Naučte sa používať skutočný fotoaparát.

15. januára 2020
Fotografovanie. Foto: Shutterstock

Zabudnite na selfie a začnite skutočne fotiť. Naučte sa základné pravidlá fotenia a váš svet už nebude nikdy taký, aký býval.

Blahoželáme! Konečne ste sa rozhodli kúpou skutočného fotoaparátu investovať do spomienok. Áno, súhlasíme, že dnešná moderná doba fandí pekným fotkám a to, čo dokážu najnovšie smartfóny, prípadne tablety je skutočne obdivuhodné.

Technický progres však prebieha na všetkých frontoch a kvalitné digitálne zrkadlovky nikdy neboli dostupnejšie ako dnes. A to je výzva, nemyslíte? Zvlášť, keď si uvedomíte, ako vo svete, ktorý sa žije na sociálnych sieťach, dokážu dobré fotky bodovať.

Ak je pre vás skutočný fotoaparát záhadou, potrebujete mu porozumieť a osvojiť si tie najhrubšie základy fotografie. Nie je to, samozrejme, nič, čoho by ste sa museli báť. Stačí sa začítať do nasledujúcich riadkov.

Fotograf. Foto:  Shutterstock
Fotograf. Foto: Shutterstock

Základné pojmy

Rýchlosť uzávierky: Tiež označovaná ako „čas“, je číslo, ktoré vyjadruje zlomky sekundy, čiže čas, počas ktorého je senzor fotoaparátu alebo film vystavený svetlu.

Clona: Ako určite správne tušíte, clona má cloniť, čiže táto lamelová časť fotoaparátu bude ovplyvňovať, koľko svetla do neho vpustíte. Čím menšie clonové číslo, tým je väčšia „diera“ v clone, takže na senzor dopadne viac svetla v danom čase. Menšie clonové číslo tiež znamená menšiu hĺbku ostrosti.

Hĺbka ostrosti: Je to pomocný termín, ktorým označujeme priestor pred objektívom, ktorý bude ostrý. Ak si clonu čo najviac otvoríte, resp. nastavíte malé clonové číslo (f/1,8 − 3,5), hĺbka ostrosti bude malá. V praxi to znamená, že napríklad pri fotografovaní portrétu bude mať váš model ostré oči, ale špičku nosa už bude mať jemne rozmazanú. Pri fotení krajiniek si nastavujte malú clonu, resp. veľké clonové číslo (f/11 − 16), aby ste docielili ostrosť celej fotografovanej scenérie.

ISO: Predstavuje citlivosť. Čím nižšie číslo, tým menšia citlivosť, čo znamená, že budete potrebovať viac svetla, aby ste odfotili dobrú fotku. Ak budete fotiť v podmienkach s nízkou svetelnosťou, zvýšte ISO, aby ste fotke priniesli viac svetla bez toho, aby ste museli znížiť rýchlosť uzávierky.

Histogram: Histogram je graf, ktorý zobrazuje tóny fotografie. Od čisto čiernej a tmavej na ľavom okraji k čisto bielej a svetlej na pravej strane a medzi nimi ďalších 254 odtieňov šedej. Ak teda na pravej strane máte stĺpec siahajúci úplne nahor, až mimo graf, znamená to, že na fotografii máte tzv. prepaly (presvetlené časti, z ktorých nevytiahnete v postprodukcii žiadne informácie). Lepšie fotoaparáty ponúkajú aj farebné histogramy, kde každá farba z RGB (červená, zelená a modrá) má svoj graf.

Neverte náhľadom na displeji

Displej v zadnej časti vášho fotoaparátu skresľuje farby a jasy, a tak mu nie je dobré veľmi veriť. Preto si namiesto kontrolovania náhľadov kontrolujte histogram.

Ak máte obsah histogramu „narvaný“ buď na pravej, alebo na ľavej strane, s najväčšou pravdepodobnosťou sú jasy alebo tiene príliš svetlé alebo príliš tmavé, čo spôsobí, že daná oblasť fotky bude čisto čierna alebo čisto biela. Žiaden editor na úpravu fotiek vám z takýchto oblastí nevytiahne detaily.

Spravte krok dozadu, aby ste neprišli o kontext

Pri fotografovaní akčných záberov je pochopiteľné zoomovať, čo to ide, aby ste mali objekt svojho záujmu čo „najbližšie“. Myslite však na kontext a radšej spravte krok dozadu, aby ste zachytili scénu aj s kulisami.

Foto:  Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ak sa vydáte na nejakú dobrodružnú výpravu za kamzíkmi, nezabúdajte, že pri tejto tematike je krajina často nedeliteľnou súčasťou príbehu. Preto sa vždy snažte hľadať rovnováhu medzi hlavným objektom fotografie a prostredím. Ak sa rozhodnete pre zachytávanie fotografi s kontextom, zvážte investíciu do širokouhlého objektívu.

Pracujte s ISO-m, aby ste sa vyhli statívu

Samozrejme, sú situácie, keď sa bez statívu nezaobídete, ale mna bežné fotenie ho nevyhnutne nepotrebujete. Hlavne ak sa chystáte niekam do hôr alebo za iným extrémnejšie ladeným dobrodružstvom, statív vám bude zavadzať, bude ťažký a bude obmedzovať spontánnosť vašich fotografií.

Digitálna zrkadlovka má výhodu v tom, že na každú fotku môžete nastaviť inú citlivosť, resp. ISO, čo bolo pri klasickom fotení na film niekedy nemožné. Ak máte menej svetla, napríklad po západe slnka, môžete s tým bojovať tak, že si zvýšite ISO, aby ste do fotky dostali viac svetla bez toho, aby ste museli zmeniť nastavenie clony a času. Počas dňa by vám malo stačiť ISO 100 až 400, pri zlých svetelných podmienkach sa pohybujte medzi
800 − 1 600. Samozrejme, veľa záleží od toho, aký máte fotoaparát. Modernejšie a drahšie fotoaparáty zvládajú v súčasnosti aj oveľa vyššie ISO bez negatívneho dopadu na výsledok.

Vyhnúť sa statív. Foto:  Shutterstock
Vyhnúť sa statív. Foto: Shutterstock

A ako spolu súvisí statív a ISO? Keď sú zlé svetelné podmienky, bežne nastavíte dlhší čas uzávierky, aby sa svetlo stihlo dostať do fotky. Keď však použijete dlhý čas (napr. 1/40), je veľká pravdepodobnosť, že budete mať fotografiu rozmazanú, pretože tak dlho fotoaparát v rukách nehybne neudržíte. Vtedy použijete statív alebo namiesto nastavenia dlhšieho času nastavíte vyššie ISO (napr. zo 100 na 400), tým do fotky dostanete viac svetla a tým pádom môžet použiť kratší čas (napr. 1/80).

RAW je základ

Formát, v akom fotíte, má tiež vplyv na celkový výsledok. RAW je formát, v ktorom fotí každý, kto to s fotením myslí vážne, pretože vám ponúka veľký priestor na úpravy.

Naproti tomu fotka v JPEG-u je už komprimovaná, čo limituje následné dolaďovanie v postprodukcii. RAW súbor je násobne väčší ako JPEG, vďaka čomu obsahuje všetky informácie z fotografovanej scény, takže pri editovaní máte oveľa väčšie možnosti a zaručíte si aj vyššiu kvalitu konečnej fotografie, ktorá vyjde z tlačiarenského stroja. RAW formát si zvolíte v menu vášho fotoaparátu, hľadajte položku „Kvalita“.

Na rýchlosti závierky záleží

Pri akčnom fotografovaní, keď chcete zachytiť a „zmraziť“ rýchly pohyb, je veľmi dôležité správne nastaviť čas. Ideálne je nastaviť si čas 1/1 000 alebo ešte rýchlejší, ak však budete bojovať so zníženou svetelnosťou, budete musieť nastaviť pomalší čas, aby sa do fotky „stihlo“ dostať viac svetla.

V takýchto prípadoch by ešte aj 1/500 mohlo fungovať. Nezabúdajte, že viac svetla môžete docieliť aj tak, že nastavíte vyššie ISO (viď. bod č. 4).Ak však chcete vo fotke vyjadriť dynamiku, inými slovami, ak chcete, aby boli pohybujúce sa časti na fotke trochu rozmazané a tak symbolizovali pohyb, nastavujte pomalé časy.

Na začiatok vyskúšajte niečo okolo 1/10 sekundy a sami uvidíte, či nepôjdete ešte na pomalší čas. Pri fotografovaní si vyberte časť objektu, ktorú chcete mať ostrú, zaostrite naň a so spúšťou stlačenou do polovice sledujte chvíľu pohyb objektu, aby si fotoaparát „zamkol“ zaostrenie a až potom stlačte spúšť až nadol.

Robte veľa chýb

Jediný spôsob, ako sa stať lepším fotografom, je veľa, veľa, veľa fotiť. Experimentujte, skúšajte a nebojte sa robiť veľa chýb. Takto si časom budete môcť vytvoriť vlastný štýl, ktorým budete prezentovať svet okolo nás. Nezáleží na tom, koľko si toho naštudujete, koľko veľa múdrych rád si prečítate, najdôležitejšie je byť vonku a fotiť tak často, ako je to len možné.

Robte chyby. Foto: Shutterstock
Robte chyby. Foto: Shutterstock

Naučte sa pravidlá, aby ste ich mohli porušovať

Umenie fotografie je celé o porušovaní pravidiel. Nezáleží na tom, akú radu dostanete, vždy ju berte s rezervou. Umenie je subjektívne a jediné obmedzenie ste vy sami. Napríklad pravidlo tretín? Neznamená to, že musíte fotografované predmety umiestňovať presne tretinu od okrajov. Niekedy aj stredovo vyvážená kompozícia môže byť rovnako príťažlivá.

Naučte sa, kedy fotoaparát nevyťahovať

Sú situácie, v ktorých sa fotenie nehodí, a sú situácie, ktoré je lepšie si vychutnať a uchovať si ich v pamäti. Ak ste sa vybrali do sveta a doma nechcete svojich kamarátov a známych unudiť na smrť prezentáciou „klasických dovolenkových“ fotiek, ale chcete ich obzory obohatiť reportážne ladenými snímkami, buďte vždy citliví voči ľuďom, ktorých fotíte, a voči prostrediu, v ktorom ich fotíte.

Tiež je dobré poznať limity svojej fotovýbavy a vedieť, kedy sa neoplatí pokúšať sa o dobrý snímok nádhernej scenérie. Vtedy je lepšie vychutnať si to, čo sa vám ponúka a uchovať si to v pamäti na celý život. Byť fotografom znamená vedieť, kedy fotoaparát zložiť, prípadne ho ani nevyťahovať.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu