Snowboarding smeruje do terénu

30. novembra 2019
Snowboarding smeruje do terénu. Foto: Shutterstock

Šport zvaný snowboarding vznikol pomerne nedávno, ale okamžite si získal množstvo fanúšikov. Tento šport sa však neustále vyvíja a momentálne smeruje najmä do voľného terénu.

Snowboarding bol vždy populárny najmä u mladej generácie, no dnes medzi snowboardistami nájdete aj ľudí v strednom veku. Medzi lyžiarmi a snowboardistami exitoval určitý druh rivality, no dnes sa tieto dva športy istým spôsobom prepojili. Pred tým, než vám prezradíme ako, pozrime sa najskôr na to, ako snowboarding vznikal a vyvíjal sa až do súčasnosti. Predchodcom dnešných snowboardistov totiž rozhodne nechýbala odvaha!

Ak snowboardujete, začnite sa zaujímať o splitboarding. Nie je nič krajšie, ako spúšťať sa po panenských terénoch s kulisou malebných hôr a zažiť to, čo skialpinisti.

Ako vznikol snowboarding

Snowboarding existuje sotva 30 rokov a fanúšikovia zimných športov ho prijali takpovediac „za noc“.

Ľudia mali k istej podobe snowboardingu blízko už dávno. Prvé „snowboardy“ boli vlastne dosky a na jedných z prvých vlastnoručne zostrojených doskách sa preháňal napríklad Rakúšan Toni Lenhardt po Alpách či Američan M. J. Burchett, ktorý zo stromu vyrezal jednu širokú lyžu, šnúrou od bielizne si k nej priviazal nohy a spustil sa dole kopcom.

Snowboarding smeruje do terénu. Foto: Shutterstock
Snowboarding smeruje do terénu. Foto: Shutterstock

Tento šport, ako ho poznáme dnes, však začal vznikať až po roku 1965. V tomto období venoval Sherman Poppen svojim dcérampod stromček Snurf a keď si tieto spojené detské lyže obľúbilo množstvo ľudí z jeho okolia, tak si vynález patentoval a spustil výrobu vylepšeného Snurfu z laminovaného dreva.

O niekoľko rokov vznikol aj známy snowboard s lastovičím chvostom, no žiadna vtedajšia firma s jeho produkciou dlho nevydržala. Úspech zožali až Burton a Sims, ktorí si vzájomne konkurovali.

Jake Burton túžilpovýšiť detskú hračku na športové náradie a s vlastnou doskou vyhral snowboardové preteky. Burton aj Sims rozbehli predaj snowboardov a predbiehali sa v inováciách. Fungujú dodnes.

Mladí a nepokojní

Na skúšanie rôznych skokov a trikov vyhľadávali snowboardisti rôzne prírodné prekážky takmer od začiatku. Ideálny tvar rampy v tvare písmena „U“ sa však v prírode nevyskytoval a pre strediská bola jej výroba iba veľmi zložitý a nákladný sen.

Prvá snehová U-rampa a stroj na jej výrobu vznikli až v roku 1990. Vyrobil ju farmár Waugh, ktorý prerobil traktor na stroj schopný zmeniť zasnežený svah na U-rampu, čím položil základy freestyleového odvetvia tohto športu.

A snowboarding sa v tejto forme presadil aj ako olympijský šport – prvýkrát sa objavil na zimných hrách v roku 1998 v Japonsku.

Súperenie medzi „doskármi“ a lyžiarmi

Ešte dlho po predstavení snowboardu verejnosti mali snowboardisti problém – na svahoch bol ich šport zakázaný.

Niektoré lyžiarske strediská sa totiž báli o zdravie a bezpečnosť lyžiarov a iné o to, aby im snowboardisti neodplašili lyžiarov.

Medzi snowboardistami a lyžiarmi je aj v súčasnosti napriek tomu, že je už všade povolený, akási rivalita, ktorá sa môže zmeniť za rešpekt, ak sa všetci správajú ohľaduplne a podľa pravidiel bezpečnosti. Ako to teda medzi nimi vyzerá a na čo by ste si mali dať pozor aj vy?

Vlek

Lyžiari si to väčšinou ani neuvedomujú, no na vlekoch sa cítia dobre. Keďže boli dizajnované pre nich a je ich na svahu stále väčšina, sú im prispôsobené.

Samozrejme, snowboardistom nie je veľmi príjemné stáť na vleku bokom s jednou nohou vypnutou z viazania, aby mohli lepšie manévrovať. Do viazania sa mnohí zapínajú práve na mieste vysadania z vleku a vtedy ostatným zavadzajú.

Svah

Snowboardisti na rozdiel od lyžiarov nedokážu stabilne stáť v strmšom kopci, a tak sedia alebo kľačia, čiže ich je horšie vidno. Zle viditeľné miesta si však na prestávku môže vybrať aj lyžiar.

Prezývky

Keďže lyžiari sú typickí dvomi lyžami a dvomi paličkami, snowboardisti ich niekedy prezývajú paličkári, prípadne bambusáci, alebo prirovnávajú lyže k špáradlám.

Naopak, lyžiari zvyknú snowboardistov prezývať podľa toho, ako na svahu vyzerajú, no najčastejšie sú to tulene, keďže po rovine sa na doske nedokážu hýbať inak ako poskakovaním a vyzerajú ako tulene na súši.

Lavína

Ak sa vám podarí odrezať lavínu, je to život ohrozujúci moment, či už ste lyžiarom, alebo snowboardistom.

Lyže majú ale z hľadiska bezpečnosti jednu výhodu, a tou je, že vypnú a máte tak voľné nohy. Ak sa chystáte do voľného terénu, je jedno, čo máte na nohách pripnuté, berte so sebou lavínové vybavenie a ideálne aj priateľov, ktorí ju majú a vedia s ňou pracovať.

Spolužitie môže byť aj ukážkové

Niektoré podujatia a parky sú príkladom toho, že lyžiari a snowboardisti spolu vedia vychádzať aj veľmi dobre. Napríklad na pretekoch Jasná Adrenalín sa stretnú lyžiari aj snowboardisti z celého sveta. Všetci štartujú pri vrcholovej stanici lanovky pod Chopkom a schádzajú dolu náročným terénom, ktorý je plný skál a prírodných prekážok.

Splitboarding - hore na lyžiach, dole na snowboarde. Foto: Shutterstock
Splitboarding – hore na lyžiach, dole na snowboarde. Foto: Shutterstock

Porota hodnotí štýl jazdy, kontrolu nad lyžami či doskou, výber trasy – takzvanej línie –, plynulosť jazdy bez váhania či zastavenia a ak sa jazdec odváži skočiť, tak aj zvládnutý let vzduchom.

Lyžiari a snowboardisti spolu vedia ukážkovo vychádzať aj v snowparkoch, ktoré boli pôvodne určené pre snowboardistov. Lyžiari sa sem „nasúkali“ sami, no títo pôvodne nezvaní hostia dokázali, že dokážu skákať. Dnes je už samozrejmé, že lyžiari a snowboardisti jazdia a skáču v parkoch spolu.

Kam speje súčasný snowboarding

Snowboardisti majú oproti lyžiarom jednu nevýhodu. Nemôžu skialpovať a spoznávať tak krásu terénov, ktoré nie sú prístupné vlekom a lanovkám.

Toto je však našťastie minulosť. Počuli ste už o splitboardingu? Jeho zakladateľom je profesionálny snowboardista Chris Gallardo.

Chris pôvodne vyrastal v surfovej komunite v Kalifornii, odkiaľ sa presťahoval do hôr a tam sa učil snowboardovať. Do tohto športu sa tak zamiloval, že v horách Squaw Valley prežil päť zím po sebe, aby sa mohol venovať svojej novej vášni a stal profesionálnym snowboardistom. Nakoniec si však obľúbil kombináciu snowboardingu a turistiky, pričom dosku si do terénu nosil na svojom chrbte – až kým nevynašiel splitboard.

Splitboard je doska ako snowboard, ale dá sa rozdeliť po dĺžke na polovicu, na dve skialpinistické „lyže“, ktoré použijete na šliapanie do kopca.

Má aj špeciálne viazanie a pásy podobné tým lyžiarskym. Do rúk si vezmete teleskopické  paličky, ktoré si pred zjazdom pripnete na batoh. Konečne sa aj ako snowboardista môžete pridať ku kamarátom na skialpoch.

Nie je nič krajšie (a nebezpečnejšie), ako sa spúšťať po panenských terénoch kdekoľvek v nedotknutej prírode malebných hôr.

Takže ak vás láka turistika na snehu, no nie ste lyžiar, začnite sa zaujímať o splitboardy.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu