Cestujte EKO, cestujte vlakom

22. augusta 2019
Starý Smokovec. Foto: Miro Pochyba

Každou jednou cestou, ktorú sa rozhodnete absolvovať vlakom a nie svojím autom, znižujete produkciu skleníkových plynov a šetríte planétu.

Náš každodenný život sa stáva čoraz viac automatizovaný a mobilný, a to neostáva bez následkov. Každá naša činnosť zanecháva uhlíkovú stopu, teda množstvo oxidu uhličitého a ostatných skleníkových plynov, ktoré sa pri nej uvoľňujú do atmosféry.

Skleníkové plyny spôsobujú globálne otepľovanie, jeden z najzávažnejších problémov modernej doby. Je to dobrý dôvod na to, aby ste sa aj vy pridali k takmer 74 miliónom ľudí, ktorí využívajú vlakovú dopravu, a stali sa súčasťou najväčšej komunity na ochranu klímy na Slovensku!

Ako môžem znížiť svoju uhlíkovú stopu?

Často si to neuvedomujeme, ale našu „osobnú“ uhlíkovú stopu určujú každodenné zvyklosti a činnosti, ako je spotreba energie, množstvo odpadu, ktoré vygenerujeme, a dokonca aj naša strava.

Jedným z najvýznamnejších a zrejmých faktorov, ktoré ovplyvňujú životné prostredie, je však spôsob, akým cestujeme. V skutočnosti môžeme drasticky znížiť alebo zvýšiť množstvo emisií oxidu uhličitého, za ktoré sme zodpovední, a to výberom konkrétneho spôsobu prepravy.

Niekedy je najdôležitejšie vedieť si vybrať

Doprava je jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich odvetví s negatívnym dopadom na klímu. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu a Medzinárodnej únie železníc sú na celom svete účastníci cestnej premávky zodpovední za približne 71 % emisií CO2, pričom železničné spoločnosti vyprodukujú z tohto množstva menej ako 1,8 %.

Železničná doprava predstavuje najekologickejší spôsob cestovania. Priateľskejšia k životnému prostrediu je už len chôdza a jazda na bicykli.

Ak sa rozhodnete prevziať zodpovednosť za stav, v ktorom sa ocitlo naše životné prostredie, zahŕňa to aj plánovanie cesty na dovolenku alebo do práce tak, aby ste zanechali čo najmenšiu uhlíkovú stopu.

Prečo by ste mali zvážiť jazdu vlakom miesto jazdy autom?

Väčšina dopravy produkuje emisie CO2, ktoré sú škodlivé pre životné prostredie. Jazda vlakom je oveľa efektívnejší spôsob prepravy, pretože sa ňou môže presúvať veľké množstvo ľudí.

Stanica Dobšinská Ľadová Jaskyňa. Foto: Miro Pochyba
Stanica Dobšinská Ľadová Jaskyňa. Foto: Miro Pochyba

Vždy, keď sa rozhodnete cestovať vlakom so ZSSK namiesto auta, ušetríte obrovské množstvo CO2. Pri ceste autom vyprodukujete na 1 kilometer 126,4 gramov CO2, no ak cestujete vlakom, toto množstvo sa zníži viac ako trikrát,  konkrétne na 36,8 gramov. Cestujúci ZSSK tak za minulý rok spolu ušetrili takmer 690 000 ton CO2, čo predstavuje
množstvo, ktoré ročne spotrebuje Národný park Veľká Fatra.

Slovensko môže byť zelenšie

Asi by bolo naivné myslieť si, že môžeme úplne zastaviť alebo zmeniť všetky činnosti a zvyky, ktoré ovplyvňujú našu uhlíkovú stopu. Existuje však veľa spôsobov, ako ich vedome znížiť na minimum.

Možno to bude vyžadovať, aby sme upravili svoj životný štýl, ale námaha sa vyplatí – predlžujeme tak život našej planéty a prispievame k trvalému blahobytu každého, s kým sa delíme o spoločné zdroje. A ruku na srdce, je niečo dôležitejšie? Môžeme o tom premýšľať napríklad pri ceste do práce, ako inak – vlakom.

Ďalšie výhody cestovania vlakom

Lepší vzduch Ak si vyberiete vlakovú dopravu, na ceste bude menej vozidiel, čo má za následok lepšiu kvalitu ovzdušia, čo má zasa vplyv na naše zdravie.

Úspora energie

Cestovanie po železnici spotrebuje menej energie na kilometer a na osobu ako cestovanie autom.

Rýchlejšia preprava

Časté a dlhé dopravné zápchy znamenajú zdržanie, cestovanie po koľajniciach je oveľa plynulejšie a častokrát aj rýchlejšie.

Bezpečnosť

Zranenia a nehody sú bežnou súčasťou slovenských ciest. Cestovanie vlakom je omnoho bezpečnejšie. Po ceste si môžete oddýchnuť alebo si vybaviť dôležité telefónne hovory.

Usporíte

Ak svoje auto necháte zaparkované pred domom, pocíti to aj váš bankový účet. Cestovanie vlakom je oveľa menej nákladné.

V pohodlí

Cestovať sa dá oveľa ekologickejšie aj bez výrazného obmedzenia komfortu cestujúceho.

Viac info: www.zssk.sk

1/1
Zavrieť reklamu