Do plaviek! 12 najlepších prírodných kúpaní na Slovensku. Jazerá a bio kúpaliská.

23. júla 2019
Šútovské jazero

Keď je vonku nad tridsať, nie je väčšieho potešenia, ako namočiť sa do chladnej vody. Verili by ste, že aj na Slovensku nájdete „malé Chorvátsko“ alebo „Polynéziu“?

Nechajte sa vytiahnuť von a vezmite so sebou aj partnera alebo priateľov. Birell vám každý mesiac prináša skvelé tipy na výlety do zaujímavých kútov Slovenska. Vyraziť môžete na bicykli alebo len tak pešo.

Kam sa vydáme:

  • Senec
  • Banská Štiavnica
  • Šútovec
  • Levice
  • Sobrance

Nemáme more, to je fakt, ale to neznamená, že sa musíme sušiť na brehu alebo máčať v bazéne s chlórovou vodou.

Ak túžite po spojení s prírodou, po čerstvom vzduchu, ktorý vonia lesom, a neprekáža vám ani nejaká tá rybka alebo žabka, osviežte sa v chladných jazerách alebo štrkoviskách s modrou vodou.

#1 Slnečné jazerá

Senec

Patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Kedysi ich bolo päť a boli od seba navzájom oddelené. Dnes sa rozprestierajú na jednej veľkej ploche s rozlohou takmer 120 hektárov.

Slnečné jazerá v Senci.
Slnečné jazerá v Senci.

S bagrovaním štrku sa začalo pred 173 rokmi a miestami môže byť dno vyhĺbené až do 12 metrov. Slnečné jazerá však už dávno nie sú neútulným štrkoviskom, nájdete tam hotely, atrakcie, bufety, bohatú ponuku vodných športov, ihriská, kurty a akvapark. Konajú sa tam koncerty, zábavy a v južnej časti stojí penzión s vilkami a reštauráciou v štýle polynézskych ostrovov.

Ak však hľadáte trochu viac pokoja, čistú vodu a kúsok prírody, za Slnečnými jazerami je jazero Guláška, stačí len prejsť cez železničnú trať. Na mape by ste ju hľadali márne, oficiálny názov znie „Čiernovodské jazerá“.

Slnečné jazerá v Senci. Foto: Shutterstock
Slnečné jazerá v Senci. Foto: Shutterstock

Nezľaknite sa, keď budete vidieť z vody vystupovať športových potápačov. Guláška je pre nich ideálna – je v nej čistá voda s hĺbkou až sedemnásť metrov. Mieria tam všetci tí, ktorí chcú absolvovať potápačský kurz.

#2 Tajchy

Banská Štiavnica

Bane potrebovali energiu a najefektívnejšie sa zdalo využiť práve tú vodnú. V okolí Banskej Štiavnice vznikla vodohospodárska sústava zložená z umelých vodných nádrží. Dnes sa z nich zachovala sotva tretina a tieto boli zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Tajchy pri Banskej Štiavnici
Tajchy pri Banskej Štiavnici

Teplota tajchov býva počas sezóny okolo 24 stupňov. Najznámejším, najväčším a zároveň najkrajším je Počúvadlianske jazero. Každý ho však volá len Počúvadlo. Z tohto miesta sa začína výstup na legendárne Sitno.

Vindšachta a Richňava v Štiavnických Baniach sú obľúbené pre svoje pomaly sa zvažujúce brehy. Slnko sa najdlhšie drží na oblohe v Kolpachoch v Banskom Studenci. No a domáci sa chodia najradšej kúpať peši na Vodárenskú, Klinger alebo Beliansky tajch, ktoré majú z Banskej Štiavnice na skok.

#3  Kúpalisko v Santovke

Levice

Že vám to niečo pripomína? Podľa obce Santovka je skutočne pomenovaná známa minerálna voda. Táto obec leží v Levickom okrese a zaujme už na prvý pohľad vďaka jedinečným travertínovým bazénikom v štýle tureckých kúpeľov. Môžete si v nich posedieť v krištáľovočistej vode alebo zrelaxovať pod masážnymi vodopádmi.

Minerálny prameň v obci Santovka. Voda na kúpalisku je liečivá. Foto: Shutterstock

Voda v tomto kúpalisku pochádza výlučne z geotermálneho prameňa, blahodarne pôsobí na telo a pomáha liečiť reumatické či srdcovo-cievne ochorenia.

#4 Jazero Beňatina

Sobrance

V bývalom travertínovom lome neďaleko ukrajinských hraníc v blízkosti obce Sobrance sa nachádza „Malé Chorvátsko“. Spodná voda, ktorá zaplavila lom, vytvorila scenériu pripomínajúcu slávne Plitvické jazerá. Je skutočne čistá a vďaka travertínu má tyrkysovú farbu.

Beňatina v Sobranciach
Beňatina v Sobranciach

Na tomto mieste sa našiel zachovaný obraz na skalnej stene – päťmetrová skamenelina pravekej veľryby. Jazero po nej dostalo prezývku.

Ak budete miestnych počuť, ako sa rozprávajú o Beňatinskej veľrybe, budete vedieť, že nemyslia obrovského cicavca, ale jazero. V skutočnosti však nejde o fosílny nález, ale o náhodný prírodný jav. Oficiálne toto miesto neslúži na kúpanie, no na vlastné riziko si tam môžete zaplávať.

#5 Šútovské jazero

Šútovo

Na Slovensku je ešte jedno miesto, ktoré prirovnávajú k chorvátskym Plitvickým jazerám. Áno, pre ten istý dôvod – priezračne tyrkysovú čistú vodu. Ak máte chuť si zaplávať, tentoraz sa budete musieť vydať smer Malá Fatra.

Šútovské jazero
Šútovské jazero

Aj tam stál kedysi lom, dôkazom sú terasovité skalné steny. Jazero sa nachádza v osade Rieka v blízkosti obce Šútovec, ktorú zatopila voda. Kúpanie v Šútovskom jazere je oficiálne povolené a nájdete tam pláže aj s bufetmi. Keď už budete na tomto mieste, určite sa vydajte na túru k 38 metrov vysokému Šútovskému vodopádu, najvyššiemu v pohorí Malej Fatry. Nech je váš zážitok kompletný.

#6 Najchladnejšia Palcmanská Maša

Slovenský raj

Palcmanská maša na Dedinkách v Slovenskom raji. Foto: Miro Pochyba
Palcmanská maša na Dedinkách v Slovenskom raji. Foto: Miro Pochyba

Palcmanská Maša je najchladnejšia vodná nádrž na Slovensku a najväčšia na území Slovenského raja. Krásne prírodné zákutia a teplota vody do 20 stupňov Celzia – tomu sa už povie osvieženie!

#7 Najteplejší Teplý vrch

Rimavská Sobota

Najteplejšia vodná plocha na Slovensku vznikla na rieke Blh medzi obcami Teplý vrch, Budikovany a Drienčany neďaleko Rimavskej Soboty.

Na rekreáciu sa využíva najmä východné pobrežie. Severozápadná zátoka je hniezdiskom vodného vtáctva a juhozápadný breh susedí s chránenou lokalitou Malá obora, kde rastú štyri druhy cudzokrajných hikórií.  

Priemerná teplota vody je 23,5 stupňa Celzia, ale počas teplých dní sa dokáže vyšplhať o ďalšie stupne.

Biokúpaliská

#8 Biotrend

V týchto bazénoch si zaplávate bez toho, aby ste vystavili svoje zdravie čistiacim chemikáliám alebo chlóru. Voda v bazéne sa čistí sama vďaka prírodnej filtrácii, rastlinám a riasam. Jeden bazén je tak určený na plávanie a druhý na filtráciu.

#9 Biobazén Borovica

Plavecký Štvrtok

Biobazén Borovica
Biobazén Borovica

Biobazén Borovica sa nachádza v areáli Kamenný mlyn na Záhorí. Má dĺžku 80 metrov a hĺbku maximálne 2 metre. Kvitnú v ňom lekná a v okolí rastú borovice.

#10 Biokúpalisko v Levočskej doline

Levoča

V Levočskej doline sú tri bazény – jeden slúži na filtráciu vody, druhý na rybolov a tretí na kúpanie. Ten je rozdelený na tri časti podľa hĺbky a jeho maximálna hĺbka je 2 metre.

#11 Biokúpalisko Krtko

Veľký Krtíš

Biokúpalisko Krtko
Biokúpalisko Krtko

Toto miesto bolo kedysi močiarom, vybudované jazerá vyzerajú, akoby boli prírodného pôvodu. Kúpalisko má aj tobogán.

#12 Biokúpalisko Sninské rybníky

Snina

Bazén sa nachádza uprostred voňavých ihličnatých lesov Vihorlatských vrchov pri Snine. Časť pre plavcov je rozdelená pre deti, slabších plavcov aj lepších, kde je maximálna hĺbka 3,5 metra.

Na výletoch po Slovensku nezabúdajte na pitný režim.

Birell Pet fľaša Pomelo Grep
Birell Pet fľaša Pomelo Grep

Ak sa budete túlať a vysmädnete, zastavte sa na chladený Birell v reštaurácii Country Saloon alebo U Munga na Seneckých jazerách, v Leviciach v Záhradnej kaviareni DRINK a v Reštaurácii Quatro alebo v Levoči v Reštaurácii Kováčová Vila.

FOTO: isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu