5 rád, ako finančne zvládnuť Vianoce

20. novembra 2019
5 rád, ako finančne zvládnuť Vianoce. Foto: Shutterstock

A je to tu! Po roku sa o chvíľu opäť roztočí vianočný kolotoč, zaplnia ulice a vysvietia lákavé výklady. Kým však na tento finančne náročný kolotoč nasadnete, prečítajte si našich šesť rád, ako počas sviatkov ušetriť.

1 Urobte si zoznam

Keď už máte vyčlenené a našetrené peniaze, premyslite si, koho chcete na Vianoce obdarovať. Na nákupy nikdy nevyrážajte bez pripraveného zoznamu. V ňom môžete mať napríklad napísané, aké darčeky pre blízkych chcete
konkrétne kúpiť, a, samozrejme, aj rozpočet.

2 Na benzínku zabudnite

Nákup darčekov sa rozhodne neoplatí nechávať si na poslednú chvíľu. Ak si na nákupy vyčleníte nejaký ten čas a nebudete dvadsiateho štvrtého o šestnástej popoludní škrabkať na dvere miestnej benzínky, ušetríte si kopu starostí.

Nákup darčekov sa rozhodne neoplatí nechávať si na poslednú chvíľu. Foto: Shutterstock
Nákup darčekov sa rozhodne neoplatí nechávať si na poslednú chvíľu. Foto: Shutterstock

Ak predsa len nestíhate, rozhliadnite sa po vianočných darčekoch radšej na internete. Ten totiž dokáže ušetriť peniaze, čas, ale aj nervy. Dajte si však pozor na termíny objednávky, aby vám darčeky objednané v e-shope prišli načas.

3 Koniec stacionárnym bicyklom!

Plánovanie je pri nákupe vianočných darčekov obzvlášť dôležité, pretože všadeprítomné blikajúce svetielka akoby zatienili naše zmýšľanie. Darmo potom presviedčate samu seba, že ten akciový stacionárny bicykel pre vášho manžela, ktorý svoj posledný športový výkon podal na strahovskej spartakiáde, bude určite skvelý.

Najlepšie preto urobíte, ak si vianočné nákupy vopred starostlivo naplánujete, prípadne využijete niečo z úspor.

4 Bohatšie Vianoce

Ak na vašom nákupnom zozname svieti nejaká finančne náročnejšia položka prevyšujúca váš rozpočet, ako napríklad práčka, chladnička alebo dokonca auto, je dobré pouvažovať nad tým, ako čo najmenej zaťažiť svoj domáci rozpočet. Jednou z možností je výhodná pôžička.

5 Nezabúdajte na kreativitu

Pred Vianocami si častejšie ako inokedy hovoríme, že cez sviatky si predsa treba dopriať. A tak sa stáva, že tí, ktorí celý rok starostlivo obracali každý cent v ruke aj päťkrát a pravidelne sa zúčastňovali neľahkých supermarketových bitiek o akciové mandarínky, zrazu v tomto období minú viac, než pôvodne chceli.

Vďaka svetielkam v nákupných centrách máme pocit, že môžeme nakupovať. Skúste radšej niečo sami vyrobiť. Foto: Shutterstock
Vďaka svetielkam v nákupných centrách máme pocit, že môžeme nakupovať. Skúste radšej niečo sami vyrobiť. Foto: Shutterstock

Pritom niekedy stačí tak málo. Tým najbližším môže väčšiu radosť ako výška investovanej sumy priniesť jednoduchý nápad, originalita a najmä vaše „ja“, ktoré vnesiete napríklad do ručne vyrobeného darčeka.


Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu