Čo sa deje s naším telom pod vodou?

29. septembra 2019
Plávanie. Foto: Shutterstock

Po vstúpení do studenej vody začínajú v našom tele reťazové reakcie, ktoré posilňujú telo od hlavy až po päty. Ktoré to sú?

Vyformujte si telo

Ak máte na tele špeciálne partie, ktoré si žiadajú spevniť či posilniť, tieto plavecké štýly vám k tomu zaručene pomôžu.

  • Plavecký štýl „prsia“ je zameraný najmä na posilnenie sedacích partií, bokov, slabín či nôh.
  • Naopak „motýlik“ posilňuje a formuje celú vrchnú časť tela.
  • Ak chcete posilniť konkrétnejšie partie, môžete pri plávaní použiť napríklad plavák, ktorý buď uchopíte do rúk a zameriate sa na prácu nôh (kopanie), alebo naopak, vložíte si ho medzi stehná a necháte pracovať vrchnú časť tela (ťahanie).

V prípade, že spojíte všetky tieto plavecké tipy, dosiahnete naozaj efektívne celotelové posilňovanie.

Voda vás zmätie

Prečo sa nám vo vode chce častejšie močiť ako mimo nej?

Tento zaujímavý jav je spôsobený tým, že v tele prebieha oveľa rýchlejšia cirkulácia krvi medzi ramenami a nohami smerom k srdcu a pľúcam než za normálnych podmienok „na suchu“. Vďaka tomu si orgány v tele myslia, že ste vypili príliš veľa tekutín a zalarmujú obličky, ktoré začnú produkovať viac moču. Práve to je dôvodom, prečo v našom tele vzniká tento mylný dojem.

Pozor na kŕče

Kŕče vo vode sú nielen nepríjemné, ale aj veľmi nebezpečné. Potom, čo telo zareaguje na nízku teplotu vody, sa v tele postupne zúžia cievy a spomalí sa prúdenie krvi. Tento proces spôsobuje v svalových vláknach zovretie, ktoré sa na našom tele prejaví ako bolestivý kŕč.

Preto je dôležité pred takýmto plávaním zvýšiť príjem tekutín, ktoré obsahujú dostatočné množstvo sodíka a draslíka. Tieto látky pomôžu telu rozšíriť cievy a tým zabrániť kŕčom.

Zlepšíte si náladu

To, že cvičenie v našom tele uvoľňuje hormóny šťastia, endofíny, vie takmer každý. Avšak nie len bežné cvičenie, ale aj plávanie je skvelý „zosilňovač“ dobrej nálady. Môže za to kombinácia teplej vody a pocit beztiaže, ktorý v nás vytvára pozitívne emócie.

Plávanie je cvičenie pre celé telo. Foto: Shutterstock
Plávanie je cvičenie pre celé telo. Foto: Shutterstock

Niektoré štúdie tvrdia, že tento dobrý pocit vyvoláva naše evolučné prepojenie s vodou, no môže za to najmä pocit ľahkosti spôsobený vztlakom vody, pocit neviditeľnosti a pocit konformnosti, ktorý pociťujeme, keď sme obklopení vodou.

Chránite si srdce

Len čo sa ponoríte pod hladinu vody, vaše srdce prejde do „režimu úspornej energie“, v ktorom zníži svoju srdcovú frekvenciu z 80 na 60 úderov za minútu. Takýmto spôsobom sa telo snaží spotrebovávať čo najmenej kyslíka, pretože vie, že voda neobsahuje túto životne dôležitú látku, a tak si ju nevie ani doplniť.

Rýchlejšie sa ochladíte

Voda a vzduch sú živly, ktoré sú nášmu telu najbližšie, no zároveň naň pôsobia úplne odlišnými spôsobmi.

Keď našu pokožku zohrejú teplé jarné lúče slnka a zatúžime po ochladení, oveľa rýchlejšie tak urobíme v studenej vode, než by nás schladil vietor. Je to spôsobené vyššou hustou vody, ktorá odvádza teplo z nášho tela až 25-krát rýchlejšie ako vzduch.

Počas toho, ako nami preteká osviežujúci pocit chladu, svaly v celom tele zvyšujú svoju cirkuláciu a zohrievajú sa. Zároveň je naše telo pri plávaní v studenej vode vystavené rýchlemu poklesu telesnej teploty, čo môže spôsobiť následné podchladenie organizmu.

Preto je po plávaní dôležité rýchlo sa usušiť a obliecť, aby sa tomu zabránilo.

Posilňujete celé telo

Pri plávaní, na rozdiel od iných športov, zapájame rovnako vrchnú časť tela ako aj spodnú. Ramená, nohy a hrudník spolu súčasne spolupracujú, čím zabezpečujú udržanie tela na hladine a pohyb vpred.

Tým, že pri plávaní zapájame celé telo, predstavuje tento šport celotelové kardio cvičenie, nie ako napríklad beh, ktorý sa primárne sústredí na spodnú časť tela.

Prospešné pre kĺby

Mnohí ľudia si myslia, že ak nie sú dobrými plavcami, plávanie nie je šport pre nich. No na tom, či ste skvelý alebo iba príležitostný plavec vôbec nezáleží.

Akýkoľvek pohyb, ktorý zapája viaceré časti tela, je lepší, ako žiadny pohyb, aj napriek tomu, že neovládate plavecký štýl dokonale.

V takom prípade vynaložíte viac úsilia a miniete viac energie, čo koniec koncov vedie k lepšiemu posilňovaniu.

Vodné športy a aktivity sú zároveň oveľa šetrnejšie ku kĺbom ako iné druhy cvičení, vďaka vztlaku vody.

Aj ak ste iba príležitostný plavec, nemáte žiadny dôvod hanbiť sa za to, ako plávate, pretože len čo vkročíte do vody, stávate sa neviditeľní. Takže, skočte do nej a užívajte si zábavu, ktorú vám voda ponúka!

Voda ako liečiteľ

Počtom a kvalitou liečebných prameňov patríme medzi najbohatšie štáty na svete.

Základy pre liečebné kúpele a mestá, aké poznáme dnes, sa začali formovať koncom 80. rokov minulého storočia, vďaka špeciálnym nemocniciam a strediskám, ktoré sa vtedy začali výraznejšie rozvíjať. V tých časoch boli liečivé pramene oveľa viac rešpektované klasickou medicínou, ako je to v súčasnosti.

Aj napriek tomu, že sa hydroterapia nepoužíva v bežnom zdravotníctve, liečebné strediská ponúkajú procedúry, ktoré liečia srdcové problémy, poranenia chrbtice, nervové ochorenia a mnohé iné.

Kúpele Lúčky, Slovensko. Foto: Shutterstock
Kúpele Lúčky, Slovensko. Foto: Shutterstock

Pre každú krajinu, v ktorej sa takéto pramene nachádzajú, majú veľký zdravotnícky a spoločenský význam. Špeciálne Slovensko je od nepamäti známe množstvom liečivých minerálnych prameňov.

Vďaka počtu a kvalite týchto prameňov patríme medzi najbohatšie štáty na svete. Na našom území sa ich nachádza až okolo tisícpäťsto, pričom každý prameň je unikátny.

Niektoré sú súčasťou liečebných spa stredísk, iné môžeme nájsť voľne v prírode. Napríklad taký prírodný minerálny prameň Kaďa v Liptovskom Jáne. Nie je až tak známy, ako niektoré slovenské strediská, napríklad Turčianske Teplice či Bešeňová, no má vraj zázračné účinky. Pomáha pri chorobách pohybového ústrojenstva, ženských ochoreniach, kožných problémoch či dokonca pri neplodnosti.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu