Top 5 vychytávok, bez ktorých neprežiješ leto

Top 5 vychytávok, bez ktorých neprežiješ leto. Foto: Shutterstock

Pekelné horúčavy nás zasiahli už v prvom letnom mesiaci. Teploty blížiace sa k 30 stupňom Celzia vedia poriadne priťažiť organizmu, no ani to športovcov neodradí od aktivity.

To platí aj pre cyklistov, ktorých slnečné počasie o to viac láka jazdiť staré známe, ale aj nové trasy, či dokonca vydať sa na viacdňovú cykloturistiku. Aké doplnky by vám určite nemali chýbať pri letnej cyklistike?

 1. Športové okuliare so 100 % UV ochranou

Okuliare počas jazdy zabezpečujú dobrú viditeľnosť, chránia zrak pred nečistotami vo vzduchu či hmyzom a počas slnečných dní sú „must have”. Športové okuliare s fotochromatickým sklom majú futuristický dizajn rámu, 3-stupňový systém nastavenie dĺžky ramienok okuliarov a polykarbonátové fotochromatické sklá s priepustnosťou svetla 85 – 17 %, ktoré automaticky pri vyššej intenzite svetla stmavnú.

2. Tekutiny poruke

Nevyhnutnou záležitosťou počas leta je dodržiavanie pitného režimu, dvojnásobne to platí pri športových výkonoch. Na bicykel si môžete vziať napríklad ergonomický batoh na bicykel s kompatibilným hydro vakom. Je skvelý na jednodňové výjazdy, má objem 20 litrov a má priestor na hydratačné vaky do 3 litrov a je vybavený aj sieťkou na uloženie prilby.

Tekutiny po ruke. Foto: Shutterstock
Tekutiny po ruke. Foto: Shutterstock

Kratšie trasy, počas ktorých si dáte napríklad prestávku na oddych pri nejakom občerstvení, zvládnete aj s menšími zásobami vody. Cyklo fľaša a košík na fľašu by mali byť samozrejmosťou u každého cyklistu.

3. Odvetrávanie hlavy

Povinnosť mať mimo obce či mesta na hlave cyklistickú prilbu je v lete trochu nepríjemná. Ideálna na letnú cyklistiku je napríklad cestná cyklistická prilba, ktorá odvetráva vďaka Airflow Cooling System.

Cestná cyklistická prilba. Foto: Shutterstock
Cestná cyklistická prilba. Foto: Shutterstock

4. Letné cyklo oblečenie

Teplému počasiu treba prispôsobiť aj svoj športový odev. Ideálne na letné počasie môže byť pánsky nátelník bez rukávov Pro Mesh, ktorý sa počas horúčav dá využiť aj ako dres a jediná vrstva, ktorú máte na sebe. Vďaka 3D sieťovine zabezpečuje ideálny odvoz vlhkosti.

Variantom môže byť aj pánsky letný dres s krátkym rukávom od značky Castelli z priedušnej a ľahkej tkaniny Punto.

5. Ochrana pred dažďom

Nie je nič príjemnejšie, ako keď dusný letný deň spríjemní výdatný dážď. Ak vás však zastihne na bicykli, je dobré mať so sebou nepremokavú ochranu, ktorú predstavuje bunda do dažďa. Je z dvojvrstvového, ultra ľahkého materiálu, ktoré je nepremokavý a priedušný. Bunda je veľmi jednoducho skladná – zabalenú ju môžete nosiť aj vo vrecku na drese.

Nezabudnite sa pred jazdou natrieť opaľovacím krémom. Foto: Shutterstock
Nezabudnite sa pred jazdou natrieť opaľovacím krémom. Foto: Shutterstock

Do výbavy si na svoj cyklistický zážitok ešte pribaľte proteínovú tyčinku, aby ste mali energiu, a nezabudnite sa pred jazdou natrieť opaľovacím krémom, aby ste po jazde neboli nepríjemne opálený. Vysoké teploty pôsobia na každý ľudský organizmus individuálne, preto sa nepresilujte – vyčerpanie v teple môže prísť oveľa skôr aj u tých najlepších.


Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu