Cvičte podľa nálady

27. júna 2019
Cvičte podľa nálady. Foto: Shutterstock

Cvičenie nemusí byť len o zveľaďovaní tela. Doprajte tréning aj vašej mysli.

Každému z nás sa to už stalo – taška zbalená na tréning, o ostatné povinnosti ste sa postarali, takže nič nebráni tomu, dať si poriadne do tela. Keď však dôjde k tomu, že si máte obuť tenisky, cvičenie je tá posledná vec, na ktorú máte chuť. Ale či ste už hotoví z práce alebo z rodinných starostí, práve cvičenie by mohla byť tá správna odpoveď. Keď si vyberiete cvičenie podľa svojej nálady, podľa toho, aké obdobie práve prežívate, trafíte klinec po hlavičke.

Buďte zásobárňou energie

Spinning

Verte, či neverte, točenie pedálmi môže byť pre vás presne to, čo potrebujete, keď ste absolútne vycucaní na konci dňa. Stačí len 20 minút na spinneri a vy zrazu budete mať toľko energie, ako malé deti.

Spinning môže byť presne to, čo potrebujete. Foto: Shutterstock
Spinning môže byť presne to, čo potrebujete. Foto: Shutterstock

Ako to funguje?

Náročné cvičenie podporuje uvoľňovanie endorfínov, označovaných tiež ako hormóny šťastia. Dostanú vás k nebesám, podobne ako drogy, ale, samozrejme, bez škodlivých vedľajších účinkov.

Ako často to mám robiť?

Už 20 minút na spinneri vám stačí na rýchle doplnenie energie. A keď budete 20 minút pedálovať trikrát týždenne, počas šiestich týždňov, môžete zvýšiť svoje zásoby energie o 20 % a zredukovať pocity únavy až o 65 %. A to je presne to, čo potrebujete, keď za sebou zabuchnete dvere kancelárie.

Vybite svoj stres

Boxovanie

Niektorí svoj stres uvoľňujú meditáciou, niektorí ho potrebujú vybiť. Ak vám meditovanie práve nevonia, pravdepodobne patríte do tej druhej skupiny a práve boxovanie by mohlo byť vašou vstupenkou k radostnejšiemu
životu. Pretože box je fyzické aj psychické uvoľnenie.

Box je fyzické aj psychické uvoľnenie. Foto: Shutterstock
Box je fyzické aj psychické uvoľnenie. Foto: Shutterstock

Ako to funguje?

Boxovanie vám umožní preniesť svoju frustráciu zo živých predmetov (napríklad váš šéf) na neživé predmety (napr. boxovací mech). A pretože pri tomto športe musíte byť plne koncentrovaní, nemáte pri ňom priestor robiť si starosti a zaoberať sa inými vecami. Ak bežíte alebo šliapete na bicykli, vaše telo môže robiť jednu vec a vaša myseľ môže byť niekde na míle vzdialená. Pri boxovaní sa zameriavate na rôzne iné zručnosti, takže musíte byť koncentrovaní a dávať pozor na to, čo sa deje.

Ako často to mám robiť?

Boxovanie je vysokointenzívne cvičenie, takže začnite pomaly. Na začiatok bude úplne stačiť jedna 60-minútová lekcia raz týždenne. Ak je pre vás box predsa len príliš „na telo“, vyskúšajte Piloxining, ktorý spája Pilates a box.

Dajte zbohom úzkosti

Joga

Premýšľate nad tým vyskúšať si jogu? Vyskúšajte Iyengar. Zahŕňa sériu pomalých, precíznych póz, vďaka ktorým budete budovať silu.

Nie je to však všetko. Jej pridaná hodnota je v tom, že dokáže znižovať hladinu úzkosti a zvyšovať hladinu GABA –neurotransmitru v našom mozgu, ktorého nízke hladiny sú často nachádzané u ľudí trpiacich depresiami.

Joga aktivuje parasympatický nervový systém, čo nám pomáha znižovať krvný tlak. Foto: Shutterstock
Joga aktivuje parasympatický nervový systém, čo nám pomáha znižovať krvný tlak. Foto: Shutterstock

Ako to funguje?

Joga aktivuje parasympatický nervový systém, čo nám pomáha znižovať krvný tlak, srdcový tep a rýchlosť dýchania. Vo všeobecnosti je uznávaný fakt, že keď je stimulovaný parasympatický nervový systém, spúšťa to taktiež uvoľnenie GABA, čo prispieva k upokojeniu.

Ako často to mám robiť?

Ukázalo sa, že k zvýšeniu hladín tohto kľúčového transmiteru dochádza už pri cvičení Iyengar jogy hodinu, trikrát týždenne počas 12-tich týždňov.

Zlepšite koncentráciu

Posilňovanie

Ak ste zvyknutí siahnuť po káve vždy, keď máte problém sústrediť sa, máme pre vás novinku. Odložte kávu a do rúk radšej zoberte jednoručky. Ukázalo sa, že pumpovanie železa môže zlepšiť kognitívne funkcie. Zvlášť, ak potrebujete niečo plánovať, organizovať a sústrediť sa na zadanú úlohu, odpoveď je v silovom tréningu.

Silový tréning raz alebo dvakrát týždenne v trvaní jednej hodiny vám pomôže ku koncentrácii. Foto: Shutterstock
Silový tréning raz alebo dvakrát týždenne v trvaní jednej hodiny vám pomôže ku koncentrácii. Foto: Shutterstock

Ako to funguje?

Veľké mozgy sa ešte stále snažia plne pochopiť spojitosť medzi činkami a koncentráciou, vo všeobecnosti sa však prijíma názor, že dvíhanie železa si vyžaduje sústredenie na techniku, takže vďaka tomu trénujete aj príslušnú časť mozgu. Takže pamätajte: pomalé, opakované, sústredené pohyby.

Ako často to mám robiť?

Silový tréning raz alebo dvakrát týždenne v trvaní jednej hodiny vám pomôže k želaným účinkom. Ale ak je pre vás podobné cvičenie novinkou, začnite opatrne. Radšej si spočiatku nedávajte viac ako dva 20-minútové tréningy s 2 – 3 sériami po 8 – 12 opakovaní, prípadne aj menej, ak cítite, že máte dosť.

Spite lepšie

Pilates

Ak patríte medzi tých, ktorí majú problémy so spánkom, veľmi dobre viete, že počítanie ovečiek nie je cesta do neba. Namiesto toho vyskúšajte teda Pilates. Za pokus to stojí.

Ako to funguje?

Pilates funguje podobne ako meditovanie. Sústredíte sa na hlboké dýchanie a to vám pomáha upokojiť sa a uvoľniť sa. Ste zameraní na to, čo sa skutočne odohráva vnútri, vo vašom tele a nie vonku. A zároveň, Pilates nie je vysokointenzívnym cvičením, takže pri líhaní si do postele nebudete totálne vyžmýkaní.

Ako často to mám robiť?

Výskumy ukázali, že už hodinový Pilates dvakrát týždenne po dobu 12-tich týždňov dokáže pomôcť vášmu spánku. Neleňte a vyskúšajte si to aj na sebe.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu