Letná hydratácia a šport: čo piť, kedy a pri akom tréningu

20. augusta 2019
Letná hydratácia a šport. Foto: Shutterstock

S pekným počasím nám ubúda výhovoriek, prečo nevstať spred televízora a ísť si zašportovať. Počas horúčav by ste však určite nemali zabúdať na správnu hydratáciu a pri športe to platí dvojnásobne. 

Keď sa chystáte na športový výkon, či už je to beh, bicyklovanie, alebo „len“ dlhá prechádzka, dve hodiny vopred by ste mali vypiť zhruba dva poháre tekutín.

Počas samotnej fyzickej aktivity si dajte každých 15 až 20 minút jedno až dve deci, aby vaše svaly zostali správne hydratované. Rovnako sa nezabudnite poriadne napiť aj po výkone.

Čo piť?

Vo väčšine prípadov vám celkom postačí voda. To sa týka najmä fyzickej aktivity, ktorá netrvá dlhšie než jednu hodinu. Voda je určite tým najdostupnejším spôsobom, ako uhasiť smäd. Navyše, neobsahuje žiadne kalórie.

Netreba však zabúdať na to, že hoci vás hydratuje, prostredníctvom vody si nedoplníte spálené sacharidy ani elektrolyty. Pri dlhšom športovom výkone by ste teda mali zvážiť napríklad ovocný džús riedený vodou, športový nápoj alebo, čo vás možno prekvapí, aj nápoj na báze piva – Zlatý Bažant Radler 0.0% s nulovým obsahom alkoholu.

Okrem vody samotnej totiž v takomto prípade potrebujete telu dodať aj spomínané sacharidy, minerály a elektrolyty (sodík, draslík či magnézium), ktoré z organizmu odchádzajú spolu s potom.

Pri tréningoch trvajúcich vše hodiny je dobré piť zriedený džús alebo vodu obohatenú o živiny. Foto: Shutterstock
Pri tréningoch trvajúcich vše hodiny je dobré piť zriedený džús alebo vodu obohatenú o živiny. Foto: Shutterstock

Niektorí rekreační športovci, najmä tí, ktorí si dávajú veľký pozor na svoju hmotnosť, sa športovým nápojom pre kalórie v nich ukryté radšej vyhýbajú. Robia však chybu. Ak trénujete dlho a tvrdo, nemali by ste sa usilovať o minimalizovanie energetického príjmu. Idete tým sami proti sebe. Nemôžete predsa od tela žiadať výkony, ak mu odmietate dodať energiu.

Viaceré štúdie navyše poukazujú na fakt, že ak počas cvičenia prijímate sacharidy, dokážete krotiť svoj apetít počas celého dňa.

Dobrá správa pre milovníkov piva

Pivo obsahuje viaceré pre športovcov dôležité živiny, napríklad vitamíny B, minerály, sodík, draslík či horčík. Vo svojej podstate je teda izotonickým nápojom.

Počas športu však určite nie je vhodné konzumovať nápoje s akýmkoľvek, a to aj malým obsahom alkoholu. To platí aj pre klasické radlery, zvyčajne obsahujú okolo 2 % alkoholu, či bežné nealkoholické radlery obsahujúce do 0,5 % alkoholu.

Športovcov preto určite poteší, že značka Zlatý Bažant prišla so stopercentne prírodnou novinkou, ktorá je jediným radlerom úplne bez obsahu alkoholu na našom trhu. Bez výčitiek si ho tak môžete dopriať na doplnenie energie aj počas športového výkonu. Zlatý Bažant Radler 0.0 % je osviežujúci  nápoj vyrobený z nealkoholického piva a limonády z príodnej ovocnej šťavy. Dostať
ho v dvoch príchutiach, Citrón a Citrón-Baza- -Mäta, a vyrába sa výhradne z prírodných surovín.

Neriaďte sa pocitom smädu

Keď je teplo, vaše telo sa potrebuje ochladzovať. To sa deje prostredníctvom potenia. V závislosti od toho, ako vysoko ortuť teplomera vyletí, ale aj od vlhkosti vzduchu a druhu športovej aktivity sa potíte viac či menej. Často si však ani neuvedomíte, ako veľmi.

Keď sme smädní, je už neskoro. Foto: Shutterstock
Keď sme smädní, je už neskoro. Foto: Shutterstock

V lete a pri športe sa nespoliehajte na pocit smädu. Keď ste totiž smädní, znamená to, že ste už dehydrovaní. Ak chcete, aby vaše svaly pracovali správne a aby vás nepremohla únava, je dôležité prijímať dostatok tekutín pred športom, počas neho aj po ňom.

Dehydratácia nie je nič príjemné a najmä v extrémnych letných horúčavách dokáže náš organizmus poriadne potrápiť. Dehydrovaní maratónci by vám určite vedeli porozprávať o nevoľnosti, slabosti či hnačkách. Za zmienku určite stojí, že dehydratácia môže okrem zdravotných problémov negatívne ovplyvniť aj športový výkon.

Neupite sa na smrť

Netreba však zabúdať ani na riziká opačného extrému. Celé roky to vyzeralo tak, akoby sa bežci nevedeli dopiť. Vždy so sebou vláčili fľaše s vodou a na pretekoch do seba na každej občerstvovacej stanici prevrátili hneď niekoľko plastových pohárov. Potom však prišiel rok 2002, keď bežeckou komunitou otriasol prípad mladej maratónkyne, ktorá sa v Bostone doslova upila na smrť.

Azda ste už počuli o hyponatrémii. Je to život ohrozujúci stav, pri ktorom sa v krvi zníži koncentrácia sodíka. Nastáva, keď to s tekutinami preženiete. Ich veľké množstvo, hlavne počas pohybovej aktivity, môže spôsobiť vyplavenie elektrolytických minerálov. To následne vyvolá stratu orientácie, nevoľnosť a v niektorých prípadoch až smrť.

Koľko teda pri športe piť a po akých nápojoch siahať, keď chceme dopĺňať tekutiny efektívne a zároveň zdravo? Odpoveď je piť dostatočne, ale nepreháňať to.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu