Do Východnej sa vyberte v júli

25. mája 2019
Festival Východná

Máte chuť nechať na seba dýchnuť minulosť a znovu objaviť svoje korene? Zastavte sa na Liptove v dedinke Východná s tradičnou ľudovou architektúrou s dominantným dreveným areálom, kde sa na prelome prázdnin koná najväčší a najstarší folklórny festival na Slovensku.

Z 28 metrov vysokej vyhliadkovej veže Májka sa pred vami otvorí panoráma Vysokých Tatier s vrchom Kriváň. V amfiteátri sú roztrúsené drevené plastiky, ktoré si môžete kedykoľvek pozrieť.

Najlepší termín, kedy sa vybrať smer Liptov, je však 4. až 7. júl, kedy sa v tejto dedinke bude konať 65. ročník Folklórneho festivalu Východná.

TOP #1 Obec ožíva začiatkom júla

Za tri – štyri dni sa v dvojtisícovej obci Východná premelie vyše tridsaťtisíc ľudí. Atraktívne prostredie v blízkosti Vysokých i Nízkych Tatier sa stane na niekoľko dní centrom folkloristov – hudobníkov, tanečníkov, spevákov i remeselníkov, nadšencov i priaznivcov ľudového umenia.

Tento rok po prvý raz pôjde tradičný sprievod Folklórneho festivalu Východná dole dedinou. Kde sa zastaví, tam súbory predvedú svoje umenie.

Prvý raz sa tiež na jednej scéne stretnú tri najväčšie slovenské súbory: SĽUK, Lúčnica a Ifjú Szivek.

TOP #2 Vystúpte na vrch Kriváň

Kto by nepoznal symbolický vrch Slovákov, náš symbol slobody, spomínaný v mnohých básňach alebo razený na minciach. Už len pohľad naň vzbudzuje rešpekt. Vedeli ste, že nebol len motívom štúrovskej poézie?

Kriváň. Foto: Shutterstock
Kriváň. Foto: Shutterstock

Do povedomia sa obec Východná dostala práve s národnými vychádzkami. Tou prvou bol výstup na Kriváň v auguste 1841, ktorého sa zúčastnil aj Ľudovít Štúr a Michal M. Hodža.

Od roku 1955 sú tradičné výstupy na Kriváň spojené s pamiatkou na SNP. Vedú naň dva turistické chodníky z Troch studničiek alebo zo Štrbského plesa. V lete však rátajte s tým, že vo vysokej nadmorskej výške sa počasie rýchlo mení a môže vás zastihnúť búrka.

TOP #3 Farma Východná

Na biofarme môžete pozorovať naživo, ako sa dojí mlieko alebo navštíviť škôlku teliatok, ktoré sa práve narodili. Dozviete sa, koľko má krava žalúdkov, prečo je na farme kaderníctvo a pedikúra, a prečo kravy bývajú v hoteli. Naučíte sa čo-to aj o spracovaní mlieka a ochutnáte najčerstvejšie syry.

Ak máte radi zvieratká, vyberte sa na biofarmu Východná. Foto: Shutterstock
Ak máte radi zvieratká, vyberte sa na biofarmu Východná. Foto: Shutterstock

TOP #4 Važecká jaskyňa s kostenými pozostatkami

Hovorí sa o nej ako o podzemnom klenote horného Liptova. Ukrytá vo Važeckom krase v Nízkych Tatrách, hoci dĺžkou patrí medzi kratšie jaskyne – má len niečo vyše pol kilometra, prekvapí bohatou kvapľovou výzdobou.  Nájdete tu totiž stalaktity, stalagmity a sintrové jazierka.

Važecká jaskyňa. Foto: Shutterstock
Važecká jaskyňa. Foto: Shutterstock

Známa je však najmä ako paleontologické nálezisko kostí jaskynného medveďa. Bol väčší a ťažší ako dnešný medveď hnedý, ale prevažne bylinožravec. Len zriedka sa živil menšími živočíchmi. Aby ste si pravekú šelmu vedeli predstaviť, v jaskyni sa nachádza jej maketa.

Pre návštevníkov Folklórneho festivalu Východná 4. až 7. júla bude premávať bezplatná kyvadlová doprava zo železničnej stanice Východná k Amfiteátru a späť. V obci budú stáť aj všetky rýchliky, ktoré ňou prechádzajú.
Viac na Festivalvychodna.sk

TOP #5 Nemecký vojenský cintorín Važec

Keď už budete kúsok od Važca, zájdite sa pozrieť na najväčší nemecký vojenský cintorín na Slovensku. Má rozlohu 2,5 hektára. Dobudovali ho po páde železnej opony a svoj posledný odpočinok tam našlo približne 6 500 nemeckých vojakov, ktorí bojovali na východnom a strednom Slovensku. Nad hrobmi vojakov, ktoré zdobia granitové kríže, sa týčia majestátne štíty Tatier.

Nemecký vojenský cintorín. Foto: Shutterstock
Nemecký vojenský cintorín. Foto: Shutterstock

TOP #6 Stanišovská jaskyňa

V severnej časti Jánskej doliny, v Národnom parku Nízke Tatry, iba 2 až 3 kilometre za obcou Liptovský Ján sa nachádza ďalšia – o niečo menšia, ale tiež celoročne otvorená Stanišovská jaskyňa. Pred vstupom dostanete špeciálny odev, čelovku a objavovanie bájneho podzemia sa môže začať.

TOP #7 Nostalgická jazda zubačkou

Jedným z dvoch slovenských ozubnicových železníc je aj tatranský veterán, ktorý spája obec Štrbské Pleso s Tatranskou Štrbou. V prevádzke je od roku 1896, len parnú ozubenú dráhu nahradila elektrická.

Zubačkou sa dostanete zo Štrby na Štrbské pleso. Foto: Miro Pochyba
Zubačkou sa dostanete zo Štrby na Štrbské pleso. Foto: Miro Pochyba

Maximálna prevádzková rýchlosť je 30 km/h, sotva ju však niekedy dosiahne. Cesta späť je presne tá istá. Strojvodca len prejde do kabíny na konci súpravy. Ak budete mať šťastie, možno vám vodič dovolí do nej nahliadnuť.

TOP #8 Park Mini Slovensko

Za jediný deň precestovať celé Slovensko? Tak to sa vám môže podariť len vo výstavnom areáli v Liptovskom Jáne. Môžete si prezrieť 13 pôsobivých modelov slovenských kultúrnych pamiatok v mierke 1:25. V príjemnom prostredí lesoparku s lavičkami k súčasným modelom postupne pribúdajú ďalšie autentické miniatúry. Príďte
sa pozrieť, čo je v Parku Mini Slovensko nové.

Za jediný deň precestovať celé Slovensko? To sa vám môže podariť v Liptovskom Jáne.
Za jediný deň precestovať celé Slovensko? To sa vám môže podariť v Liptovskom Jáne.

Na výletoch po Slovensku nezabúdajte na pitný režim. Ak sa budete túlať a vysmädnete, zastavte sa na chladený Birell v Jame vo Východnej alebo v hostinci Bar Party Club v Štrbe.

1/1
Zavrieť reklamu