Vyberáme cyklisitické rukavice a okuliare

12. septembra 2019
Cyklistické rukavice. Foto: Shutterstock

Bez skúšania to nejde. Každý z nás má iný tvar hlavy a tváre, preto je ideálne, aby ste si okuliare v predajni vyskúšali. Iba tak zistíte, či vás napríklad netlačia za ušami, čo môže mať za následok bolesť hlavy, alebo či dobre sedia na nose.

Rukavice sú tiež každé iné, a preto si oblečte aj päť modelov a v predajni si v nich chyťte rukoväte bicykla. Vyberiete si tak tie najpohodlnejšie.

Vyberáme cyklorukavice

Krátke či dlhé

Výber letných rukavíc s dlhými či krátkymi prstami je veľmi subjektívna záležitosť. Dlhé cyklo rukavice určené na leto sú vyrábané z jemného materiálu a teplo vám v nich nebude. V prípade pádu je síce najviac postihnutá dlaň, no dlhé chránia lepšie aj prsty.

V dlhých rukaviciach sa vďaka silikónovej potlači končekov prstov lepšie manipuluje s páčkami bŕzd a radenia. Krátke rukavice sú klasika a pri skúšaní sa vám nestane, že vám nesadne pomer šírky rukavice k dĺžke prstov. Toto je pri voľbe modelu tiež dôležitý parameter.

Rukavice síce nosením povolia, no ani nové by nemali nikde tlačiť.

Cyklistické rukavice. Foto: Shutterstock
Cyklistické rukavice. Foto: Shutterstock

Polstrované, či bez gelu

V predajni si dobre všimnite, ako je spracovaná dlaň rukavíc. Či a do akej miery je vystlaná a aký je materiál tejto výstelky.

Niektoré rukavice majú výstelku gélovú, iné iba penovú a každé sa líšia hrúbkou a členením týchto vankúšikov. Čím je výstelka hrubšia, tým sú síce rukavice pohodlnejšie, eliminujú tŕpnutie prstov, ale za cenu zníženia citlivosti a istoty úchopu. Tú naopak zvyšuje silikónová potlač na dlani, ktorá bráni kĺzaniu rukavíc po rukovätiach.

Ak si vyberáte rukavice bez polstrovania, dbajte pri skúšaní na to, aby sa látka na dlani pri úchope rukovätí nekrčila.

Dôležité detaily

Pri výbere rukavíc môžu rozhodovať tiež malé detaily, ktoré však vo výsledku výrazne zvýšia komfort pri ich používaní. Ide napríklad o froté zónu na chrbte palca, ktorá je pôvodne určená na utieranie potu, no mnohým slúži ako rýchla náhrada utretia nosa.

Veľmi dôležitým detailom je tiež sťahovací pásik okolo zápästia, ktorý umožní rukavicu lepšie zafixovať, najmä ak máte chudé ruky. Krátke cyklo rukavice niekedy mávajú v oblasti prstov pútka, s pomocou ktorých sa oveľa lepšie dávajú dole. Pozor na hrubé švy v oblasti hánkov.

Pri skúšaní rukavíc mierne zovrite ruku v päsť, aby ste zistili, že vás šitie nikde neomína.

Vyberáme cyklistické okuliare

Farba zorníkov

Zorníky sú najdôležitejšou súčasťou športových okuliarov. Pri cyklistike sa svetelné podmienky často menia.

Vaša vychádzka môže často trvať niekoľko hodín, takže vás počas nej môže čakať intenzívne slnko, zatiahnutá obloha, hmla či tma. Zvlášť pri horskej cyklistike sa striedajú pasáže jazdy na slnečnom priestranstve s tmavšími lesnými úsekmi. Z toho dôvodu nie sú tmavé slnečné okuliare najlepším riešením.

Cyklistické okuliare. Foto: Shutterstock
Cyklistické okuliare. Foto: Shutterstock

Do hmly sa viac hodia rozjasňujúce oranžové či žlté, pri veľkej oblačnosti a za súmraku, alebo v tmavom lese zasa oceníte zorníky číre. Preto výrobcovia ponúkajú okuliare s niekoľkými pármi vymeniteľných skiel.

Fotochromatické zorníky

Sofistikovanejším a tiež drahším riešením sú fotochromatické, čiže samozafarbujúce sa zorníky. Tie automaticky reagujú na aktuálne svetelné podmienky, takže v intenzívnom slnku tmavnú a naopak pri nižšej svetelnej intenzite sa menia až na číre.

V dnešnej dobe je táto technológia tak pokročilá, že doba reakcie na zmenu svetelných podmienok, napríklad pri vjazde do lesa, je takmer okamžitá, takže cyklista neustále optimálne vidí. Rozdiely v ich prevedení majú zásadný vplyv na výsledné optické vlastnosti okuliarov. Táto technológia zväčša nefunguje cez sklo, preto pri skúšaní testujte s predajcom vonku.

Dôležité detaily

Okuliare musia účinne chrániť oči pred zranením. Oko môže poškodiť poletujúci hmyz, odstreľujúce kamienky alebo konáre zasahujúce do cesty. Preto je dôležitá tiež kvalita rámu a nastaviteľnosť bočníc aj nosového mostíka.

Športové okuliare totiž musia dobre sedieť na tvári tak, aby čo najviac zakrývali a chránili oblasť očí bez nadmerných medzier. Zároveň by mali zostať na svojom mieste aj pri prudších pohyboch.

Zorníky športových okuliarov by mali byť vyrobené z polykarbonátu, ktorý v prípade pádu odolá poškodeniu, alebo sa rozbije na neostré malé časti, takže nehrozí poranenie očí a tváre.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu