Ponorte sa do sveta budúcnosti

25. júla 2019
Linzer Torte. Foto: ©linztourismus

Kreatívne mesto mediálneho umenia UNESCO na Dunaji zaujme svojou živou kultúrnou scénou a budúcimi ideami zajtrajška. Ak ste zvedaví a otvorení, na chvíle strávené v Linzi nezabudnete.

Linz v Hornom Rakúsku vás nadchne počas plavby loďou po Dunaji, počas nádherných koncertov, vysoko nad mestom alebo pri experimentovaní v múzeách.

V lete návštevníci relaxujú pri Dunaji s výhľadom na vodu a plávajúce lode. Nové reštaurácie, pláž v časti Alt-Urfahr a prírodná oblasť sú ideálne miesta na chvíle oddychu. Jedinečným zážitkom je aj spoznávanie mesta počas vyhliadkovej plavby loďou. Ten, kto túži po kultúre, môže navštíviť jednu z dvoch nových výstav, kde sa návštevníci môžu ponoriť do sveta mediálneho umenia.

Panoráma mesta Linz
Panoráma mesta Linz

Experimentovanie v Múzeu budúcnosti

Ak plánujete výlet do Linzu, mali by ste si naplánovať návštevu centra Ars Electronica, ktoré už dnes poskytuje pohľad do technického sveta zajtrajška. Pozoruhodná budova, ktorá leží priamo na Dunaji, ponúka pôsobivé výstavy na celkovo piatich úrovniach. Návštevníci sú tu oveľa viac než len pasívnymi hosťami: Tí, ktorí vstúpia do budovy, sa sami stávajú zvedavými výskumníkmi.

Ars Electronica. Foto: ©OÖ Tourismus, Robert Maybach
Ars Electronica. Foto: ©OÖ Tourismus, Robert Maybach

V rámci svojho nového tematického zamerania „Compass – navigating the future“ (Kompas – navigácia budúcnosti) ukazuje centrum Ars Electronica spôsob, ako sa vysporiadať s novými trendmi našej doby.

Compass – Navigating the future

Samoučiace sa roboty alebo mobilné telefóny s rozpoznávaním tváre sú už dlho súčasťou nášho sveta a stále viac ovplyvňujú náš každodenný život. Nová výstava ukazuje, čoho všetkého je už umelá inteligencia schopná: Takže vás môžu prekvapiť priemyselné roboty, ktoré svojimi rukami roztancujú marionety.

Compass – navigating the future. Foto: ©vog.photo
Compass – navigating the future. Foto: ©vog.photo

Jedenásť nainštalovaných obrazoviek vizuálne zobrazuje, ako fungujú procesy stroja, ktorý rozpoznáva objekty. Výstavné expozície „Bio Lab“ alebo „Material Lab“ tiež prebudia túžbu nazrieť do budúcnosti – návštevníci múzea pri nich žasnú, aká jednoduchá je genetická manipulácia a umelá výroba biologického tkaniva.

Compass – navigating the future. Foto: ©vog.photo
Compass – navigating the future. Foto: ©vog.photo

Na prízemí sa nachádza Deep Space 8K, futuristický vesmír, ktorý zobrazuje jedinečné snímky s 3D animáciami v rozlíšení 8K. Cesta do anatomického tela je tu rovnako možná ako lietanie galaxiami a medzizastávka na medzinárodnej vesmírnej stanici.

Opojenie zmyslov prináša umenie na strechách

Ďalší vrchol mediálneho umenia sa nachádza v centre mesta Linz. Umelecká a zážitková výstava „Sinnesrausch“ (Opojenie zmyslov) v budove OÖ Kulturquartier vedie návštevníkov výstavnými priestormi a pozdĺž drevených chodníkov na strechy. Je tu možné vidieť projekty od 25 umelcov na tému „Umenie a pohyb“.

Höhenrausch. Foto: ©Linz Tourismus, Robert Josipovic
Höhenrausch. Foto: ©Linz Tourismus, Robert Josipovic

Exponáty zapĺňajú celé miestnosti a povedú vás až na strechu. Pohľad malých a veľkých návštevníkov sa pritom dostáva v doslovnom aj prenesenom slova zmysle do pohybu. Vďaka kombinácii umenia a zážitkov je preto výstava Sinnesrausch mimoriadne atraktívna najmä pre rodiny!

Linz z výšky. ©Linz Tourismus, Robert Josipovic
Linz z výšky. ©Linz Tourismus, Robert Josipovic

Vrcholom je 60 metrov vysoká veža na poschodí s parkoviskom, ktorá otvára panoramatický výhľad na mesto, Dunaj a okolie. Tí, ktorí sa vyšplhajú po drevenej veži, sa postupne priblížia k vznášajúcej sa deväťtonovej lodi z ocele.

Od klasickej hudby až po Sestru v akcii

V koncertnom dome Brucknerhaus pri Dunaji sa počas celého roka koná viac než 200 koncertov. Stálym programom jesene je Medzinárodný festival Brucknerfest, ktorý sa koná od 4. septembra do 11. októbra a na ktorom budú tento rok uvedené všetky symfónie Antona Brucknera.

V Linzi si môžete užiť aj hudbu. Foto: ©Oberösterreich Tourismus, Susanne Einzenberger
V Linzi si môžete užiť aj hudbu. Foto: ©Oberösterreich Tourismus, Susanne Einzenberger

V hudobnom divadle Musiktheater, v jednom z najmodernejších operných domov v Európe, môžu návštevníci od 7. septembra vidieť muzikál „Sestra v akcii“. Medzi hlavné body programu v nadchádzajúcej sezóne však patrí aj jedna z jedenástich opier „Únos zo Seraglio“ alebo Stravinského balet „Le sacre du printemps“.

Vyvrcholenie sezóny 2019

Noc rodiny: 12. júla, centrum mesta
Open-Air: Ahoi! Popové leto s obrázkovou knihou:
13. júla, Donaupark
Medzinárodný festival Pflasterspektakel: 18. až 20. júla, centrum mesta
Medzinárodný festival Brucknerfest: 4. septembra až 11. októbra
Festival Ars Electronica: „Out of the box“: 5. až 9. septembra, PostCity
Muzikál: Sestra v akcii, od 7. septembra, hudobné divadlo

Ochutnajte lineckú tortu

Výbornou pochúťkou ku káve v príjemnom centre mesta je lahodná linecká torta. Tento múčnik je známy aj za hranicami krajiny, ale najlepšie chutí, samozrejme, v meste Linz, odkiaľ aj pochádza!

Linz vás očarí. Foto: ©Linz Tourismus, Robert Josipovic
Linz vás očarí. Foto: ©Linz Tourismus, Robert Josipovic

Váš víkend v Linzi

3-dňová krátka dovolenka od 109 €: 2 noci vrátane raňajok a 3-dňovej karty Linz-Card s bezplatným vstupom do múzeí v Linzi, bezplatným cestovaním autobusom a električkou a kultúrnym poukazom Dunaj v hodnote 10 € a s ďalšími 20 výhodami.

Linz vás očarí. Foto: ©Linz Tourismus, Robert Josipovic
Linz vás očarí. Foto: ©Linz Tourismus, Robert Josipovic

Letný deň v Linzi

  • 11 hod.    Okružná plavba po prístave na lodi MS Linzerin
  • 13 hod.    Príjemný obed v centre mesta
  • 15 hod.    Návšteva výstavy „Sinnesrausch – Kunst und Bewegung“ (Opojenie zmyslov – umenie a pohyb) alebo návšteva centra Ars Electronica
  • 19 hod.    Návšteva podujatia pod holým nebom Open-Air alebo koncertu
Výstava v Linci.
Výstava v Linci.
1/1
Zavrieť reklamu