7 najväčších chýb korčuliara. (Nielen) pre začiatočníkov!

30. septembra 2019
7 najväčších chýb korčuliara. (Nielen) pre začiatočníkov! Foto: Shutterstock

Naučiť sa korčuľovať nie je také náročné. Ale aby ste ušetrili svoje citlivé partie – ako napríklad ego – od pádov, vyhnite sa týmto najčastejším chybám začínajúcich korčuliarov a naučte sa korčuľovať správne.

Zdá sa to jednoduché. Len pokladáte jednu nohu pred druhú a voilà, už je z vás korčuliar. Je to predsa ako kráčanie. Žiada veda.

Nezabúdajte však, že aj chodiť ste sa museli naučiť. A hoci si to možno nepamätáte, bol to pomerne zdĺhavý proces, počas ktorého ste neraz padli na zem.

1 Lepšie veľké ako žiadne korčule

Vo výpredaji ste natrafili na profi korčule. Lákajú vás svojou skvelou cenou. To, že sú o dve čísla väčšie, sa nezdá také dôležité, v korčuliach sa to predsa stratí. Ale skôr ako spravíte osudovú chybu, dajte si poradiť.

Veľké korčule stabilite nijako nepomáhajú, práve naopak. Sú vratké a môžete mať problém sa v nich vôbec postaviť, nieto ešte korčuľovať, takže riziko pádov len narastá.

Buďte rozumní a hneď začnite korčuľami, ktoré vám budú sedieť.

2 Odvážne sa spustiť z prvého kopca

Milujete rýchlosť a nemôžete sa dočkať, kedy si obujete nové korčule a spustíte sa z prvého kopca. Nie je to predsa nič zložité. Stačí sa nasmerovať správnym smerom a už poletíte. K zemi.

Do kopca sa zatiaľ nepúšťajte, a najmä nie dole! Foto: Shutterstock
Do kopca sa zatiaľ nepúšťajte, a najmä nie dole! Foto: Shutterstock

Veľa ľudí zanevrelo na korčule práve, preto, že sa vybrali do kopcov príliš skoro. Ak ste korčuliar začiatočník, nech sú kopce vaším zakázaným ovocím.

3 Korčuľovať bez ochrany

Tak ako sa automaticky zapášete, keď si sadáte do auta, rovnako automaticky by ste si mali dať na seba chrániče a prilbu, keď vyrážate korčuľovať.

Chrániče kolien, lakťov a dlaní vám ochránia partie náchylné na odretie a dobitie obzvlášť v korčuliarskych začiatkoch a prilba vám môže doslova zachrániť život. Nepokúšajte ani šťastie, ani osud, korčuľujte bezpečne.

4 Rýchle korčule sú sexi

Áno, to je silný argument. Veľké kolieska, nízke topánky. Rýchlostné korčule naozaj vyzerajú dobre, treba však na nich vedieť aj jazdiť. A na to potrebujete prax.

Ak ste sa korčuľovaniu nikdy predtým nevenovali, urobíte lepšie, ak zvolíte metódu postupných krokov. Najskôr zvoľte rekreačné korčule, na ktorých sa naučíte, o čom tento šport je, a potom, keď vás na cestách už nič neprekvapí a získate potrebnú silu do nôh, môžete začať poškuľovať po rýchlostných, resp. pretekárskych modeloch.

5 Prvý deň a hneď maratón

A prečo nie? Ste športový typ, chodíte behávať, bicyklovať, cvičíte… Nepreceňujte svoje možnosti.

K novému športu treba pristupovať opatrne, intenzitu a objemy zvyšovať postupne. Ak máte dobrú všeobecnú kondíciu, nevravíme, že 42 kilometrov na prvýkrát nezvládnete. Ide o dôsledky, ktoré vám takéto neuvážené počínanie prinesie.

S pretekárskymi korčuľami radšej počkajte, kým sa naučíte korčuľovať. Foto: Shutterstock
S pretekárskymi korčuľami radšej počkajte, kým sa naučíte korčuľovať. Foto: Shutterstock

Pamätajte, že pri korčuľovaní budete zapájať iné svalové skupiny a na každý nový pohyb sa telo potrebuje adaptovať. A adaptácia si vyžaduje čas a tréning. Nezabúdajte – metóda postupných krokov.

6 Pirát ciest

Všetky cesty majú svoje pravidlá. Aj cyklochodníky, aj bežecké trate. Ani tie korčuliarske nie sú teda výnimkou.

A hoci prístup „pravidlá sú na to, aby sa  porušovali“ môže priniesť chvíľkové opojenie, neriskujte takto neuvážene zdravie seba a zdravie iných. Zvlášť ak sa vyberiete na cesty, ktoré nie sú len pre korčuliarov, buďte ešte viac opatrní.

7 Nezastaviteľný objekt

Prišli ste z nákupov a nemôžete sa dočkať, kedy si obujete nové nablýskané korčule. Vyjdete na ulicu a idete ich otestovať. Zapriete sa a o chvíľu už letíte. Vtedy príde ten nepríjemný okamih, keď si uvedomíte, že neviete brzdiť, a križovatka pred vami neveští nič dobré.

Aby ste sa takýmto nebezpečným situáciám vyhli, naučte sa najskôr brzdiť, až potom sa pustite do samotného korčuľovania.

Ako vybrať správne korčule

Najlepší spôsob, ako zistiť, aké korčule vám vyhovujú, je navštíviť požičovňu a vyskúšať si viacero modelov v reálnej korčuliarskej záťaži.

Korčule by vám mali sedieť ako uliate. Foto: Shutterstock
Korčule by vám mali sedieť ako uliate. Foto: Shutterstock

Požičovní korčúľ však, bohužiaľ, nie je veľa, takže pre väčšinu ostane pravdepodobne reálnejšou možnosťou kamenný obchod. Vyberte si taký, ktorý má široký sortiment a ochotný personál. Pokojne vyskúšajte aj všetky modely v predajni, až kým nenájdete tie, ktoré vám budú skutočne sedieť.

Dobré korčule by ste mali cítiť ako prirodzené predĺženie svojho tela. Mali by byť dosť vypasované na to, aby dokázali svižne reagovať na každý váš príkaz, nesmú vás však tlačiť.

Čím sa riadiť pri výbere správnych korčúľ?

Je jedno, či si budete korčule požičiavať, alebo kupovať, pamätajte si zlaté pravidlo – keď vystriete nohy, vaše palce by sa mali len veľmi zľahka dotýkať prednej časti korčule, ale keď nohy v kolenách pokrčíte, nemali by sa dotýkať vôbec.

A ešte jedna dôležitá vec. Ak sa v nich nebudete cítiť komfortne pri skúšaní v obchode alebo v požičovni, buďte si istí, že po hodine korčuľovania to bude stokrát horšie.

Nenechajte sa zlákať tými najlacnejšími modelmi. Slušné modely pre začínajúcich korčuliarov sa pohybujú v približnom rozmedzí 70 až 150 eur, dôležité však je, aby ste si vyberali z rekreačných modelov, nie z rýchlostných. Na rýchlostné ešte máte čas.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu