Ako brzdiť na inline korčuliach

2. októbra 2019
Brzdenie na korčuliach. Foto: Shutterstock

Ako zvládnuť brzdenie na kolieskových korčuliach? Naučiť sa novú zručnosť chce čas, trpezlivosť a postupnosť. Najlepší spôsob, ako sa naučiť brzdiť, je rozložiť celý proces na tri fázy, ktoré nazveme ako Podrep, Nožnice a Brzda.

1 Podrep

Prvá dôležitá fáza je podrep. Obujte si korčule a postavte sa na trávnik. Ruky majte mierne pokrčené pred sebou v úrovni pásu a dlaňami nadol. Akoby ste sa nimi opierali o neviditeľný nízky stolík.

Mierne pokrčte kolená, zatlačte do členkov a píšťalami sa oprite o jazyk topánok. Vaša hmotnosť je v prednej časti chodidla, nie v pätách. Nepredkláňajte sa. Pre vlastnú bezpečnosť by ste od pása nahor mali byť vystretí.

Pre ilustráciu si predstavte, že ste výťah, ktorý ide hore a dole vo výťahovej šachte. Ak ste skutočne dobrí, dokážete ísť hore a dole tak, aby ste mali píšťaly stále opreté o jazyk korčúľ.

Keď ste so svojou „výťahovou“ technikou spokojní, presuňte sa z trávy na asfalt a opatrne začnite s trénovaním podrepu pri veľmi pomalej jazde.

2 Nožnice

Z asfaltu sa presunieme naspäť do trávy, ideme si vysvetliť druhú fázu brzdenia, tzv. Nožnice. V tejto fáze ide o to, aby ste sa pri Podrepe skĺzli jednou korčuľou dopredu. Ak Podrep vykonávate správne, Nožnice by pre vás nemali byť problém. Len sa uistite, že dávate dopredu správnu nohu. Má to byť tá s brzdou.

Brzdiť sa naučíme cez tri fázy: podrep, nožnice a brzda. Foto: Shutterstock
Brzdiť sa naučíme cez tri fázy: podrep, nožnice a brzda. Foto: Shutterstock

Predstavte si, že koleno brzdiacej nohy je pánt. Noha s brzdou sa kĺže dopredu, až pokiaľ nie je pred druhou nohou vpredu o celú dĺžku korčule.

Pamätajte, že nohu len presúvate dopredu, takže hmotnosť ostáva na nebrzdiacej nohe a stále ste v podrepe a vystretí.

Brzda

Čaká nás finálna fáza, samotné brzdenie. Pre nácvik sa znova presunieme do trávy, aby sme mali ľahšie cvičebné podmienky. Zopakujeme si Podrep (nezabúdajte na výťahovú šachtu) a Nožnice (jedna noha pred druhou na dĺžku korčule). Čo ďalej?

Ohnite brzdiacu nohu v členku tak, že palec bude smerovať nahor a brzda na päte sa dotkne zeme. V tejto polohe sa bude zeme dotýkať aj posledné koliesko brzdiacej korčule.

Mierne sa pohojdávajte hore a dole, pričom sa snažte preniesť časť hmotnosti dopredu na brzdu. V tejto fáze už brzdíte.

Keď ste dosiahli istotu s týmto cvičením v tráve, presuňte sa na asfalt. Nájdite si rovný povrch, kde budete môcť stáť na mieste bez toho, aby sa vám korčule samy rozkotúľali, a zopakujte si hojdacie cvičenie, aby ste si zvykli na tvrdosť brzdy.

Ak ste už nadobudli sebavedomie, začnite s nácvikom brzdenia v pomalej rýchlosti. Sústreďte sa na správnu techniku predchádzajúcich dvoch fáz (výťahová šachta, jedna noha pred druhou na dĺžku korčule).

Ak ste prvé dve fázy vykonali správne, po dvihnutí špičky brzdiacej nohy vyvolá jemné trenie medzi brzdou a asfaltom, ktoré vás pomaly zastaví.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu