Zimný relax v lone prírody. Najlepšie termálne kúpaliská vonku pod holým nebom na Slovensku.

Bešeňová

Z oblohy tichučko padajú malé vločky, z vodnej hladiny stúpa para a zohrieva vám ramená – luxus, keď si naraz môžete vychutnať zimu, aj kúpeľ v liečivej vode…

Nechajte sa vytiahnuť von a vezmite so sebou aj partnera alebo priateľov. Birell vám každý mesiac prináša skvelé tipy na výlety do zaujímavých kútov Slovenska. Vyraziť môžete na bicykli alebo len tak pešo.

Kam sa vydáme:

  • Dolná Nitra, Podhájska
  • Orava, Roháče, Vitanová
  • Liptov, Chočské vrchy, Bešeňová
  • Vysoké Tatry, Spišská Sobota
  • Spiš, Levočské vrchy, Vrbov
  • Žitný ostrov, Komárno

Čo poviete na nápad okúpať sa v zime pod holým nebom? Nemusíte sa stať „ľadovým medveďom“, niektoré termálne kúpaliska majú vonkajšie bazény otvorené celoročne.

Znie to síce veľmi nadnesene, ale čo tak sa zohriať medzi snehovými vločkami? Doprajte si relax vo vode, ktorá vyviera z geotermálnych vrtov z hĺbok zeme a pokochajte sa okolitou prírodou.

V Relaxe sme zistili, z ktorého bazéna je najkrajší výhľad a kde si môžete vonku aj zaplávať.

# 1 Termálne kúpalisko Podhájska

Kde: Dolná Nitra, Podhájska

Obec Podhájska sa nachádza v okrese Nové Zámky na južných výbežkoch Pohronskej pahorkatiny.

Malé slovenské more – taká poklona sa ušla Termálnemu kúpalisku Podhájska. Slaná termálna voda tu má zhruba rovnaké zloženie ako voda v Mŕtvom mori.

Obsahuje 13 gramov soli v jednom litri a miestni prisahajú, že pravidelný kúpeľ pôsobí zázračne na reumatizmus, bolesti chrbtice, cievne ochorenia, ekzémy a zlomeniny. Prospieva aj prieduškám a stimuluje štítnu žľazu.

Termálna voda Podhájska
Termálna voda Podhájska

Termálna voda obsahuje sírany, lítium, jodidy, bromidy a zlúčeniny vápnika. V zime sú otvorené dva vonkajšie bazény s teplotou vody od 32 do 40 stupňov Celzia.

Pýchou kúpaliska s piatimi vnútornými bazénmi je vitálny svet, ktorý ponúka fínsku, bio, soľnú a bylinkovú saunu, morský a tropický kúpeľ. Ten má tvar tunela a dĺžku päť metrov. V stenách sú zabudované masážne vodné dýzy a sprchy, ktoré simulujú tropický alebo jemný dážď a hmlu.

  • Celodenný vstup: 12 €
  • Hodinový vstup: 3 €
  • Otvorené: od 9:00 do 20:00
  • Pozor, v pondelok zatvorené.

Prečo by ste sem mali ísť? „MORSKÁ“ LIEČIVÁ VODA

# 2 Aquaoark Oravice – Meander Thermal Park

Kde: Orava, Roháče, Vitanová

Na severe Slovenska na severozápadnom okraji Západných Tatier, na skok od hraníc s Poľskom a čo by kameňom dohodil od obce Vitanová, vyviera z hĺbky zeme vysokomineralizovaná voda s vysokým obsahom železa.

Oravice
Oravice

Je to jediná lokalita s prírodnou geotermálnou vodou na Orave. V dvoch vonkajších bazénoch má voda od 34 do 38 stupňov Celzia. Otvorené sú do neskorého večera. Môžete si v nich posedieť alebo urobiť zopár temp a pritom sa kochať končiarmi Roháčov.

Cez deň lyžovačka, večer uvoľnenie v mineralizovanej vode.

Aquapark má vo vnútri 25-metrový plavecký bazén a termálny bazén s umelými vlnami.

  • Celodenný vstup: 22 €
  • Trojhodinový vstup: 20 €
  • Otvorené: od 9:30 do 21:30

Prečo by ste sem mali ísť? VEČERNÉ KÚPANIE A VÝHĽAD

# 3 Vodný park Bešeňová

Kde: Liptov, Chočské vrchy, Bešeňová

Len dvanásť kilometrov od Ružomberka leží dedinka Bešeňová. Liečivá geotermálna voda z Liptova pôsobí blahodarne na pohybové a dýchacie ústrojenstvo aj urologické problémy a má priaznivé kozmetické účinky.

Voda obsahuje lítium, vďaka ktorému sa takmer okamžite prejavia pozitívne účinky na psychiku. Rozpustený je v nej aj vápnik, horčík, sodík, draslík, železo, mangán, mimoriadne množstvo síranov a ďalšie minerály.

Bešeňová
Bešeňová

Celoročne sú otvorené štyri vonkajšie bazény – v rámci nich aj relaxačný bazén s aquabarom a rekreačný bazén s plaveckými dráhami, takže si môžete pod holým nebom v zime zaplávať alebo si nechať namiešať drink.

V rámci oddychovo-relaxačnej zóny átrium sa nadýchate studeného horského vzduchu a pozriete si hviezdnatú oblohu ponorení vo vonkajších vírivkách.

Vo vnútri sa nachádzajú wellness & spa centrum, môžete vyskúšať saunové rituály, skočiť z 30-metrovej tobogánovej veže a zaskákať si v bazéne s umelým vlnobitím.

  • Otváracia doba: od 11:00 do 20:00  
  • Celodenný vstup: 26 € (nákup on-line 24 €)
  • Trojhodinový vstup: 24 €

Prečo by ste sem mali ísť? PLÁVANIE A AQUABAR POD HOLÝM NEBOM, SKVELÝ VÝHĽAD

# 4  AquaCity Poprad

Kde: Vysoké Tatry, Spišská Sobota

Chcete sa pozerať z bazéna na Vysoké Tatry? Žiadny problém! Vyberte sa do Spišskej Soboty, ktorá tvorí mestskú časť Popradu.

Tamojšia termálna voda obsahuje vyše 20 rôznych minerálov, ktoré pomáhajú pri problémoch s pohybovým a dýchacím ústrojenstvom, s krvným obehom, nervovou sústavou a majú priaznivé kozmetické účinky.

AquaCity Poprad
AquaCity Poprad

Celoročne sú otvorené tri vonkajšie bazény: sedací bazén, ktorý má až 38 stupňov Celzia, väčší relaxačný bazén s teplotou 33 až 35 stupňov Celzia, kde nájdete vzduchové podvodné masážne ležadlá s vodnými perličkami alebo masážne trysky a plavecký bazén s rozmermi 32 x 15 metra s teplotou vody 33 stupňov Celzia.

V Aquacity Poprad sú k dispozícii ďalšie vnútorné bazény, tobogany a jedinečné atrakcie ako laserová šou, virtuálna realita a saunové šou.

  • Otváracia doba: od 11:00 do 20:00  
  • Celodenný vstup: 24 €
  • Trojhodinový vstup: 21 €

Prečo by ste sem mali ísť? PLÁVANIE, RELAX, ŠOU A VÝHĽAD

# 5  Thermal park Vrbov

Kde: Spiš, Levočské vrchy, Vrbov

Hľadáte miesto, kde by ste sa mohli zregenerovať po lyžovačke? Areál termálneho kúpaliska vo Vrbove sa nachádza sedem kilometrov od Kežmarku s krásnym výhľadom na tatranské končiare.

Termálna voda Vrbov
Termálna voda Vrbov

O termálnej vode v ôsmich bazénoch sa hovorí, že je najliečivejšia v strednej Európe, pretože má priaznivý účinok na liečbu až 12 ochorení a je vhodná aj na pitie.

Blahodarne pôsobí pri chorobách kĺbového reumatizmu a zápaloch, srdcových chorobách, poinfarktových stavoch, cievnych ochoreniach a astme. Počas zimnej sezóny je k dispozícií päť bazénov s geotermálnou aj čírou vodou.

Termálna voda Vrbov
Termálna voda Vrbov

V exteriéri sa nachádza celoročne otvorený plavecký bazén s teplotou termálnej vody 26 až 28 stupňov Celzia a horúci sedací bazén, ktorého voda dosahuje 36 až 38 stupňov Celzia.

  • Otváracia doba: od 10:00 do 21:00  
  • Celodenný vstup: 13 €
  • Dva a polhodinový vstup: 8,50 €

Prečo by ste sem mali ísť? PLÁVANIE A VÝHĽAD

# 6 Termálne kúpalisko Komárno

Kde: Žitní ostrov, Komárno

Minerálna termálna voda v Komárne má liečivé účinky na kĺbové, reumatické a ženské choroby a je vhodná na rekreačné účely.

Komárno
Komárno

Areál kúpaliska má dva aktívne pramene s teplotou vody 42 a 30 stupňov Celzia. Celoročne sa využíva bazén s mobilnou priesvitnou strechovou konštrukciou. Je vybavený  vzduchovými ležadlami, nerezovými vodopádmi a intenzívnymi hydromasážami.

  • Otváracia doba: od 10:00 do 21:00  
  • Celodenný vstup: 4,80 €
  • Dva a polhodinový vstup: 4,80 €

Prečo by ste sem mali ísť? DOBRÁ CENA A MENEJ ĽUDÍ

Na výletoch po Slovensku nezabúdajte na pitný režim. Ak sa budete túlať a vysmädnete, zastavte sa na ulici Ludvika Svobodu v Poprade v Pizzerii Venezia a v Hospode Pohoda v Bešeňovej a dajte si chladený Birell.

Nezabúdajte na pitný režim.
Nezabúdajte na pitný režim.

Text: Redakcia
Foto: Isifa/shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu