Zlodeji energie

Ak chcete zlepšiť životosprávu pre lepšiu funkčnosť, zdravie a energiu vášho tela, tak to nie je ani tak o pridávaní zázračných potravín do životosprávy, ale skôr o redukcii tých škodlivých.

Eliminácia nevhodných potravín, návykov a jedál, ktoré sú našimi zlodejmi energie, je najsilnejším faktorom pre úspech a výsledky. Či už len v podobe lepšieho trávenia alebo celkovej energie tela, ktorá sa automaticky transformuje do sebavedomia a pozitívnych emócii. Vďaka tomuto prepojeniu tela a mysle, dokážeme oveľa lepšie čeliť našim denným výzvam či stresom.

Organické verzus spracované? Foto: Shutterstock
Organické verzus spracované? Foto: Shutterstock

Ako by mohli vyzerať praktické a nové štandardy jedla bez kompromisov?

Kvalita a úspech nášho života sú priamo úmerné so štandardami, ktoré na seba kladieme a ktoré v sebe vypestujeme.

Preto bude určite kľúčové definovať si vlastné štandardy životosprávy, ktoré mnoho ľudí ignoruje. Avšak ak už sa opýtame na štandardy bývania, pohodlia, či výbavu nového auta, tak sú zrazu ľudia aktivovaní.

Optimálny tanier podľa Dušana Plichtu
Optimálny tanier podľa Dušana Plichtu

5 praktických štandardov pre lepšiu životosprávu podľa Dušana Plichtu

  • Vyberám si čo najviac potraviny bez kompromisov v kvalite.
  • Vyberám si čo najviac potraviny bez kompromisov v pôvode.
  • Vyberám si čo najviac potraviny bez kompromisov vplyvu na môj metabolizmus.
  • Vyberám si čo najviac potraviny s vysokou nutričnou hodnotou, kde v menšej porcii dostanem čo najviac.
  • Vyberám si čo najviac jedlo, reštaurácie a prevádzky s poctivým prístupom a dušou.

Samozrejme som si vedomí, že životospráva a život bez kompromisov je len istá ilúzia. Avšak ja to beriem ako ideál, ku ktorému keď sa čo najviac priblížim, tak to naozaj pomáha.

Viete čo je najväčšou výzvou vegetariánstva až vegánstva?

V rámci témy redukcie mäsa vidíme, že trend reduktariánstva, vegetariánstva až vegánstva prichádzajúci zo západu je nezadržateľný. Avšak aj u vegetariánov, či vegánov platí podľa mňa rovnaké pravidlo kvality a kontextu! Nie je mäso ako mäso, rovnako ako nie je zdravé vege ako vege.

Jedlo Scotta Jureka
Jedlo Scotta Jureka

Dôkazom a príkladom sú špičkový Ultra bežci vegetariáni až vegáni ako Scott Jurek, či Rich Roll, ktorých vyvážené vege jedlo vyzerá asi takto.

3 hlavné chyby vegetariánov a vegánov

  1. Vege stravovanie typu šošovicový hamburger s hranolkami a kolou a tendencia k fast food riešeniam a sladeným nápojom.
  2. Vege stravovanie, že keď nejem mäso, tak to nahradím sacharidmi. Chlebom, zemiakmi, dezert, koláčik atď.
  3. Vege stravovanie s prevahou spracovaných potravín, ktoré sú síce silné marketingom, ale slabé výživovou hodnotou a zložením. Príkladom je väčšina Fit tyčiniek, cereálnych produktov a spracovaných náhrad mäsa. Vedeli ste napríklad, že taký seitan je čistý lepok?

Kľúčovým problémom vegánstva ani nie je to, že by to nebolo možné a zdravé, ale to že je to ťažšie poctivo aplikovateľné v realite nášho prostredia. Ak totiž chcete plnohodnotnú výživu, tak potrebujete znalosti úpravy rôznych druhov rastlinnej stravy, znalosti a recepty pre správnu kombináciu, ale aj dostatok reštaurácií a miest, kde to vedia robiť.

Ani kombinácia hrachu, fazule, nedovarený cícer, či príliš veľa vlákniny nie je zdravá. Nehovoriac o skrytých koncentrovaných sacharidoch, či nevhodných zoxidovaných tukoch, ktoré vedia zaťažiť organizmus.

Riešenie? Výber správnych jedál

Aké je teda riešenie pre zdravé vegetariánstvo alebo vegánstvo? Vylúčiť tiež nezdravé potraviny, zlé kombinácie a naučiť sa zdravo variť. Oporúčame vám 3 obľúbené vegetariánske recepty Dušana Plichtu:

  1. Karfiolové bryndzáky, kde slaninu nahrádzame tempehom 
  2. Cviklová polievka s bryndzou 
  3. Banánový chlieb bez lepku a mlieka s mandľovým maslom 

Foto: Shutterstock, Powerlogy