Krajina na konci sveta. Cesta na Island a do Nórska.

23. júla 2019
Nórsko. Foto: Mirka Sulka

Dúhové hory, najkrajšie fjordy, sopky, vodopády, šíry Atlantik. Poďte s nami na fascinujúci koniec Európy. Poplavíme sa za veľrybami, budeme obdivovať modernú architektúru Osla aj drevené domčeky Bergenu počas nekonečne dlhých dní.

Pristávame v mesačnej krajine na letisku Keflavík, ktoré počas druhej svetovej vojny vybudovali americké vojská. Ubytujeme sa v jednom z najpokojnejších hlavných miest Európy. Alebo je piatok a Reykjavík žije?

Island. Foto: Robert Taraba
Island. Foto: Robert Taraba

Panoráme mesta dominuje Hallgrimov kostol, ktorý nemôžeme obísť. Budeme vám rozprávať o tradíciách kultúry na konci sveta, o najstaršom parlamente na svete založenom v roku 930 a o cestách, ktoré sa prispôsobujú prianiam elfov.

Kostol v Reykjaviku na Islande. Foto: Zuzana Habekova
Kostol v Reykjaviku na Islande. Foto: Zuzana Habekova

Verili by ste, že z tejto krajiny sa pred desiatimi rokmi chcela vysťahovať tretina obyvateľov?

Na Islande sa pestuje najviac banánov v Európe. Kupujú si ich Grónčania.

Hneď na úvod nás čakajú slávne Dúhové hory – Landmannalaugar. Terénnym vozidlom smerujeme do vnútrozemia so zástavkou pri vodopáde Hjalparfoss. Rieka Fossa sa krásne štiepi na bazaltových stĺpoch a padá do hĺbky dvadsať metrov.

Island. Foto: Robert Taraba
Island. Foto: Robert Taraba

Kaňony, údolia, nespevnené prechody riek, polia čiernej lávy a na obzore majestátna sopka Hekla, ktorú stredovekí Islanďania považovali za bránu do pekla.

Jazero Frostastadavatn je obklopené farebnými horami a krátermi. Rímsa a jazero sa nachádzajú v kráteri Ljotipollur, v ktorom žijú pstruhy.

Island. Foto: Robert Taraba
Island. Foto: Robert Taraba

Okolo nás sa otvárajú zrejme najpestrejšie a najfarebnejšie scenérie Islandu. Neviete, či skôr vykročiť na túru alebo sa radšej okúpať v prírodných horúcich prameňoch. A tak sa večer vraciame do Reykjavíku s láskou k Islandu v srdci.

Malé mesto, veľké dobroty

Zlatý islandský trojuholník tvorí známy zlatý vodopád Gullfoss, aktívny gejzír Strokkur a slávny Geysir, ktorý dal názov všetkým gejzírom. Kontinentálna trhlina, kde sa Európa a Amerika od seba neúprosne vzďaľujú, je miestom, kde vznikol najstarší fungujúci parlament na svete. Ako mohla pred tisíc rokmi existovať krajina, kde namiesto kráľa a šľachty vládol ľud?

Island. Foto: Robert Taraba
Island. Foto: Robert Taraba

Na južnom pobreží Islandu sa na nás tešia dva fantastické vodopády Seljalandsfoss a Skogafoss. Dedinka Vík môže pri výbuchu sopky zaniknúť pod masou vody z ľadovcov. A v hlave sa roja ďalšie otázky – prečo tu ľudia vôbec žijú?

Skogafoss, Island. Foto: Robert Taraba
Skogafoss, Island. Foto: Robert Taraba

Fascinujúce čierne pláže sa rozkladajú na najjužnejších miestach ostrova. Sopka Eyjafjalljokull preslávila Island na celom svete. My ju pri dobrom počasí uvidíme.

Island. Foto: Robert Taraba
Island. Foto: Robert Taraba

Večer si vyrazíme do jednej z top reštaurácií mesta. Najmä milovníci rýb a jahňaciny si prídu na svoje, no ochutnať môžete aj veľrybu či koňa.

Reykjavík je možno malý, no kvalitou reštaurácií patrí medzi európsku špičku. Ochutnáte, pochopíte.

Z Islandu smer Nórsko

V prístave nás čaká loď a vyrážame za veľrybami. Porozprávame si o tradícii lovu veľrýb a uvidíme aj kolóniu slávnych aliek. Podarí sa nám vidieť veľryby aj teraz?

Poobede sa popri sídle islandského prezidenta presunieme k najnavštevovanejšiemu miestu Islandu. Čaká nás modrá lagúna a nezabudnuteľné kúpanie v teplučkej vode bohatej na minerály.

Island. Foto: Robert Taraba
Island. Foto: Robert Taraba

Naša severská cesta pokračuje v Nórsku. Čaká nás krajina fjordov, fascinujúcej prírody a nezabudnuteľnej severskej architektúry.

Začíname hlavným mestom Oslo. Ubytujeme sa v absolútnom centre mesta na ulici Karla Johana – hneď vedľa je  kráľovský palác a červená radnica.

Modernej časti dominujú stavby od Renza Piana a krásna opera. V Národnej galérii sú obrazy najznámejšieho nórskeho maliara Edvarda Muncha. Neďaleko je famózny Vigelandov park. Michelinovske reštaurácie, nočné kluby – sme v jednom z najdrahších miest našej planéty.

Noc v krajine trolov

Smerujeme na sever okolo olympijského Lillehammeru do doliny Romsdalen s najvyššími lezeckými stenami v Európe. Zákruty Cesty trollov a výhľad do doliny vám vyrazia dych.

Cesta Trolov, Nórsko. Foto: Zuzana Habekova
Cesta Trolov, Nórsko. Foto: Zuzana Habekova

Plavíme sa na oboch nórskych fjordoch pod ochranou UNESCO: Geiranger a Naeroyfjord. Toto je krajina, ktorou znie hudba Edvarda Griega a kde sa deťom rozprávajú rozprávky o troloch.

Geiranger, Nórsko. Foto: Robert Taraba
Geiranger, Nórsko. Foto: Robert Taraba

Na spánok sa uložíme v horskom hoteli ďaleko od všetkého, ktorý zaradíte medzi svoje top cestovateľské zážitky. Tu sa zastavil čas.

Vedeli ste, že v Nórsku stojí najdlhší cestný tunel planéty (24 kilometrov)?

Najnórskejšie mesto na svete

Dvojhodinová prechádzka krásnou nórskou prírodou k ľadovcu Briksdalsbreen. Návšteva jedného z najzápadnejších cípov Nórska, atmosféra konca sveta, nórske ticho. Maják, v ktorom straší. Krásna biela pláž s vodou od trinásť stupňov. Atlantický oceán a vy.

Pláže severu.
Pláže severu.

Trajektom cez najdlhší fjord na svete sa dostaneme k drevenému kostolíku a do čipkovaného mestečka Laerdalsoyri. Vedeli ste, že v Nórsku stojí najdlhší cestný tunel planéty (24 kilometrov)? Stojíme uprostred tunela a nad hlavou máme kilometer skaly.

Kyllingbrua, Nórsko. Foto: Zuzana Habekova
Kyllingbrua, Nórsko. Foto: Zuzana Habekova

Keď sa dostaneme do srdca krajiny fjordov,  najkrajšia nórska železnica nás vyvezie na náhornú plošinu takmer tisíc metrov nad morom. Potom už okolo tretieho najdlhšieho fjordu planéty Hardanger smerujeme do najnórskejšieho mesta na svete.

Pôjdete s nami?

Vitajte v Bergene, v meste učupenom medzi siedmimi kopcami. Štvrť drevených domčekov Bryggen je svedectvom nemeckej histórie mesta a monopolom hanzovných obchodníkov. Je to taktiež najzachovalejšia stredoveká pevnosť v Nórsku.

Bergen, Nórsko. Foto: Robert Taraba
Bergen, Nórsko. Foto: Robert Taraba

Na rybom trhu ochutnáme tradičnú rybiu polievku, losiu či sobiu salámu. Vláčik nás strmým kopcom vyvezie na prekrásnu vyhliadku, odkiaľ budeme mať mesto ako na dlani. Tak čo, je niekde v Európe krajší svet?

Vyskúšajte tento zájazd na Island v kombinácii s Nórskom aj vy.


Text: Jozef Zelizňák
Foto: Zuzana Hábeková, Martin Šimko, Robert Taraba, Jozef Zelizňák, Mirka Zelizňáková

1/1
Zavrieť reklamu