Ako prežiť najzdravšiu zimu v živote

15. januára 2023
Foto: Shutterstock

Nepustite si virózu k telu. Vyskúšajte tieto jednoduché kroky na zlepšenie imunity, aby ste ostali zdraví až do leta!

Tento zimný scenár mnohí veľmi dobre poznáme. Zobudíte sa v sobotné ráno, zimné slnko zubato vystiera svoje lúče, už len vyskočiť z postele, teplo sa obliecť a hurá von, no v tom vás do reality trpko preberie staré dobré škrabanie v hrdle. Nepodliehajte panike.

Dobrou správou je, že gény, ktoré majú na starosti imunitu, sú počas zimných mesiacov aktívnejšie. Prečo? Je to evolučná reakcia, ktorá našim predkom pomáhala zažehnať infekcie v časoch migrácie a v obdobiach, keď boli počas zimy nútení viac spolunažívať s ostatnými kmeňmi.

Hoci v dnešných moderných časoch nemáme takéto extrémne podmienky, stres, obmedzený prísun vitamínov a minerálov, nedostatok spánku, ale napríklad aj taká melanchólia – to všetko môže dať nášmu dokonalému obrannému systému zabrať.

Vyskúšajte preto 12 nasledujúcich tipov, ktoré pomôžu imunitnému systému pracovať tak, ako to príroda pôvodne zamýšľala. Zdravým životným štýlom môžete telu pomôcť zlepšiť jeho obranné línie.

Športujte s mierou

Hoci si vďaka pohybovým aktivitám budete môcť dopriať na tanieri viac dobrôt, sú aj oveľa lepšie dôvody, prečo počas zimných mesiacov neprestať športovať.

Prišlo sa na to, že dostatok pohybových aktivít zlepšuje činnosť buniek, ktoré sa starajú o našu imunitu, vďaka čomu budete menej náchylnejší na infekčné choroby.

Cvičenie. Foto: Shutterstock
Cvičenie. Foto: Shutterstock.

Ak sa športu venujete menej ako hodinu týždenne, váš imunitný systém je o 45 % slabší ako u aktívnejších jedincov. Na druhej strane, ak v zime športujete príliš veľa, napríklad si doprajete intenzívnejší tréning v trvaní jeden a pol hodiny denne, môžete si tak zvýšiť riziko ochorenia (hlavne respiračného typu) na 66 %.

Za ideálnu sa v chladných mesiacoch považuje mierna fyzická aktivita v trvaní približne 40 minút denne (napríklad prechádzka) alebo 15 – 30 minút vysokointenzívneho cvičenia každý druhý deň.

Doplňte dôležité vitamíny

Vitamíny C, D a E zachytávajú voľné radikály a pomáhajú tak imunitnému systému, aby bol stále silný. Vynikajúcim zdrojom vitamínu C sú napríklad brokolica, kel a citrusové ovocie.

Vitamín E si zase môžete doplniť z batátov, mandlí, semienok a špenátu. Každý deň sa snažte zjesť aspoň dve jedlá bohaté na vitamíny E a C.

Hoci vitamín D môžete získať z mliečnych výrobkov, jeho najlepším zdrojom je slnečné žiarenie, ktorému sa ale v tomto ročnom období vystavujeme nedostatočne dlhý čas.

Doplnenie vitamínov. Foto: Shutterstock
Doplnenie vitamínov. Foto: Shutterstock.

Ak sa preto rozhodnete siahnuť po doplnkoch stravy, vyberte si taký, ktorý obsahuje vitamín D3 známy aj ako cholekalciferol alebo kalciol. Je to presne ten vitamín D, ktorý naše telo získava pri vystavení sa slnečným lúčom.

S ľahšími jedlami k väčšej sile

V zimnom období sa metabolizmus spomalí a telo začne ukladať hnedý tuk, ktorý je plný mitochondrií – častí bunky, ktoré pália energiu (kalórie) a produkujú teplo.

Na druhej strane biely tuk skôr kalórie ukladá, ako spaľuje. Biely tuk si pestujeme vtedy, keď konzumujeme viac tuku a cukru, ako sme schopní spáliť. Vnútorný tuk, ktorý obaľuje naše orgány spôsobuje zdravotné problémy, je práve biely tuk. Našťastie, je to zároveň to prvé, čo naše telo začne odbúravať, keď začneme viac športovať alebo upravíme svoj jedálny lístok.

Aktívny životný štýl. Foto: Shutterstock
Aktívny životný štýl. Foto: Shutterstock.

Aby sme sa ale dostali k podstate, v zime nemusíte jesť viac, aby ste sa zahriali. Práve naopak, príliš veľa jedla oslabuje odpoveď imunitného systému – telo sa musí vysporiadať s energiou navyše namiesto bojovania s dobiedzajúcimi infekciami.

Ak však viete, že prebytok kalórií spálite svojím aktívnym životným štýlom, nebude to pre vás problém. Ale ak vaše telo stále plače po energii, aby sa zahrialo, vyskúšajte tento recept na zdravú horúcu čokoládu: V panvici zľahka zohrejeme 240 ml mandľového mlieka, 2 lyžice datľového sirupu, 2 lyžičky kvalitného kakaa a 1 lyžičku mandľového masla. Tento nápoj je plný prírodných sacharidov a zdravých tukov, aby ste mali všetko, čo potrebujete počas zimných dní.

1/4
Zavrieť reklamu