Roadtrip popri írskom Atlantiku

27. januára 2020
Roadtrip v Írsku popri Atlantiku. Foto: Shutterstock

Pokiaľ máte v skrini nevyužitý pulóver z írskej ovčej vlny, tak z neho vyťažte maximum a otestujte jeho schopnosti priamo v jeho rodisku. Kde? Na pobreží Atlantického oceánu, a to ešte behom prebiehajúcej zimy.

Majáky ako ten v Fanad Head (hore) boli postavené práve tak, aby miestnemu bezútešnému počasiu odolali za každých podmienok.

Tri domčeky, ktoré stoja pri majáku na myse v County Donegal, sú rovnako odolné a zahrievajú ich veľké krby, ktoré vysušia všetko, čo vonku premokne.

Keď je pekne, prichádza do úvahy aj precházka po krásnej pláži Ballymastocker, ktorá sa vyrovná aj tým exotickým, aj keď nie práve teplotou vody. Ubytovanie v majáku na dve noci vyjde 290 €; fanadlighthouse.com.

5 zastávok na roadtripe pozdĺž Atlantiku

1 County Donegal

Cesta Wild Atlantic Way sa tiahne po dĺžke 2 500 km medzi prímorskou časťou Donegalu v Severnom Írsku a rybárskym prístavom Kinsale v County Cork.

80 km od začiatku cesty (pokiaľ teda pôjdete týmto smerom) leží Malin Head, najsevernějšia časť celého ostrovného Írska, odkiaľ dovidíte na Fanad Head a priepasť Hell’s Hole, kde sa morské vlny rozbíjajú o útesy a špliechajú všade okolo.

2 County Sligo

Potom, čo vás cesta prevedie po týčiacich sa útesoch v Slieve League v južnom Donegale, sa pobrežie trochu vyrovná a postupne sa dostanete do County Mayo. Medzi týmito dvoma oblasťami narazíte na nádhernú trojkilometrovú, do oblúku zahnutú pláž Streedagh Strand.

Pláž Streedagh na írskom pobreží Atlantiku. Foto: Shutterstock
Pláž Streedagh na írskom pobreží Atlantiku. Foto: Shutterstock

Niekedy tu zahliadnete časti troch stroskotaných španielskych lodí, ktoré pomaly vyplavuje na pláž a potom sa znovu strácajú vo vlnách. Za plážou sú duny, lagúna a Benbulben – kopce s plochými vrchmi podobné tým v amazonskom pralese.

Benbulben – kopce s plochými vrchmi. Foto: Shutterstock
Benbulben – kopce s plochými vrchmi. Foto: Shutterstock

3 County Galway

Na pol ceste po Wild Atlantic Way sa ocitnete v Galway, ktoré stojí za návštevu hlavne tento rok, kedy je európskym hlavným mestom kultúry (a ocitlo sa tiež na zozname Best in Travel v kategórii mestá v rebríčku časopisu Lonely Planet).

Írske mesto Galway. Foto: Shutterstock
Írske mesto Galway. Foto: Shutterstock

Hudba je neoddeliteľnou súčasťou Galway a v miestnych puboch ju často budete počuť v živej verzii. Pouliční muzikanti sú skvelí a dotvárajú atmosféru mesta.

4 County Kerry

Keďže pobrežie Atlantiku v západnej časti ostrova je extrémne členité, ťažko povedať, ktorý bod je naozaj najzápadnejší. Všeobecne sa ale hovorí, že je to Dunmore Head na poloostrove Dingle.

Cestou sem prejdete okolo údajne 1 200 rokov starej kamennej kupolovitej stavby Gallarus Oratory pri Slea Head. Z Dunmore Head sú krásne výhľady na Blasket Islands.

1200 rokov stará stavba Gallarus Oratory. Foto: Shutterstock
1200 rokov stará stavba Gallarus Oratory. Foto: Shutterstock

Poslední stáli obyvatelia týchto ostrovov sa odsťahovali v roku 1954.

5 County Cork

Mapa fiktívneho sveta v Hre o tróny je čiastočne inšpirovaná juhozápadom Írska, a to konkrétne ostrovom Emerald, pripomínajúcim tvarom ruku s piatimi prstami: Ostrov na severovýchode Westerosu je prakticky jeho zrkadlový obraz. Medzi poloostrovmi v tvare prstov leží County Cork a County Kerry.

Útesy na pobreží Sheep's Head. Foto: Shutterstock
Útesy na pobreží Sheep’s Head. Foto: Shutterstock

Najčastejšie návštevníci vynechávajú Sheep’s Head, ale aj pustina v tejto časti ostrova má svoje kúzlo a v dedinke Durrus nájdete jedného z najlepších výrobcov syrov.

Text: Lonely Planet
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu