Nepreseďte jeseň doma. 8 najkrajších jesenných výletov po Slovensku.

18. októbra 2019
Nepreseďte jeseň doma. Foto: Shutterstock

Nechajte sa vytiahnuť von a vezmite so sebou aj partnera alebo priateľov. Birell vám každý mesiac prináša skvelé tipy na výlety do zaujímavých kútov Slovenska. Vyraziť môžete na bicykli alebo len tak pešo.

Kam sa vydáme:

  • Súľovské skaly
  • Chočské vrchy
  • Roklina Suchá Belá v Slovenskom raji
  • Jánošíkove diery
  • Hrebeňovka vo Veľkej Fatre
  • Zbojnícka chata vo Vysokých Tatrách
  • Symbol Nízkych Tatier – Ďumbier
  • Pieniny a splavovanie Dunajca

Vytiahlo vás jesenné počasie do prírody? Mnoho turistov považuje práve začiatok jesene za najlepšie obdobie pre horské túry. A kam sa môžete vybrať?

Vybrali sme miesta, medzi ktorými síce nenájdete najvyššie vrchy ani najnáročnejšie trasy, všetky sú však jedinečné svojou atmosférou, ktorá vynikne práve na jeseň. Pestrofarebný les, čarovné vyhliadky, miesta, na ktorých sa nemusíte nikam ponáhľať, stačí jednoducho kráčať a nechať sa unášať jesennou prírodou a svojimi myšlienkami.

Pred odchodom na výlet však nezabudnite na dve veci: túry sú vo vysokohorských polohách povolené len do 1. novembra a je potrebné sa na ne vystrojiť lepšie ako v lete.


Birell tipy na výlety:

# 1 Súľovské skaly

Objavte skalné miesto, ktoré sa nachádza medzi Považskou Bystricou a Žilinou.

Vyraziť môžete z obce Súľov po modrej značke, ktorá vás privedie k Roháčskemu sedlu. Tam sa napojíte na hrebeňovku, ktorá vám poskytne množstvo krásnych výhľadov.

Odtiaľto sa môžete vydať k Súľovskému hradu, na Roháč alebo k Hlbockému vodopádu. Milovníci umenia môžu v Súľovských skalách vyhľadať Zrakovú pyramídu. Ide o 18 metrov dlhú drevenú konštrukciu pripomínajúcu svetelný lúč. Ten, kto vojde dovnútra, uvidí prírodopisný film z okolitej prírody – naživo.

# 2 Chočské vrchy

Niečo pre milovníkov hlbokých roklín, bralnatých stien a krasových útvarov. Chočské vrchy sa nachádzajú na hranici medzi Oravou a Liptovom a sú tvorené prevažne masívmi oddelenými hlbokými údoliami. Najvyšším vrchom je Veľký Choč, ktorý je pre svoj typický pyramídový tvar považovaný za jeden z najkrajších vrcholov na Slovensku.

Veľký Choč, ktorý je pre svoj typický pyramídový tvar považovaný za jeden z najkrajších vrcholov na Slovensku. Foto: Shutterstock
Veľký Choč, ktorý je pre svoj typický pyramídový tvar považovaný za jeden z najkrajších vrcholov na Slovensku. Foto: Shutterstock

Choč bol v minulosti veľmi obľúbeným medzi slovenskými básnikmi, veď aj samotný Hviezdoslav pochádzal priamo spod Choča –  z obce Vyšný Kubín.

Komu sa nechce šliapať do kopca, môže sa radšej vybrať Kvačianskou a Prosieckou dolinou, ktoré patria medzi najkrajšie a najnavštevovanejšie doliny na Slovensku. Jaskyne, vodopády, drevený mlyn, to všetko čaká návštevníkov na tejto turistickej trase.

# 3 Roklina Suchá Belá v Slovenskom raji

Najnavštevovanejšou roklinou na Slovensku je Suchá Belá v Slovenskom raji. Ak ste ju ešte nikdy nenavštívili, tak potom je najvyšší čas.

Rokliny v Slovenskom raji sú plné vodopádov. Foto: Shutterstock
Rokliny v Slovenskom raji sú plné vodopádov. Foto: Shutterstock

Trasa začína v Podlesku a turistov na nej čaká niekoľko vodopádov. Tým najznámejším je kaskádovitý Okienkový vodopád. Má síce len osem metrov, ale dodáva celej rokline jemnejší ráz a jeho prameň, stekajúci po skalných stenách, vytvára v spodnej časti krásne jazierko.

Cesta vedie popri priezračnom potoku a ponúka viacero nádherných výhľadov. Roklina je počas letných mesiacov preplnená, ale práve na jeseň, osobitne počas pracovných dní, môže patriť iba vám.

# 3 Jánošíkove diery

Ide o jeden z najkrajších turistických chodníkov na Slovensku. Východiskovým bodom pre Jánošíkove diery je malebná obec Terchová, ktorá sa nachádza približne 26 kilometrov od Žiliny.

V tiesňavách v prírodnej rezervácii Rozsutec v Malej Fatre narazíte na vyše dvadsať vodopádov, ktoré spolu vytvárajú Vodopády Dierového potoka. Celú trasu prejdete asi za štyri hodiny, túru si však môžete predĺžiť o výstup na Malý Rozsutec. Ak budete dávať pozor, môžete tu zazrieť orla skalného, rysa ostrovida či výra skalného.

# 5 Hrebeňovka vo Veľkej Fatre

Veľká Fatra sa nachádza neďaleko tej malej, ale ponúka úplne iné zážitky. Zo všetkého najviac odporúčame hrebeňovku, ktorá je populárna najmä vďaka pestrosti a kráse horskej krajiny, ktorou vedie.

Pohorie síce neponúka toľko vodopádov, roklín, rebríkov a náročných výstupov na ťažké vrcholy, je však veľmi malebné a ak zvládnete výstup na hrebeň, dá sa absolvovať aj s menšími deťmi.

Hrebeňovka vo Veľkej Fatre patrí medzi tie najkrajšie. Foto: Shutterstock
Hrebeňovka vo Veľkej Fatre patrí medzi tie najkrajšie. Foto: Shutterstock

Určite nevynechajte vrchol Ploská, ktorý je obklopený zakvitnutými lúkami a cestou naň môžete stretnúť baču a jeho stádo pasúcich sa oviec.  Z vrcholu sa vám naskytne kruhový výhľad na Nízke Tatry, Veľkú a Malú Fatru, Martinské hole, Chočské vrchy a Roháče.

Skrytým klenotom Veľkej Fatry je Harmanecká jaskyňa, ktorá je dlhá viac ako tri kilometre. Jej návšteva trvá asi hodinu a návštevník sa za ten čas môže kochať nástennými vodopádmi, stalagnitovou výzdobou, rozsiahlymi dómami a početnými jazierkami. Vďaka bielemu vápencu má jaskyňa prezývku Biela jaskyňa.

# 6 Zbojnícka chata vo Vysokých Tatrách

Túru na Zbojnícku chatu zvládnu aj menej zdatní turisti alebo deti, a to vďaka lanovke, ktorá vás vyvezie až na Hrebienok. Práve preto je trasa vhodná pre všetkých, ktorí si chcú užiť naše veľhory, ale netrúfajú si na náročné celodenné výlety.

Cesta na Zbojnícku chatu vedie Veľkou Studenou dolinou, ktorá je známa svojimi nádhernými výhľadmi a niekoľkými plesami. Turistický chodník vás dovedie až na Zbojnícku chatu, kde si môžete oddýchnuť a občerstviť sa.

Názov chaty napovedá, že sa v týchto miestach kedysi skrývali zbojníci, avšak nie je to pravda. Názov vznikol kvôli tomu, že predchodkyňa dnešnej chaty sa nachádzala v blízkosti Zbojníckych plies.

# 7 Symbol Nízkych Tatier – Ďumbier

Na rozdiel od predchádzajúcich tipov je výstup na Ďumbier určený pre skúsenejších turistov. Ide o nádhernú túru, ktorá sa vám odmení nespočetným množstvom úžasných výhľadov.

Symbol Nízkych Tatier – Ďumbier. Foto: Shutterstock
Symbol Nízkych Tatier – Ďumbier. Foto: Shutterstock

Vrchol má viac ako 2 000 metrov, avšak nie je technicky náročný. Pre najrýchlejší a najpriamejší prístup odporúčame využiť veľké parkovisko na Trangoške. Odtiaľ sa už turistickou značkou dostanete na Štefánikovu chatu a ďalej na vrchol Ďumbiera. Zaujímavým variantom je aj využitie lanovky na Chopok a odtiaľ na susedný Ďumbier.

# 8 Pieniny a splavovanie Dunajca

Pieniny na slovensko-poľskej hranici sú krásne počas celého roka, avšak jeseň je tu rozhodne najkrajšia. Symbolom Pienin je rieka Dunajec, ktorá tu vyhĺbila úzku a malebnú riečnu roklinu.

Pieniny sú krásne počas celého roka. Foto: Shutterstock
Pieniny sú krásne počas celého roka. Foto: Shutterstock

Veľmi populárne je splavovanie na pltiach, ktoré má v tejto oblasti už vyše 2 000-ročnú tradíciu. Už od 2. storočia pred naším letopočtom slúžil Dunajec ako dopravná tepna pre prevoz rôznych druhov tovaru. Najprv využívali plte grécki a rímski kupci, ktorí sa k Baltu splavovali pre jantár, neskôr sa na pltiach prepravovalo železo, drevo, antimon, sušené slivky, syr, medovina či liečivé bylinky.

Pre tých, ktorí uprednostňujú pešiu turistiku, ponúkajú Pieniny turistickú trasu, ktorá bola postavená podľa talianskych majstrov na začiatku 20. storočia. Ide o prvý československý náučný chodník, ktorý má 10 zastávok. Cesta po ňom trvá približne dve hodiny a končí v prístave pltí.

Na výlete je dôležité…

  • Sledovať počasie – s ochladením prichádza na horách často k rýchlej zmene počasia.
  • Naplánovať si skorý nástup na túru, aby ste sa stihli vrátiť do civilizácie skôr, ako sa zotmie.
  • Dobre sa obliecť – v roklinách je chladno, zoberte si so sebou aj tenkú čiapku, rukavice a vetrovku.
  • Obuť si pevnú vysokú obuv, nie poltopánky.
  • Dať si pozor na šmykľavý terén – na skalách a rebríkoch už môže byť neviditeľná námraza.
  • Nezabudnúť si pribaliť do batoha teplé nápoje.

Na výletoch po Slovensku nezabúdajte na pitný režim. Ak sa budete túlať a vysmädnete, zastavte sa v DrGrill v Pieninách alebo v Autocampingu v Slovenskom Raji a dajte si chladený Birell.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu