Do práce na bicykli? Žiaden problém!

28. mája 2019
Do práce na biku. Foto: Shutterstock

Vymeniť auto za bicykel je ľahšie, ako si myslíte. Okrem toho, že vďaka bicyklu budete šetrnejší k životnému prostrediu, budete robiť aj niečo pre seba a svoje zdravie – pravidelná fyzická aktivita na ráno vám povzbudí mozgovú činnosť, kým jazda z práce zas odventiluje všetky pracovné záležitosti.

Ako začať s bicyklovaním do práce a z práce? Samozrejme, jednoducho – po odchode z domu nesadnite do auta, ale na sedadlo biku. Veľkou výhodou bicykla je, že sa vyhnete dopravným zápcham. Rannú cestu do práce môžete absolvovať rýchlejšie, omnoho jednoduchšie sa cestou zastavíte v obchode a kúpite si raňajky. Žiadne starosti nebudete mať ani s parkovaním.

Ako sa správať počas jazdy? Ohľaduplne a bezpečne k svojej osobe, ale aj ostatným účastníkom cestnej premávky.

  • Nezabúdajte, že pravidlá platia pre každého účastníka premávky, preto ich dodržiavajte.
  • Ak jazdíte po cestách, využívajte pravý jazdný pruh, pri odbočovaní rukou viditeľne naznačte svoj zámer, aby ho zaevidovali vodiči automobilov. Najlepšie je využívať cyklochodníky, ktoré sú určené pre bicykle, ak ich teda máte k dispozícii vo vašom meste.
  • Podľa pravidiel cestnej premávky by ste nemali jazdiť na bicykli po chodníku pre peších, maximálne len ísť popri ňom. Ak budete jazdiť pomedzi chodcov, dávajte si ešte väčší pozor.
Do práce na bicykli. Foto: Shutterstock
Do práce na bicykli. Foto: Shutterstock

Čo na seba?

Najčastejším problémom s bicyklovaním do práce je oblečenie. Dôležitým parametrom je dĺžka a terén cesty do práce. Ak bicyklujete menšie nenáročnejšie mestské trasy, stavte najmä na funkčný pánsky nátelník s krátkym rukávom, ktorý si v práci jednoducho prezlečiete. Počas chladnejších upršaných dní sa vám zíde cyklo bunda, ktorá je navrhnutá na bicyklovanie do dažďa a ochráni vás komplexnejšie než štýlová vetrovka alebo kožená bunda.

Pánsky dres Castelli
Pánsky dres Castelli

Ak však bicyklujete dlhšiu trasu s prevýšením, odporúčame kompletné cyklistické oblečenie, ktoré si v práci prezlečiete. Cyklistické pánske krátke nohavice zvýšia komfort vašej jazdy, športové okuliare zas zabezpečia dostatočnú viditeľnosť pri slnečných aj daždivých podmienkach. Pri dlhej cyklo ceste do práce využite možnosť osprchovať sa, ak ju máte.

Športové okuliare
Športové okuliare

Po príchode do práce by ste nemali zabúdať na osvieženie a upravenie sa. Počkajte, kým sa váš organizmus po fyzickej aktivite neupokojí a váš dych sa nevráti do bežného rytmu. Až potom sa osviežte vodou, poutierajte a navoňajte.

Kam s vecami?

Pri preprave autom ste zvyknutý, že všetko potrebné a občas aj nepotrebné vezmete so sebou na zadné sedadlá auta. Bicykel oproti autu neposkytuje toľko úložného priestoru. Stále však môžete so sebou nosiť všetko potrebné a navyše si aj zájsť na nákup. Slúži na to batoh alebo taška na bicykel.

Cyklotaška
Cyklotaška

Safety first

Už sme spomínali, že vďaka bicyklu nebudete stáť v zápchach ani hľadať parkovacie miesto. Je však dôležité myslieť na to, že bicykel je možné ukradnúť jednoduchšie ako auto. Preto nepodceňte to, kde ho odkladáte. Mnoho moderných firiem už vo svojich priestoroch disponuje vlastným stojanom pre bicykle v garáži.


Ak si bicykel nemôžete zobrať do firemných priestorov, zamykajte ho na viditeľnom a frekventovanom verejnom mieste pred budovou firmy, najlepšie by bolo, ak by daný priestor bol aj kamerovo zabezpečený. Bicykel zamykajte 2 zámkami rôznych typov. Medzi najodolnejšie zámky patrí U-lock zámka  a reťazová zámka. O stojan zamykajte koleso aj pevný rám bicykla. Takýmto spôsobom viete znížiť riziko toho, že by sa nejakého zlodejovi podarilo ukradnúť váš bicykel.

u-lock zámok
u-lock zámok

Podľa cestného zákona musí dospelý cyklista nosiť prilbu mimo obce či mesta, pre väčšiu bezpečnosť počas jazdy nie je na škodu cestná prilba, ktorá efektívne odvetráva a komfortne sedí.

Cestná prilba
Cestná prilba

Bicyklovaním do práce začnete deň aktívne kardio rozcvičkou, ktorá vám prekysličí a poriadne preberie organizmus. Načerpáte nové sily a inšpirácie, ktoré využijete pri svojej práci produktívne. Ak budete bicyklovať aj počas chladnejších dní, vybudujete si odolnejšiu imunitu, vďaka ktorej vám klesne absencia v práci. Dovolenku si tak budete môcť vybrať na čas, ktorý naozaj strávite s rodinou.


Stačí len začať a vydržať týždeň – zvyk na túto každodennú aktivitu si vytvoríte rýchlo, pretože je prospešná pre vaše telo aj psychiku.

1/1
Zavrieť reklamu