Naozaj sa dostatočne hydratujete?

11. októbra 2019
Vitabalans. Foto: Shutterstock

Ak telu dodávate všetko potrebné, spätne sa vám to vráti vo forme dosiahnutých športových cieľov.

Preto musia byť tekutiny a výživa zvolené správne. Pri tréningu musíte brať do úvahy nielen dostatočný energetický príjem, ale aj vhodný objem a čas.

Ľudské telo tvorí z dvoch tretín voda a aj malá strata môže negatívne ovplyvniť fyzický výkon. Únava, kŕče, vyčerpanie. Rehydratačný nápoj okrem hydratácie zabezpečí aj príjem základných minerálov a vitamínov, ktoré sa strácajú pri tréningu a na pretekoch.

Existujú dva druhy rehydratačných (iontových) nápojov. Rozdiel medzi nimi je v objeme minerálov a vitamínov a tým aj v použití nápoja. Ten záleží od výkonu, ktorý na vás čaká.

  • Hypotonický nápoj obsahuje menej minerálov a vitamínov. Je určený skôr pre štandardný pitný režim počas tréningového obdobia.
  • Izotonický nápoj obsahuje v priemere až 4-krát viac minerálov a vitamínov. Tie sú v rovnovážnom stave s vnútorným prostredím bunky a zasahujú až vtedy, keď sa potíte. Preto sa pije pred ťažšími tréningami a pretekmi a predzásobuje telo dostatočným množstvom minerálov. Tým sa predchádza kŕčom alebo energetickým výkyvom napríklad pri intervalovom tréningu.

Stavebným kameňom všetkých rehydratačných nápojov je sodík (soľ), ďalšie dôležité zložky, na ktoré by sme sa mali pri výbere zamerať, sú horčík, draslík a glukóza. Na trhu je veľa značiek, preto je dôležité nájsť si nápoj, ktorý vaše telo príjme a má príjemnú chuť.

Vitabalans
Vitabalans

Rehydratačný nápoj používajte v dňoch tréningu, najlepšie pred alebo počas neho. Na začiatok skúste hypotonický nápoj a pri tréningoch vo vyššej intenzite alebo pretekoch nápoj izotonický.

Viac na http://www.vitabalans.fi/sk/vyrobok/fluid-balans/.
Prípravok kúpite na: https://www.pilulka24.sk/fluid-balans-vrecuska-20-ks


Text: PharmDr. M. Ďuríček
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu