej, cukor a éčka. Preto som oslovil Silviu Horeckú, zakladateľku blogu Terapia jedlom, aby sme vytvorili novú receptúru na bezlepkovú granolu vhodnú aj pre celiatikov.

Je vyrobená z ryže, pohánky a quinoy, veľmi jemne sladená a zapečená s medom.
Je vyrobená z ryže, pohánky a quinoy, veľmi jemne sladená a zapečená s medom.

Je vyrobená z ryže, pohánky a quinoy, veľmi jemne sladená a zapečená s medom. Chrumkavé müsli sú spojením skvelej chuti a funkčnosti. Majú vyšší obsah ľahko stráviteľného proteínu vďaka mandliam, quinoe a pohánke a tiež užitočné polysacharidy. Keď vám budú málo sladké, pridajte si ovocie, domáci džem, med, javorový sirup alebo kokosový cukor. Granola je vhodná aj pre ľudí, ktorí majú špecifické intolerancie.

Takto si ju pripravujem ja:

Granolu mám najradšej s poctivým ovčím, kozím alebo kokosovým jogurtom. K tomu ešte lyžica medu, mandľového masla, ideálne čerstvé čučoriedky, jahody alebo domáci višňový či jahodový džem.

1/1
Zavrieť reklamu