Nitra – mesto s vôňou medoviny

22. mája 2019
Nitra. Foto: OOCR

Hovorí sa, že ak chcete skutočne spoznať mesto, jeho ľudí a ich zvyky, treba sa posadiť k ich stolu a ochutnať miestne jedlo. Nitra je plná takýchto pokladov. Preto si na ňu rezervujte viac dní.

Ak patríte medzi gurmánov a radi spoznávate nové chute, tento rok by vo vašom cestovateľskom kalendári nemalo chýbať mesto s vôňou medoviny, chuťou lahodného vína, čerstvých jahôd, svetovej čokolády a gaštanových špecialít.

Jahodová Nitra. Foto: OOCR
Jahodová Nitra. Foto: OOCR

Lokálni výrobcovia a miestne prevádzky dávajú návštevníkom možnosť nazrieť do svojej kuchyne, pripraviť si jedlo a všetko ochutnať.

Reštaurácia Castellum pod Nitrianskym hradom poteší ľudí, ktorí majú radi kvalitnejšie jedlo. Foto: OOCR
Reštaurácia Castellum pod Nitrianskym hradom poteší ľudí, ktorí majú radi kvalitnejšie jedlo. Foto: OOCR

Nechajte sa vytiahnuť von a vezmite so sebou aj partnera alebo priateľov. Birell vám každý mesiac prináša skvelé tipy na výlety do zaujímavých kútov Slovenska.

Gio zmrzlina na Kupeckej ulici je skutočná zmrzlina. Foto: OOCR
Gio zmrzlina na Kupeckej ulici je skutočná zmrzlina. Foto: OOCR

Kam sa vydáme:

  • Nitra
  • Zobor
  • Topoľčianky
  • Mojmírovce

Uličky horného mesta

Nech prichádzate z ktorejkoľvek strany, je to vrch Zobor s vysielačom, ktorý vás upozorní, že sa blížite k Nitre. Jeho nadmorská výška je 587 m n. m., čo na slovenské pomery nie je veľa, avšak v lokalite Tribeča je Zobor najvýraznejším pohorím.

Zobor zbadáte zďaleka, keď prichádzate do Nitry, a zo Zobora vidíte do ďaleka. Foto: OOCR
Zobor zbadáte zďaleka, keď prichádzate do Nitry, a zo Zobora vidíte do ďaleka. Foto: OOCR

Hore vedie 14,7 km náučných chodníkov s 27 zastávkami. Odmenou za pomerne nenáročnú turistiku je nádherný pohľad na mesto.

Dominantou mesta je bezpochyby Nitriansky hrad, ktorý bol postavený na mieste mohutného slovanského hradiska, sídla nitrianskych kniežat a veľkomoravských panovníkov. Dnes v ňom nájdete nitrianske biskupstvo.

Stredoveké leto na Nitrianskom hrade. Foto: OOCR
Stredoveké leto na Nitrianskom hrade. Foto: OOCR

Tvorí ho niekoľko stavebných celkov. Jadrom je katedrála s priľahlou biskupskou rezidenciou a s najstaršou zachovanou časťou – románskou Bazilikou sv. Emeráma.

Zaujímavé je aj vonkajšie opevnenie s Vazilovou vežou, ku ktorej sa viaže povesť o uväznení uhorského kniežaťa.

Strašidlá a Corgoň

V najstaršej časti Nitry – v Hornom meste, bol najznámejším strašidlom bezhlavý mních. Zjavoval sa na Hradnej ulici, no nikto nevie, kde a prečo stratil hlavu.

Ďalšie strašidlo sa zjavuje v uličke od Mostnej ulice na Hradný kopec. Na konci cestičky prízrak prosil o almužnu presne o polnoci. Údajne je to Risman, nitriansky veľmi bohatý a lakomý mlynár.

Corgoň pod Nitrianskym hradom. Foto: OOCR
Corgoň pod Nitrianskym hradom. Foto: OOCR

Na rohu Kluchovho paláca narazíte na Corgoňa. Pôvodne sa socha volala Atlant, podľa obra, ktorý musel na ramenách držať nebeskú oblohu. Nitrania mu však dali meno Corgoň, čo v nárečí znamená „nadmieru silný“.

Silák Corgoň bol grécky otrok, ktorý kedysi žil na nitrianskom hrade. Ak máte tajné želanie, vraj stačí, ak mu pošúchate palec na nohe a určite sa vám vyplní.

Výlety do okolia

Topoľčianky

Zámok je známy najmä ako letné sídlo prezidentov. Priťahuje návštevníkov rozsiahlymi zbierkami, 14-zväzkovou knižnicou a žrebčínom, ktorý patrí v Európe medzi najväčšie svojho druhu. Pozrite si historickú jazdiareň a kryté osobné kupé prezidenta T. G. Masaryka.

Topoľčianky. Foto: OOCR
Topoľčianky. Foto: OOCR

Prevezte sa na koči ťahanom lipicanmi, ktoré milovala aj cisárovná Sissi a nenechajte si ujsť ani gastronomický zážitok vo vinárstve Château Topoľčianky, ktoré je jedným z najväčších slovenských producentov vína.

Prenocovať môžete priamo na zámku. Len na skok je to aj do zubrej zvernice, na zrúcaninu hradu Hrušov a do Arboréta v Tesárskych Mlyňanoch.

Mojmírovce

Kaštieľ je historicky prepojený s významným šľachtickým rodom Huňadyovcov. Bol prerobený na hotel a dnes ponúka lákavú kombináciu bohatej histórie, relaxu, športových a rekreačných aktivít a komfortného bytovania.

V pivničných priestoroch sa nachádza klenbová tehlová vínna pivnica so zbierkou 120 obrazov s tematikou vína. V podzemí je zasa trojdráhová športová strelnica, jediná, aká kedy bola vybudovaná v národnej kultúrnej pamiatke.

Na výletoch po Slovensku nezabúdajte na pitný režim.

Ak sa budete túlať v okolí Nitry a vysmädnete, zastavte sa na chladený Birell v Pohostinstve Mita alebo v Penzióne Vendelín vo Veľkom Záluží.

Text: Marta Hároniková
Foto: OOCR NITRA

1/1
Zavrieť reklamu