Jazva nemusí byť problém

24. júla 2019
Jazva nemusí byť problém. Foto: Shutterstock

Strie, rezné ranky po vybratých znamienkach alebo jazvičky po akné. Vedeli ste, že s jazvami sa nemusíte zmieriť, ale že sa dajú aj liečiť? Ako vraveli naše staré mamy – na každú bolesť existuje masť.

Oceníte to najmä pri jazvách po chirurgických zákrokoch, nehodách alebo na miestach, kde sa z nich stáva nielen estetický, ale často aj psychický problém.

Vinníkom je kolagén

Ak sa poraníme, naše telo sa snaží uzavrieť ranu v čo najkratšom čase. Začnú sa množiť bunky, ktoré vytvárajú kolagén, a ich jediným poslaním je uzavrieť krvácajúce miesto. V rane vzniknú drobné cievky, aby uľahčili hojenie, preto má jazva zo začiatku červenú farbu. Časom však vybledne a zmäkne. Oveľa častejšie sa však stáva, že zostane zhrubnutá, výrazne sfarbená.

Nádej v liečbe predstavuje prípravok Contractubex®, ktorý podporuje fyziologické hojenie jaziev rôzneho pôvodu do esteticky prijateľného vzhľadu. Vďaka kombinácii aktívnych látok zlepšuje ich štruktúru a elasticitu, a tak je dôležitý najmä pri liečbe výrazných a hrubých jaziev, pri ktorých dochádza k nadmernej tvorbe kolagénu. Nemusíte sa však báť, o kolagén v zdravej pokožke vás nepripraví, pôsobí len na postihnutom mieste.

Stará dobrá cibuľa

Na liečbu jaziev sa používajú aj gély s obsahom látok ako heparín, alantoín či cibuľový extrakt. Ten obsahuje množstvo antioxidačných látok, ktoré pôsobia protizápalovo, a má aj antialergický a antibakteriálny účinok.

Heparín pôsobí protizápalovým efektom, zmenšuje opuch a podporuje regeneráciu. Alantoín má zasa vplyv na samotné hojenie, štiepi keratín na povrchu pokožky a zvyšuje hydratáciu kože, vďaka čomu sa vytvorí hladká elastická jazva. Zároveň upokojuje pokožku a znižuje pocit svrbenia, ktorý hojenie sprevádza.

Aj aloe vera ovplyvňuje hojenie rán a zmierňuje bolesť, ale jej účinok pri zlepšovaní kvality jazvy nie je taký viditeľný. Lekári odporúčajú aj vitamín E, aby mali operačné rany krajší vzhľad a bez problémov sa jazvili.

Je to aj vo vašich rukách

Contractubex® je vhodný po popálení, chirurgických zákrokoch alebo zákrokoch plastickej chirurgie, po laserovej liečbe, dermabrázii, očkovaní, akné či pri liečbe strií. Treba mať však na pamäti, že kozmeticky rušivé jazvy sa vyvíjajú v mieste operačnej rany počas prvých 6 až 8 týždňov po zhojení kožného povrchu. Preto sa odporúča používať prípravok čím skôr po uzavretí rany.

Dĺžka jazvy sa náplasťami nemení, zlepšuje sa jej šírka, farba, typ a kvalita novovytvoreného tkaniva. Ďalšími možnosťami liečby, hlavne zastaraných jaziev, sú dermabrázia, chemický peeling, pulzný diódový laser, lokálna kryoterapia, aplikácia tekutého dusíka, kortikosteroidov, alebo aj chirurgická korekcia jazvy. Tie sú však už v rukách odborníkov.

Výhody intenzívnej nočnej náplasti Contractubex®

1. Je pohodlná

Dvojvrstvová náplasť je jemná, tenká, pružná a hypoalergénna. Môžete ju aplikovať na akúkoľvek časť tela.

2. Používa sa v noci

Nalepíte si ju v pohodlí domova a bez toho, aby pútala pozornosť. Nezabudnite, že ju musíte nechať pôsobiť minimálne 6 hodín.

3. Prispôsobí sa vám

Na menšie jazvy môžete náplasť odstrihnúť na požadovanú veľkosť. Nepoužitú časť však musíte použiť do 14 dní.

4. Je účinná

Ak chcete dosiahnuť čo najlepšie výsledky, začnite s liečbou bezprostredne po uzavretí rany alebo odstránení stehov a pokračujte minimálne počas 3 mesiacov.

Viac sa dozviete na www.contractubex.sk.


Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu