Zemiakový šalát s domácou majonézou

10. decembra 2019
Majonézový zemiakový šalát so šunkou. Foto: Shutterstock

Možno si doma pripravujete vlašský alebo zemiakový šalát s kupovanou majonézou. Nahraďte ju zdravšími ingredienciami a skúste si podľa nášho receptu vyrobiť domácu majonézu.

Suroviny:

  • 2 kg šalátových zemiakov
  • 350 g mrazeného hrášku
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 menšia červená cibuľa
  • 150 g kvalitnej dusenej šunky
  • citrónová šťava
  • cukor
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

Na majonézu:

  • 2 veľké žĺtky
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 1/2 ČL soli
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 300 ml panenského olivového oleja
  • 1 ČL jemne nasekaných kapár

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka a necháme vychladnúť. Ošúpeme ich a nakrájame na veľké kusy. Hrášok rozmrazíme a na pár minút ho ohrejeme nad parou alebo varíme vo vode zo zemiakov.
  2. Všetky prísady na majonézu musia mať izbovú teplotu, inak sa zrazí. V mise vyšľaháme metličkou žĺtky, horčicu a soľ. Potom pridáme ocot a citrónovú šťavu a stále šľaháme. Do tejto zmesi opäť za stáleho šľahania prilievame olej. Najskôr po kvapkách (ďalšiu prilejeme, až keď sa predchádzajúca vstrebe), a len čo zmes začne hustnúť, prilievame olej tenkým pramienkom. Keď sa vstrebe všetok olej, vmiešame najemno nasekané kapary.
  3. Červenú cibuľu aj jarné cibuľky nakrájame najemno a šunku nasekáme na väčšie kúsky. Suroviny spolu zmiešame a dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a cukrom.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu