Význam výživy a možnosti hydratácie pri športových aktivitách

25. novembra 2019
Športové nápoje. Foto: Shutterstock

Pri športe treba telu dávať to, čo potrebuje, aby nám vrátilo to, čo potrebujeme na dosiahnutie cieľov. Tekutiny a výživa musia byť zvolené správne. Pri tréningu musíme mať dostatočný energetický príjem, výživu prijímať v správny čas a vo vhodnom objeme.

Ľudské telo tvorí z dvoch tretín voda a aj jej malá strata môže negatívne ovplyvniť fyzický výkon.

V suchom a chladnom dni telo vypotí 0,5 až 1 kg vody za hodinu. Čo ale v teplých a vlhkých podmienkach?

V náročnejších podmienkach a pri znížení objemu tekutín sa zhoršujú kardiovaskulárne funkcie zvýšením pulzovej frekvencie, znižuje sa pulzový objem a minútový výdaj srdca. Telo sa nevie dobre ochladzovať potením, má problémy s prehriatím, ako je vyčerpanie či úpal.

Pri ďalšom strácaní tekutín sú to zažívacie problémy, pre ktoré je ich príjem ešte sťažený, a následná dehydratácia vychýli rovnováhu elektrolytov dôležitých pre svalový tonus, čo urýchli nástup kŕčov.

Je zásadný rozdiel, ak vypijete pol litra kávy a keď si dáte pol litra vody.

Káva vám veľmi rýchlo dodá energiu, avšak následne telo odvodní. Pôsobí krátkodobo, preto je pre športový výkon nevhodná.

Oveľa vhodnejšie je používať rehydratačný nápoj, ktorý okrem hydratácie zabezpečí aj príjem základných minerálov a vitamínov, ktoré sa počas behu strácajú.

Čo to vlastne rehydratačný (iontový) nápoj je a aký je jeho význam?

Iontový nápoj organizmus nielen hydratuje, ale aj nahrádza stratené minerály pri športovom výkone, pri nadmernom potení aj pri hnačkách.

Definujeme dva základné druhy: hypotonické a izotonické nápoje. Rozdiel medzi nimi je v objeme minerálov a vitamínov, a tým aj v použití nápoja v závislosti od výkonu.

Hypotonický nápoj obsahuje menej minerálov a vitamínov. Je určený skôr na štandardný pitný režim počas tréningu.

Izotonický nápoj obsahuje v priemere 4-krát viac minerálov a vitamínov. Tie sú v rovnovážnom stave s vnútorným prostredím bunky a zasahujú, až keď sa potíte. Je dobré ho piť pred ťažšími tréningami a pretekmi a predzásobiť telo dostatočným množstvom minerálov, čím predídete kŕčom alebo energetickým výkyvom.

Stavebným kameňom všetkých rehydratačných nápojov je sodík, ďalšie dôležité zložky, na ktoré by sme sa mali pri výbere zamerať, sú horčík, draslík a glukóza.

Nájdite si rehydratačný nápoj, ktorý vám bude vyhovovať. Na začiatok skúste hypotonický nápoj a pri tréningoch vo vyššej intenzite alebo pretekoch izotonický. Na trhu je veľa značiek a je dôležité nájsť si ten svoj, ktorý vaše telo príjme. Rehydratačný nápoj používajte pred tréningom aj počas neho.

PharmDr. M.Ďuríček

Kúpite na: www.pilulka24.sk

Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu