28 predsavzatí pre šťastnejší život

24. decembra 2019
Niekedy je lepšie prijať veci aj ľudí takých, akí sú, a nepokúšať sa za každú cenu pretvárať všetko a každého podľa svojej predstavy o dokonalosti. Foto: Shutterstock

Sú po mesiaci vaše novoročné predsavzatia už dávno porušené? Čo tak dať si namiesto tých o lepšej strave, skoncovaní so zlozvykmi a novým začiatkom vo sfére športu nejaké z úplne iného súdka.

Tieto predsavzatia vám pomôžu nielen v tom, aby ste mali aspoň o kúsok šťastnejší, spokojnejší a úspešnejší život, ale môžete sa vďaka nim pozrieť na svoju životnú situáciu z nového uhla a možno vám riešenie vášho trápenia jednoducho „docvakne“.

Predstavy a sny o šťastnom živote, aj keď sú u každého človeka navonok iné, majú isté spoločné črty – šťastie, dobrý pocit. A majú aj spoločný recept na úspech – začať úprimne a od seba. Ak budete každý deň robiť malé kroky, môžete zlepšiť svoj život oveľa viac, ako si myslíte. Napríklad aj takto.

1 Začnem tráviť čas so správnymi ľuďmi

To sú ľudia, s ktorými trávite čas radi, pretože vás milujú, vážia si vás a podporujú vašu snahu o lepší, zdravší a zaujímavejší život. Ľudia, vďaka ktorým sa cítite byť viac nažive. Takí, ktorí vás neprijímajú len na základe toho, kým ste teraz, ale prijímajú aj to, kým sa chcete stať – majú vás radi bezpodmienečne.

Tráviť čas s ľuďmi, ktorí vás prijímajú bezpodmienečne. Foto: Shutterstock
Tráviť čas s ľuďmi, ktorí vás prijímajú bezpodmienečne. Foto: Shutterstock

Život je príliš krátky na to, aby ste trávili čas s ľuďmi, ktorí si nezaslúžia byť vo vašom živote ani len problémom.

2 Skúsim čeliť problémom priamo

Hora, ktorú sa snažíte zdolať, sa nezmenší, ak budete pod ňou len čakať. Rovnako problémy nezmiznú bez toho, aby ste  a o to pričinili. Urobte preto pre ich riešenie namiesto večného lamentovania čokoľvek, čo môžete a kedykoľvek môžete.

Hlavné je začať a aj keď sa to nepodarí hneď, pamätajte, že všetko je o maličkých krokoch správnym smerom, kúsok po kúsku. Tieto kroky sa spočítavajú a z dlhodobého hľadiska prispievajú k metrom a kilometrom cesty k ich úspešnému vyriešeniu.

Vaše problémy ako také totiž neurčujú to, aký ste človek, to určuje spôsob, akým na ne reagujete.

3 Budem k sebe vo všetkom úprimný

Skúste byť k sebe čestní nielen v tom, čo chcete dosiahnuť a kým sa chcete stať, ale priznajte si aj negatívne aspekty svojej povahy, ktoré sa môžu nemilo premietať do každodenného života. Snažte sa byť úprimní neustále, pretože len vy ste tá osoba, s ktorou môžete navždy počítať.

Nikdy neviete ani nezistíte, akí ste silní, pokiaľ nepríde v živote chvíľa, keď je vašou jedinou možnosťou byť silní. Foto: Shutterstock
Nikdy neviete ani nezistíte, akí ste silní, pokiaľ nepríde v živote chvíľa, keď je vašou jedinou možnosťou byť silní. Foto: Shutterstock

Prehľadajte aj tie najtmavšie kúty svojej duše, aby ste zistili, kým naozaj ste, a možno konečne lepšie porozumiete tomu, prečo sa vám v živote dejú veci, ktoré nie sú podľa vašej predstavy o šťastí.

4 Cením si lekcie, ktoré sa učím vďaka chybám

Chyby sú v poriadku. Sú akýmsi odrazovým mostíkom k úspechu a znamenajú usilovnú snahu a aj to, že sa učíte. Pristúpte na riziko, zakopnite, spadnite a potom sa postavte a skúšajte znova. Vážte si, že sa posúvate, učíte, rastiete a zlepšujete. Významné úspechy sa takmer vždy dejú až na konci dlhej cesty tvorenej mnohými prehrami.

Jednou z najväčších chýb, ktoré totiž môže človek spraviť, je báť sa, že nejakú chybu urobí.

5 Budem sám sebou, skutočne a hrdo

Ak sa snažíte byť niekým iným, strácate tú osobu, ktorou ste. Nie nadarmo sa hovorí: „Buď sám sebou, pretože všetci ostatní sú už obsadení.“ Prijmite preto toho jedinca vnútri seba, ktorý má nápady, silné aj slabé stránky a krásu ako nikto iný. A ak cítite potrebu niečo zmeniť, staňte sa radšej lepšou verziou samého seba, nesnažte sa podobať niekomu inému, akokoľvek inšpiratívnemu.

6 Moje vlastné šťastie je mi prioritou

Na vašich potrebách záleží. Ak si sami seba nevážite, nedávate na seba pozor, nestojíte hrdo na svojej strane, keď je to potrebné, a stále sa venujete druhým, tak sa ničíte. Pamätajte si, že je možné starať sa o seba a svoje šťastie, zatiaľ čo sa súčasne staráte aj o svojich blízkych. Ale až keď sú vaše vlastné potreby splnené, ste nepochybne oveľa viac schopnejší pomáhať tým, ktorí vás najviac potrebujú.

7 Začnem pozorovať a žiť v prítomnosti

Užívajte si prítomnú chvíľu. Foto: Shutterstock
Užívajte si prítomnú chvíľu. Foto: Shutterstock

Práve táto chvíľa je zázrak a práve teraz je ten jediný moment, ktorý vám patrí. Život sa deje tu a teraz, takže prestaňte rozmýšľať o tom, aké skvelé budú veci niekedy v budúcnosti. Prestaňte sa tiež zaoberať tým, čo sa stalo alebo nestalo v minulosti. Naučte sa byť „tu a teraz“ a prežívajte život tak, ako sa deje. Vážte si všetko v živote a celý svet za jeho krásu práve dnes. Svet je plný magických vecí, ktoré trpezlivo čakajú, až budete vnímavejší v prítomnosti.

8 Budem k sebe zdvorilejší

Predstavte si, že máte priateľa, ktorý sa s vami rozpráva presne tak, ako sa niekedy vy rozprávate sami so sebou. Ako dlho by ste tej osobe dovolili, aby bola vaším priateľom? Spôsobom, akým sa staráte sami o seba, nastavujete podvedome štandard pre ostatných. Musíte milovať to, kým ste, inak vás nebude milovať nikto. Správajte sa preto k sebe rovnako,

ako si želáte, aby sa k vám správali iní, pretože vy ste jediná osoba, ktorá vás neopustí ani na jeden jediný deň až do konca života.

9 Dám šancu svojim myšlienkam a snom

Koľkokrát ste sa pristihli pri tom, ako snívate o niečom, čím ste absolútne nadšení a vzápätí sa zahriaknete tým, že akoby uveríte tomu, že to predsa nie je možné, aby sa ten sen splnil.

V živote len veľmi zriedkavo dostanete to, o čom snívate, „na tácke“, bez chopenia sa príležitosti. Nikdy si nemôžete byť na 100 % istí, či sa vám sny splnia, ale rovnako si nemôžete byť na 100 % istí, že sa to raz nestane. Väčšinou za tým skrátka musíte ísť a veriť, že sa to podarí! Nezáleží na tom, ako to dopadne, vždy sa všetko skončí presne tak, ako malo.

10 Teším sa z vecí, ktoré mám

Problémom mnohých z nás je mylná predstava, že budeme šťastní, až keď v živote dosiahneme určitú úroveň – úroveň, na ktorej vidíme iných. Kolegyňu na lepšej pracovnej pozícii, kamarátovho kamaráta, ktorý trávi mesiac na dovolenke v exotickej destinácii, sesternicu a jej nové auto…

Tešte sa z vecí, ktoré máte. Foto: Shutterstock
Tešte sa z vecí, ktoré máte. Foto: Shutterstock

Nanešťastie nám dosiahnutie niečoho podobného chvíľu trvá a keď sa na danú vysnívanú úroveň dostaneme, pravdepodobne už budeme mať v mysli ďalšiu úroveň. Týmto spôsobom strávime celý život zhonom a prácou na niečom novom bez toho, aby sme sa zastavili a užili si to, čo sme dosiahli a už to máme. Takže si každé ráno, keď sa prebudíte, doprajte pokojnú chvíľu na to, aby ste ocenili, čo už máte. Na svete je totiž mnoho ľudí, ktorí o živote, aký máte vy, iba snívajú.

11 Začnem si tvoriť svoje vlastné šťastie

Ak čakáte na niekoho, kto vás spraví šťastným, budete čakať naveky. Buďte sami tou zmenou, ktorú chcete vidieť vo svojom okolí.

Pokiaľ dokážete vytvoriť pocit šťastia vo svojom vlastnom živote, rozšíri sa tento pocit do celého sveta. Šťastie sa často nachádza práve v nás a tam sa ho aj rozhodnite hľadať. Ak hľadáte šťastie kdekoľvek inde, môže sa stať, že strávite celý život hľadaním. Nikto a nič vás nemôže spraviť šťastnými, ak si to vy sami nedovolíte a nedokážete špecifikovať, čo vás robí šťastnými. Na tomto je dobré pomaly a systematicky pracovať.

12 Mám správne dôvody na nové vzťahy

Vstúpte do nových vzťahov so spoľahlivými, úprimnými ľuďmi, ktorí sú odrazom osoby, ktorou ste a chcete byť. Nie z ľútosti ani z netrpezlivosti či dokonca preto, lebo to druhá strana vyžaduje.

Vyberajte si priateľov, na ktorých ste hrdí, že ich poznáte, ľudí, ktorých obdivujete, ktorí vám prejavujú lásku a rešpekt. Ľudí, ktorí oplácajú vašu láskavosť a oddanosť. Stále hľadajte v ľuďoch len to dobré, to zlé vám väčšinou ukážu sami.

13 Uverím, že som pripravený na ďalší krok

Ste pripravení! Premýšľajte o tom. Práve teraz máte všetko, čo potrebujete na nasledujúci malý krok vpred. Takže prijmite príležitosť, ktorá sa vám postavila do cesty, a prijmite aj výzvy – sú darom, ktorý vám pomôže rásť.

Dajte šancu novým príležitostiam. Foto: Shutterstock
Dajte šancu novým príležitostiam. Foto: Shutterstock

Nikdy neviete ani nezistíte, akí ste silní, pokiaľ nepríde v živote chvíľa, keď je vašou jedinou možnosťou byť silní.

14 V ťažkých situáciách uvidím svetlú stránku

Keď sú okolnosti ťažké a vy sa cítite na dne, párkrát sa zhlboka nadýchnite a skúste sa pozrieť na pozitívnu stránku veci. Pripomeňte si, že vďaka týmto ťažkým časom dokážete rásť a budete silnejší. Buďte si vedomí vášho šťastia a víťazstiev – všetkých vecí v živote, ktoré dopadli dobre.

S vedomím, že všetko zlé je na niečo dobré, sa s neľahkou životnou situáciou vyrovnáte lepšie, ako keď budete tragédi hodní ocenenia Oscarom. Nezabúdajte, že ak neprijmeme zlo, ktoré vám bolo zoslané, tak sa vráti späť odosielateľovi.

15 Odpustím sebe a druhým

Všetci sme boli niekedy zranení inými osobami či dokonca výsledkom vlastných rozhodnutí. Cítiť sklamanie z týchto skúseností je normálne, avšak niekedy bolesť trvá príliš dlho.

Ľudia si obvykle všimnú, že sme k nim zmenili postoj, ale zväčša si nevšimnú svoje správanie, ktoré túto zmenu vyvolalo. Foto: Shutterstock
Ľudia si obvykle všimnú, že sme k nim zmenili postoj, ale zväčša si nevšimnú svoje správanie, ktoré túto zmenu vyvolalo. Foto: Shutterstock

Utrpenie môžeme prežívať znovu a znovu a ťažko ho nechávať odísť, ale nie je to v ničom prínosné. Liekom na pocit krivdy je odpustenie. Neznamená to, že by ste mali vymazať minulosť alebo zabudnúť, čo sa stalo. Znamená to, že sa zbavíte zlosti, hnevu či akejkoľvek inej emócie, ktorú vo vás daná trauma vyvoláva, a necháte ju odísť. Poučíte sa z udalosti a pohnete sa v živote ďalej.

16 Začnem súťažiť so sebou samým

Inšpirujte sa druhými, vážte si ich, učte sa od nich, ale pamätajte, že súperenie s nimi je strata času. V živote súťažte iba s jednou jedinou osobou – so sebou.

Snažte sa o to, aby ste boli najlepší, akí môžete byť, a vždy sa snažte robiť všetko najlepšie, ako viete. Dajte si za cieľ zlomiť svoje osobné rekordy. Vždy, keď posuniete osobné hranice, zistíte, že všetko doposiaľ bola len príprava na to, čo sa deje teraz.

17 Doprajem druhým úspech a víťazstvá

Všímajte si, čo sa vám na druhých páči, a povedzte im to. Oceňovanie toho, akí úžasní sú ľudia okolo vás, vytvára príjemnú atmosféru, ktorá je produktívna, napĺňajúca a pokojná. Takže buďte radi za tých, ktorí robia pokroky. Fandite ich víťazstvám. Otvorene buďte vďační za ich šťastie.

Čo z vás vychádza, to sa vám vráti a skôr alebo neskôr ľudia, ktorých povzbudzujete, začnú povzbudzovať vás.

18 Budem počúvať svoj vnútorný hlas

Ak vám to pomáha, prediskutujte svoje nápady so svojimi najbližšími, ale nechajte si dostatok priestoru, aby ste sa mohli riadiť svojou vlastnou intuíciou.

Buďte verní v prvom rade sami sebe. Robte to, čo vaše srdce považuje za správne. Niekedy je totiž rozum proti nám a len nás skúša, či mu veríme. Bohužiaľ, nerobí to len v matematike, ale aj v rozporoch lásky či iných sférach, do ktorých by sa nemal miešať.

19 Pomôžem ľuďom okolo seba

Starajte sa o ľudí, pretože láska a priateľská služba plodí to isté. Veďte ich, ak poznáte lepší spôsob, ako riešiť nejakú životnú situáciu, ale len pokiaľ vám to dovolia.

Nič nevnucujte svojmu okoliu nasilu. Čím viac druhým pomôžete, tým skôr sa dostane pomoci aj vám, keď ju budete najviac potrebovať. Láskavosťou sa totiž dá dokázať to, čo sa nedá dokázať silou.

20 Začnem akceptovať nedokonalé veci

Pamätajte si, že dokonalé nemusí byť vždy synonymom dobrého a naopak. Jednou z najväčších výziev pre ľudí, ktorí sa odhodlali zlepšiť samých seba, je naučiť sa akceptovať veci také, aké sú.

Niekedy je lepšie prijať veci, situácie aj ľudí takých, akí sú, a nepokúšať sa za každú cenu podriadiť všetko a každého svojmu vyfabulovanému ideálu.

21 Začnem si všímať krásu momentov

Namiesto čakania na veľké udalosti, akými môže byť manželstvo, deti, nový dom atď., hľadajte šťastie v momentoch, ktoré sa dejú každý deň.

V maličkostiach, ako sú pokoj pri rannej šálke kávy, vynikajúca chuť a vôňa domáceho jedla, potešenie zo stretnutia s priateľmi, vychádzky na čerstvom vzduchu alebo to, že náš partner príde domov z práce.

Všímanie si týchto malých každodenných potešení dokáže spraviť veľký rozdiel v kvalite vášho života. Kto si neváži maličkosti, nezaslúži si veľké veci.

22 Prevezmem za svoj život zodpovednosť

Uznajte svoje omyly a buďte ochotní podniknúť kroky, ktoré sú potrebné na ich zlepšenie. To, že budete za svoj život obviňovať okolie, vám k ničomu nepomôže.

Prevezmite zodpovednosť za svoj život, inak ju za vás prevezme niekto iný. A ak to spravia iní, vy sa stanete otrokom ich nápadov a snov namiesto svojich vlastných.

23 Každý deň pracujem na svojich cieľoch

Pamätajte si, že aj tá najdlhšia cesta sa začína prvým krokom. Niekedy je veľmi náročné pohnúť sa z miesta, no akonáhle spravíte onen prvý krok, uvedomíte si, že je to to najlepšie, čo ste spravili.

Nezabúdajte však, že prvý krok je len polovičný úspech na ceste za vaším snom. Druhú polovicu tvorí sila nevzdávať to a vytrvať v práci na čomkoľvek, o čom snívate, až pokiaľ neprídete do cieľa.

Svoj život totiž nezmeníte, pokiaľ nezmeníte niečo, čo robíte dennodenne.

24 Budem otvorený v tom, ako sa cítim

Ak ste zranení, dajte bolesti potrebný priestor a čas, aby vás prešla, ale buďte otvorení. Povedzte o tom najbližšej osobe, ktorej plne dôverujete. Hovorte aj ostatným pravdu o tom, ako sa cítite. Nech si to vypočujú.

Prejaviť svoje pocity nie je vôbec hanba. Jednoduchý skutok, že slová popisujúce pocity vypustíte zo zovretia hrudníka a dostanete ich do otvoreného priestoru, je prvým krokom k tomu, aby ste sa znovu cítili lepšie. Tam, kde nie je odventilovaná emócia, prichádza choroba.

25 Začnem sa starať o dôležité vzťahy

Do vášho života a do života tých, ktorých milujete, môžete vniesť úprimnú radosť len tým, že im pravidelne poviete, ako veľa pre vás znamenajú. Nie je totiž nič krajšie, ako keď niekto na človeku ocení všetko, čo iní berú ako samozrejmosť.

Oceňujte druhých. Foto: Shutterstock
Oceňujte druhých. Foto: Shutterstock

Rozhodnite sa preto, kto sú títo ľudia vo vašom živote, a starajte sa o nich ako o členov kráľovskej rodiny. Dajte im najavo, že sú pre vás dôležití a vážite si ich.

26 Pripustím možnosť pozitívnych výsledkov

Myseľ musí predtým, ako je v skutočnosti schopná niečo urobiť, uveriť tomu, že to urobiť dokáže. Prekonaním negatívnych myšlienok a deštruktívnych emócií rozvíjate aj opačné, pozitívne emócie, ktoré sú mocnejšie a majú väčšiu silu.

Bez ohľadu na to, ako vaša situácia vyzerá, sústreďte sa na to, čo chcete, aby sa stalo a vytvorte si tak v mysli obraz vývoja udalostí podľa vašich predstáv, až kým vaša myseľ a teda aj vy neuveríte, že to tak bude.

Život každého z nás má pozitívne aj negatívne stránky – či ste, alebo nie ste šťastní a úspešní, závisí z dlhodobého hľadiska z veľkej časti na tom, na ktoré z nich sa sústredíte.

27 Sústredím sa na veci, ktoré môžem zmeniť

Niektoré veci sa jednoducho nedajú zmeniť a s tým sa treba zmieriť. Strácať svoj čas, talent a emocionálnu energiu na všetko, čo sa zmeniť nedá, je recept na frustráciu, trápenie a stagnáciu.

Investujte radšej svoju energiu do vecí, ktoré za to stoja, a začnite ich filtrovať hneď teraz, inak sa budete točiť dookola ako rybička uväznená v akváriu namiesto doplávania k moru možností.

28 Všimnem si, aký bohatý som práve teraz

Henry David Thoreau raz povedal: „Bohatstvo je schopnosť prežívať život naplno“.

Vážte si, čo máte. Foto: Shutterstock
Vážte si, čo máte. Foto: Shutterstock

Aj v ťažkých časoch je vždy dôležité udržať si nadhľad a uvedomiť si, že ste s najväčšou pravdepodobnosťou minulú noc nešli spať hladní. Nespali ste vonku v mraze. Mali ste na výber, aké šaty si ráno oblečiete. V krajine, v ktorej žijete, je mier a ani minútu ste sa nebáli o svoj život. Máte prístup k čistej pitnej vode. Prístup k zdravotnej starostlivosti. Máte zrejme prístup na internet. Môžete čítať knihy alebo ísť na prechádzku do prírody. Niektorí by povedali, že už „len“ vďaka tomuto ste neuveriteľne bohatí, takže nezabúdajte byť vďační za všetky veci, ktoré máte.

Buďte vďační za svoj život, za to, že ste živí a máte domov. Niekedy totiž stačí krátky okamih a v sekunde môžete o všetko prísť.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu