Myslí vám to ekologicky? Olej po vyprážaní nevyhadzujte

18. decembra 2019
Recyklujte olej. Foto: Shutterstock

Aj použitý kuchynský olej má svoju hodnotu. Ak ho prinesiete na čerpaciu stanicu Slovnaft, môže sa ešte zužitkovať a osoh z toho budete mať aj vy.

Záleží vám na ochrane životného prostredia, na tom, kde a ako žijete? Potom už určite doma separujete papier aj plast. Ale čo spravíte s olejom, v ktorom je naložený syr alebo ste v ňom vypražil rezne? Vylejete ho do výlevky alebo záchoda? Nerobíte dobre.

Olej s dostáva do odpadových vôd, priťahuje hlodavce, zanáša kanalizačný systém a zaťažuje životné prostredie. Vedeli ste, že už jeden deciliter oleja dokáže znečistiť niekoľko tisíc litrov vody? Navyše, je to škoda, pretože použitý rastlinný olej nie je bezcenný odpad, ale surovina. Môže mať ďalšie využitie a dá sa premeniť na iný užitočný produkt.

Recyklujte olej. Foto: Shutterstock
Recyklujte olej. Foto: Shutterstock

Aj kvapka sa ráta

Separovaním použitého kuchynského oleja chránite životné prostredie hneď dvakrát – nielen odpadové vody, ale aj atmosféru. Ak ho odovzdáte na čerpacej stanici Slovnaft, vyrobí sa z neho biopalivová zložka do motorovej nafty, ktorá znižuje emisie skleníkových plynov o viac ako polovicu.

Z každého litra je možné vyrobiť až 0,9 litra tejto biopalivovej zložky. O tom, že záleží na každom jednom Slovákovi, svedčia výsledky projektu Aj kvapka oleja sa ráta, v rámci ktorého na čerpacích staniciach Slovnaft ľudia doteraz vyzbierali viac ako 180 ton oleja. Pridajte sa k nim!

Ako to funguje. Foto: Redakcia
Ako to funguje. Foto: Redakcia

POMÔŽTE SEBE AJ PLANÉTE

Problém pre kanalizáciu
Použitý kuchynský olej spôsobuje problémy okamžite po vyliatí do kanalizácie. Saponáty odstránia len jeho vrchnú vrstvu, zvyšok sa zachytáva v potrubnom systéme.Na olejový film sa lepia ďalšie zvyšky potravín a nečistoty. Zužujú vnútorný prierez potrubia a kanalizácia sa môže upchať.

Problém pre čističky
Olejový odpad má nepriaznivý dopad aj na čističky odpadových vôd. Vytvára nepriepustné vrstvy, ktoré znižujú čistiacu schopnosť mikroorganizmov v aktivačných nádržiach. Tie môžu dokonca odumrieť znečistená voda sa tak môže dostať do vodných tokov.

Problém pre živočíchy
Ak olej obalí živočíchy vo voľnej prírode, môžu sa udusiť alebo dehydrovať Na vodných plochách vytvára olejový film na hladine, ktorý narúša kyslíkovú bilanciu a živé organizmy môžu vo vode uhynúť.

Recyklacia oleja. Foto: Shutterstock
Recyklacia oleja. Foto: Shutterstock

Nezaberie to veľa času

Na zber je vhodný akýkoľvek rastlinný kuchynský olej okrem kokosového – po vyprážaní, z fritéz, ale aj taký, ktorý slúžil ako nálev potravín – rýb, zeleniny či syra.

Neprekáža, ak je prepálený alebo farebný od korenia. Stále ho možno recyklovať a znovu využiť. Dôležité je, aby v ňom nezostali zvyšky potravín, štiav alebo voda, ktoré môžu kvasením olej definitívne znehodnotiť. Vychladený olej po použití stačí prefiltrovať cez sitko do suchej a čistej PET fľaše alebo pôvodnej originálnej fľaše, v ktorej ste ho kúpili.

Keď je fľaša plná, odnesiete ju na čerpaciu stanicu Slovnaft a odovzdáte obsluhe. Ak ste členom BONUS klubu, za každý odovzdaný deciliter oleja získate 1 bonusový bod. Za liter oleja je to teda 10 bodov.

Použite pôvodnú fľašu. Foto: Shutterstock
Použite pôvodnú fľašu. Foto: Shutterstock

Od decembra 212 zberných miest

Od decembra vzrástol počet zberných miest na 212 čerpacích staníc, kam môžete použitý olej z kuchyne odniesť. To je takmer 85-percentné pokrytie siete Slovnaft na celom Slovensku.

Okrem čerpacích staníc Slovnaft sú v rôznych mestách a obciach zberné nádoby. Umiestnené sú aj v bratislavskej Starej tržnici, v spoločnosti Slovnaft vo Vlčom hrdle a na Termináli v Kľačanoch. Stačí len vziať fľašu s dobre uzavretým olejom a vhodiť ju na správne miesto. Drobný čin, ktorý má veľký efekt – pridajte si separovanie použitého kuchynského oleja medzi svoje novoročné záväzky…

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu