Vyberte sa do Afriky. Najlepšie tipy na dovolenku v Afrike na rok 2020.

15. októbra 2019
Etosha (Namíbia) . Foto: Stanislav Cigánek, Tomáš Hulík, Martin Šimko

Afrika je obrovský kontinent, takže aby ste sa na ňom nestratili, je rozumné nechať si poradiť – napríklad od profesionálneho cestovateľa, ktorý je na safari po dvadsiatich rokoch už ako doma.

Safari znamená po svahílsky cesta. Ak sa na ňu túžite vydať a vidieť voľne žijúce zvieratá, ako ich poznáte z dokumentárnych filmov, najprv sa zamyslite: Čo od cesty do Afriky očakávate a čo je vašou prioritou?

Každý národný park či rezervácia v Afrike ponúka niečo iné. Tento stručný prehľad vám pomôže vybrať si safari tak, aby vám naň zostali nezabudnuteľné zážitky.

Zažite safari s BUBO . Foto: Stanislav Cigánek, Tomáš Hulík, Martin Šimko
Zažite safari s BUBO . Foto: Stanislav Cigánek, Tomáš Hulík, Martin Šimko

Maasai Mara (Keňa)

Najobľúbenejší park v Keni. Savana je súčasťou chránenej oblasti, ktorá v Tanzánii mení svoj názov na Serengeti. A práve tam má namierené obrovské stádo, ktoré tvorí pol druha milióna pakoní bielobradých, šesťstotisíc zebier a štyristotisíc gaziel.

Nosorožec dvojrohý. Foto: Stanislav Cigánek, Tomáš Hulík, Martin Šimko
Nosorožec dvojrohý. Foto: Stanislav Cigánek, Tomáš Hulík, Martin Šimko

Veľkým lákadlom sú slony, žirafy, antilopy, hyeny, pštrosy a aj vzácne nosorožce dvojrohé. V rieke Mara nájdete hrocha aj krokodíla. V tomto parku je veľká šanca vidieť levy, ktoré sú privyknuté na prítomnosť áut.

Serengeti (Tanzánia)

Nedozierne pláne najväčšieho národného parku vo východnej Afrike sa rozprestierajú na území s rozlohou ako jedna tretina Slovenska. Zvláštnosťou sú sopečné vyvreliny, veľké balvany naskladané na seba a bez plánu porozhadzované po savane.

Stretnete sa tu s Masajmi, kedysi obávanými bojovníkmi, dnes pastiermi, ktorí odmietajú výdobytky moderného sveta. Obliekajú sa do odevu z jedného kusa károvanej látky, nosia oštep na ochranu stád a sandále vyrobené z použitých pneumatík.

Ngorongoro (Tanzánia)

Vyhasnutá sopka v páse Veľkej východoafrickej priekopovej prepadliny vytvára jedno z najlepších prírodných divadiel sveta s najväčšou hustotou šeliem na zemi – levy, hyeny, gepardy, občas dokonca aj leopardy, ktoré sa inak ukrývajú v zalesnených oblastiach na okraji krátera.

Ngorongoro (Tanzánia). Foto: Stanislav Cigánek, Tomáš Hulík, Martin Šimko
Ngorongoro (Tanzánia). Foto: Stanislav Cigánek, Tomáš Hulík, Martin Šimko

Na konci obdobia sucha je hustota zvierat najvyššia na dne krátera v blízkosti posledných zdrojov vody. Ocitnete sa uprostred stáda pakoní, zebier aj byvolov.

Pri jazere Magadi sa zdržiava veľký kŕdeľ plameniakov. Vidieť túto ružovú záplavu na vlastné oči je nezabudnuteľný zážitok.

Krugerov park (JAR)

Najstarší africký park z konca 19. storočia bol pomenovaný podľa prvého prezidenta Juhoafrickej republiky.

Krugerov park (JAR). Foto: Stanislav Cigánek, Tomáš Hulík, Martin Šimko
Krugerov park (JAR). Foto: Stanislav Cigánek, Tomáš Hulík, Martin Šimko

Žije tu množstvo nosorožcov širokohubých (bielych), môžete sledovať vzácne psy hyenovité a ako v jednom z mála parkov absolvovať pešie safari s ozbrojeným sprievodcom alebo sa vydať na nočný pochod bušou. Vtedy vychádzajú zo svojich úkrytov dikobrazy, hrabáče i komby a hyeny sa vydávajú na lov.

Etosha (Namíbia)

Perla medzi národnými parkami. Pätinu jej plochy tvorí biela soľná panva. Stretnete tu žirafy, nosorožce, slony, stáda zebier, skákavých antilop, pakone a množstvo impál.

Foto: Stanislav Cigánek, Tomáš Hulík, Martin Šimko
Foto: Stanislav Cigánek, Tomáš Hulík, Martin Šimko

Nachádzajú sa tu aj jedinečné priamorožce juhoafrické a ak budete mať šťastie, natrafíte aj na šelmy.

Park je dobre prístupný pre osobné autá, a môžete si tak spraviť vlastné safari. So skúseným sprievodcom však uvidíte oveľa viac.

Chobe (Botswana)

V období sucha sa vydajte pozdĺž brehu rovnomennej rieky. Zvieratá sú na prítomnosť lodí zvyknuté, môžete zakotviť v ich tesnej blízkosti a vychutnať si pohľad na pijúce slony a rôzne druhy antilop. Bežne sa tu vyskytujú vodárka lečve, hrochy a krokodíly.

V mestečku Kasane sa po uliciach potulujú rodinky prasiat bradavičnatých a v noci si tadiaľ krátia cestu slony. Tie sú hlavným lákadlom národného parku, pričom ich tu žije neuveriteľných stotridsaťtisíc.

Zažite tú naj cestu do Afriky.


Text:  Martin Karniš
Foto: Stanislav Cigánek, Tomáš Hulík, Martin Šimko

1/1
Zavrieť reklamu